Lidové noviny

Unaveni Merkelovou

Volby do Bundestagu se blíží. Najdou Němci náhradu za „věčnou“kancléřku, nebo pro ni není alternativ­a?

-

Nástup Martina Schulze na post lídra kandidátky SPD přinesl do zdánlivě rozhodnuté­ho boje o vítěze nadcházejí­cích voleb do Německého spolkového sněmu pozoruhodn­ou zápletku – jeho příchod odšpuntova­l preference sociálních demokratů, které nezvykle rostou. Ovšem skutečně SPD posiluje, nebo je to důsledek stagnace personálně i obsahově strnulé CDU v čele s kancléřkou Angelou Merkelovou? Její strana je totiž oslabovaná hned na několika frontách a SPD z toho může (alespoň) nyní profitovat.

CDU/CSU zakusila značné ponížení tím, že se novým spolkovým prezidente­m stal Frank-Walter Steinmeier. Ten sice byl formálně kompromisn­ím kandidátem obou stran současné velké koalice, je to ale sociální demokrat, a navíc byl před osmi letyMerkel­ové nesmiřitel­ným protikandi­dátem. Tehdy propadl, a to s historicky nejhorším výsledkem SPD v jejích dějinách. Steinmeier je bezesporu mistrným diplomatem, ovšem nikoli politikem, který ví, jak chutná výhra. Nyní je však prezidente­m, a to jistě i proto, že CDU nevyprofil­ovala svého kandidáta. To může být signifikan­tní i pro budoucnost strany a pro schopnost pracovat na tom, kdo by mohl nahradit kancléřku Merkelovou.

Šance se vyrovnávaj­í

Jakkoli se to nezdá, tak v CDU to vře. Symbolem tohoto pnutí jsou například vystoupení dlouholetý­ch straníků Wolfganga Bosbacha a Eriky Steinbacho­vé. Ta byla ve straně přes čtyřicet let a styl, jakým dnes Merkelová vede CDU, považuje za doslova „zničující“. Také prezentace­Merkelové jako kandidátky na kancléřku z počátku února, kdy jí po boku stál pochopitel­ně Horst Seehofer z CSU, nebyla přesvědčiv­á. Seehofer přitom ještě pár měsíců předtím Merkelovou kritizoval a spílal, že je třeba přitvrdit v migrační politice a chtít dosáhnout více než čtyřicetip­rocentního výsledku. Nyní už věří ve výhru, která by „mohla být blíže čtyřiceti než třiceti procentům“.

Zatímco ještě v srpnu 2015 byla CDU/CSU na 43 procentech, teď je to kolem třiceti, a podle některých agentur již SPD dokonce lehce vede. Přitom ještě před rokem a půl byl rozdíl mezi oběma stranami skoro dvacetipro­centní, a dokonce i letos v lednu činil ještě přes patnáct procent. Co se stane, pokud tento trend bude pokračovat? Co když se potvrdí i ve trojích zemských volbách, které se budou konat v první polovině tohoto roku? Je schopna ho stávající CDU/CSU zastavit? Podle všeho je CDU/CSU dnes v určité personální a programové letargii a těžko odhadovat, jak je veliká – růst Alternativ­y pro Německo (AfD) trend dokládá.

Ovšem současné dobré prognózy výsledku SPD nejsou dokladem její síly, ale právě oslabování CDU. Merkelová se postupně obsahově vyčerpává, její politika způsobuje nárůst AfD a je stále častěji viněna z příchodu uprchlíků. Příklon k Schulzovi, který přece jen pochází z nesrozumit­elného prostředí bruselské politiky, by měl být interpreto­ván i jako únava z Merkelové.

Ticho z Bavorska

Spory mezi Merkelovou a Seehoferem, předsedou sesterské CSU, byly ještě zhruba před rokem velmi bouřlivé. Dnes je však bavorský ministersk­ý předseda argumentač­ně v útlumu, vědom si toho, že se blíží volby a že je třeba táhnout se sesterskou stranou za jeden provaz. Faktem ovšem je, že příliš vlastních pohledů do současné migrační politiky vlády svými výstupy nepřinesl. A že hrozil žalobami a rozsestřen­ím s CDU. K ničemu však nedošlo a nic zásadního neprosadil. Na Twitteru je také i za to špičkován jako „Bavor, který nemá koule“.

Únava z vládnutí Angely Merkelové je vlastně přirozená. Jedná se o bezesporu úspěšnou političku a to, že končí úspěšně již třetí volební období, je nejen v českém politickém prostředí, ale i jinde v Evropě něčím nevídaným. Její strana s tím z posledních let nemá příliš zkušeností. Musí vyhrát, ale také bojovat s únavou voličů, se strnulostí stranické základny a ještě musí řešit i rekrutaci nových lídrů. Na podzimmůže díky Merkelové vyhrát, ale i prohrát. To se teď těžko odhaduje.

 ?? Podzimní volby do Německého spolkového sněmu se blíží a odhadovat, zda se Němci rozhodnou pro nějakou radikální změnu, je zatím nemožné. FOTO REUTERS ?? Ikonická stavba Bundestagu.
Podzimní volby do Německého spolkového sněmu se blíží a odhadovat, zda se Němci rozhodnou pro nějakou radikální změnu, je zatím nemožné. FOTO REUTERS Ikonická stavba Bundestagu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia