Lidové noviny

Číňané opouštějí Soukupova média

Mediální tváře kauzy

- PETR KAIN

Spolupráce mezi čínskou investiční skupinou CEFC a mediálním impériem Jaromíra Soukupa končí. Jaroslav Tvrdík, který čínskou skupinu v Česku zastupuje, již složil svou funkci místopředs­edy představen­stva ve vydavatels­tví Empresa Media i v mediální agentuře Médea.

PRAHA Informaci o Tvrdíkově konci v obou firmách, s kterou jako první přišel server HlídacíPes, potvrdil Lidovým novinám většinový majitel Empresa Media a agentury Médea Jaromír Soukup. Jak rovněž uvedl, Tvrdík nebude ve své pozici nikým nahrazen. Zda konec Tvrdíka v Soukupovýc­h mediálních společnost­ech zvěstuje i odchod celé skupiny CEFC z obou firem, ale nechtěl komentovat.

„Já se k tomu vůbec nebudu vyjadřovat. Platí, že bylo ukončeno členství pana Tvrdíka v představen­stvu, a nic jiného se nestalo. Pokud bude nějaká změna, kterou by veřejnost, obchodní partneři, zaměstnanc­i a další měli znát, zveřejníme ji,“uvedl.

V podobném tónu celou událost komunikova­li i zástupci CEFC. „Můžeme potvrdit, že statutární orgány obou skupin opustili z pozice člena dozorčí rady Wang Tung a z pozice místopředs­edy představen­stva Jaroslav Tvrdík. Vše ostatní jsou spekulace, které nebudeme komentovat,“uvedl mluvčí CEFC Pavel Bednář. Na dotazy ohledně možného odchodu CEFC ze Soukupovýc­h společnost­í nereagoval ani sám Tvrdík. Podle informací LN ale spolupráce CEFC se Soukupovým­i firmami končí.

Vztahy jsou napjaté

Vztahy mezi Soukupem a CEFC nebyly od počátku ideální. CEFC ohlásila vstup do Soukupovýc­h firem v září 2015, smlouvu o strategick­ém partnerstv­í podepsali zástupci společnost­í v Šanghaji v rámci návštěvy prezidenta Miloše Zemana v Číně. Při následném dojednáván­í čínské investice se ale objevily zprávy, že zástupci CEFC nejsou spokojení s přístupem Soukupa k celému obchodu a řízení firem Médea Group a Empresa Media. Na stole údajně ležela varianta, že buď z obchodu úplně sejde, nebo jim Jaromír Soukup prodá všechny své aktivity kompletně a z firem fyzicky odejde. Jednání mezi Tvrdíkem a Soukupem se tehdy vedla dokonce na Hradě, za přítomnost­i klíčového muže prezidenta Zemana, Martina Nejedlého. Číňané nakonec získali v obou společnost­ech minoritní podíl. V Médee to bylo 30 procent, ve vydavatels­tví Empresa Média, do nějž patří tituly Týden, Instinkt nebo TV Barrandov, 49 procent. Loni v červenci se pak stal Tvrdík místopředs­e- dou představen­stva ve firmě Empresa Media, aby zastupoval menšinovéh­o vlastníka. Neshody mezi spoluvlast­níky ale pokračoval­y. V létě loňského roku se v médiích objevily zprávy, že se spory mezi Soukupem a čínskou společnost­í vyhrotily natolik, že měl Soukup zájem na vykoupení čínských podílů ve svých firmách.

Plány se zatím nenaplňují

Číňané prý zase na oplátku nabízeli odkoupení Soukupovýc­h podílů, aby v obou společnost­ech vlastnili stoprocent­ní podíl. Současný vývoj nasvědčuje tomu, že bude uplatněna smluvní klauzule, jež oběma stranám dává možnost do konce března 2017 stáhnout investici, respektive zažádat o získání akcií zpět.

Odchod CEFC ze Soukupovýc­h firem by byl dokladem toho, že se původní smělé investiční plány Číny v Česku zatím příliš nenaplňují. Číňané slibovali, že Praha se stane hlavní branou jejich finanční expanze do Evropy. Klíčovou roli měla sehrát právě CEFC, sedmá největší privátní společnost v Číně. Právě proto si CEFC vybrala jako sídlo svých evropských aktivit Českou republiku, kde nyní zaměstnává přes 4000 lidí. Při dokončení plánovanýc­h investic se má jejich počet navýšit Jaromír Soukup V roce 1991 založil mediální agenturu Médea, které je majoritním vlastníkem a která vlastní řadu dceřiných firem zabývající­ch se poradenstv­ím, výzkumem trhu nebo PR. V roce 2000 založil vydavatels­tví Empresa Media, do něhož spadají například tituly Týden, Instinkt nebo TV Barrandov. Na ilustraci je vlevo.

Jaroslav Tvrdík Někdejší politik ČSSD, počátkem milénia působil jako ministr obrany ve vládách Miloše Zemana a Vladimíra Špidly, byl poslancem a následně ředitelem Českých aerolinií, od roku 2006 volebním manažerem ČSSD. V současnost­i je zástupcem čínské CEFC pro Evropu. V roce 2012 se stal předsedou dozorčí rady Smíšené česko-čínské komory vzájemné spolupráce. Na ilustraci v brýlích.

na deset tisíc. Základem čínské expanze měla být investice do bankovního holdingu J&T Finance Group, kde chtěla CEFC získat poloviční podíl. Obchod se ale od té doby táhne a CEFC má doposud ve finanční skupině jen zhruba desetinu. Při loňské návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga jeho český protějšek Miloš Zeman ohlašoval, že jen v roce 2016 investují Číňané v Česku 95 miliard korun. Realita byla nicméně skromnější. Jak CEFC loni v listopadu oznámila, v Česku investoval­a 22,8 miliardy korun, dokončovan­é investice činí dalších 30,7 miliardy a nově plánované pak přesahují deset miliard.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia