Lidové noviny

Česko je v daních solidární už dnes

- VOJTĚCH WOLF

Jsou lidé s vyššími příjmy dostatečně solidární s ostatními? Tuto otázku chtějí řešit sociální demokraté v rámci volební kampaně. Ekonomové však upozorňují, že po započtení plateb na sociální a zdravotní pojištění a „solidární daně“se Česko se zdánlivě nízkými daněmi dostává na špici Evropy.

PRAHA Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) o víkendu připustil, že hranice pro vyšší zdanění by se mohla posunout až na 80 tisíc korun namísto původně navržených 49 tisíc. ČSSD má ale jasno. Lidé s vyššími příjmy by měli být solidárněj­ší.

Namísto současné jediné daňové sazby (15 procent) mají být zavedeny hned čtyři sazby (12 procent, 15 procent, 25 procent a 32 procent). Socialisté navíc tvrdí, že navýšení daní čeští poplatníci „unesou“– současná patnáctipr­ocentní sazba daně z příjmů patří k nejnižším v Evropě.

Daň s prvky progrese už je

„Progrese byla v ČR až do roku 2007, na rovné dani nespravedl­ivě vydělali hlavně nejbohatší. Navíc má progresivn­í zdanění 21 států EU,“píše na svých stránkách Spravedliv­é daně ČSSD.

„Ve většině západoevro­pských zemí existuje systém progresivn­ího zdanění fyzických osob. Z přímých sousedů je tento způsob zdanění uplatňován také v Německu,

Daňové sazby v členských státech EU

Rakousku, Slovensku i Polsku,“říká Tomáš Hunal, daňový odborník PwC ČR.

Jednoduché zdanění s jednotnou sazbou daně je naopak uplatňován­o v několika „mladších“členských státech EU, jako jsou Bulharsko, Estonsko nebo Litva. Například v Estonsku je to 20 procent a v Litvě 15.

Jenže samotná sazba daně z příjmu toho říká o celkovém zdanění velmi málo. Započteme-li různé slevy, odvody a „solidární přirážku“, rázem se ukáže, že v Česku rovná daň fakticky není. A započteme-li k tomu ještě sociální a zdravotní pojištění, pak se Česko ze země se zdánlivě nízkými daněmi dostane na úplný opak pyramidy. Při zohlednění zmíněných povinných plateb a odvodů se z 15 procent dostaneme v Česku rázem na třicet devět procent.

Výše zdanění totiž nelze odvozovat výhradně od samotné sazby daně z příjmů. Nutné je započítat ještě povinné platby na sociální a zdravotní pojištění. A při porovnáván­í daňové zátěže v jednotlivý­ch státech je nezbytné vzít v úvahu také různé daňové slevy, výjimky a nezdanitel­né částky.

Z takového porovnání vychází Česko výrazně hůře. „Implicitní daň činí v Česku kolem 39 procent, což je jedna z nejvyšších hodnot v EU,“uvádí analytik České spořitelny Michal Skořepa.

Jeho slova potvrzuje i daňový odborník Tomáš Hunal z PwC. „Z hlediska zatížení aktivních příjmů, tedy mezd zaměstnanc­ů a zisků podnikatel­ů, zákonnými odvody tvoří významnou složku pojistné na sociální a zdravotní pojištění. A to je v Česku jedno z nejvyšších v Evropě,“říká Hunal.

Po započtení těchto plateb vzros- te efektivní sazba daně z navrhovaný­ch 32 procent na 43 procent. Navíc v Česku, na rozdíl například od Německa, neexistují stropy na zdravotní pojištění. V Německu odpovídá strop pro odvod pojistného zhruba 1,5násobku průměrné mzdy.

Ekonomové odmítají i tvrzení ČSSD o údajné neprogresi­vitě daňového systému, tedy že vyšší příjmové skupiny neodvádějí dostatečně více. Upozorňují přitom, že výpočty indikující nízkou solidaritu vyšších příjmových skupin s nižšími vycházejí z propočtů kalkulovan­ých z hrubých mezd, a nikoliv z čistých mezd, tedy peněz, které lidé skutečně obdrží.

„Když proženete hrubé mzdy naší daňovou soustavou a soustavou sociálních dávek, tak na konci je nejnižší příjmová nerovnost v EU,“potvrzuje Skořepa.

Nemá smysl přebírat modely

Progresivi­tu zdanění v Česku zajišťuje sleva na poplatníka, která je odečtena ze základu daně a tento rozdíl je teprve násoben daňovou sazbou. Kvůli tomu skutečně placená daňová sazba z hrubé mzdy s výší platu roste.

Lidé s vysokými příjmy také platí 7procentní solidární daň. Vyvarovat bychom se měli i slepého přebírání zahraniční­ch modelů. „Je pravda, že v Evropě zůstává řada zemí, kterémají progresivn­í zdanění. Nicméně výsledky ČR, co se týče například ratingu státu a výše veřejného dluhu, jsou v porovnání s většinou ostatních zemí už řadu let tak dobré, že bychom měli začít uvažovat jinak než dosud. Možná bychom se my měli začít cítit jako učitelé dobrého hospodařen­í a nebrat to, co v Evropě převládá, jako skvělý vzor,“vyzývá Skořepa.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia