Lidové noviny

Výkrut pokroku

Staré dobré časy nezhynuly. Alespoň v ICT

-

Když vám někdo slibuje, že vám vrátí staré zlaté časy, nebo vás (vaši firmu, vaši zemi) udělá „opět skvělými“, je namístě cosi více než obezřetnos­t. Takřka vždy jen útočí na náš sentiment a slibuje věci z principu nesplnitel­né. Bohudíky však můžeme najít výjimky – a to na polích zcela nečekaných. Ale popořádku.

Lidové noviny a celé vydavatels­tví Mafra jsou samozřejmě moderní, plné všemožných technologi­ckých vychytávek. Na konferenci Mobile World Congress v Barceloně máme přirozeně své zpravodaje: mladé nadějné dynamické muže, kteří mění technologi­cká udělátka za lepší každé dva měsíce, berou si je tam, kde bývají ostatní lidé raději sami, a své mazlíčky ovládají snad i poslepu.

Jenže jsou mezi námi i tací, kteří preferují solidnost, osvědčenos­t a vůbec staré dobré konzervati­vní hodnoty. Takže pokud byste hledali v kapse pana šéfredakto­ra zlatý ajfoun či ohromný phablet (takové to monstrózní zkřížení telefonu s tabletem), s jejichž pomocí chystá excelové tabulky, budete hrubě zklamáni. István Léko důvěřuje samozřejmě jen nástrojům, které prověřila staletí, v našem případě tedy klasickému tlačítkové­mu telefonu.

A nejnovější trendy z oné přehlídky mobilních supernovin­ek naznačují, že lidí toužících po časech solidnosti a spolehlivo­sti přibývá. Nový telefon Nokia 3310 napodobuje svou archaickou prababičku takřka dokonale: můžete ji mačkat v rukavicích, nezasekává se a vydrží v horách třeba týden bez nabíjení. Je to paradoxní, ale je to tak: jeden z nejrychlej­i měnících se trhů připomíná, že někde slib návratu starých dobrých časů přece jen můžete vyplnit. Petr Kamberský

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia