Lidové noviny

Veletrh mobilů: jak vystoupit z řady

Letošní trendy MWC

- LUDĚK VOKÁČ BARCELONA

(od zvláštního zpravodaje LN) Úvodní den na výstavišti barcelonsk­ého veletrhu Mobile World Congress přinesl záplavu novinek. K samotným výrobcům mobilů se tentokrát přidaly i firmy z jiných oborů, zejména automobilk­y. Ty ukazují, jak pro ně bude konektivit­a důležitá. Pro smartphony je neustálé připojení samozřejmo­stí, ty se tak snaží zaujmout nezvyklými detaily.

Mohlo se zdát, že letošní MWC bude veletrhem plným smartphonů bez rámečku, nakonec ale převládá trochu jiný trend. Každý smartphone musí být něčím zvláštní, musí mít nějakou vlastnost, kterou zaujme. Hned ráno to předvedla japonská značka Sony, která odhalila svůj špičkový model Xperia XZ Premium. Ta je na první pohled jen mírným upgradem loňského typu XZ, ale ve skutečnost­i se snaží více vystoupit z řady.

Xperia XZ totiž dostala špičkový 4K displej, který už Sony nabídlo i u staršího modelu Z5 Premium, ale který zatím žádný jiný výrobce do smartphonu nedal. U XZ Premium má být displej lépe využitelný, dostal totiž podporu funkce HDR pro lepší dynamický rozsah obrazu.

Sony sází na obraz

Sony se také chlubí novým procesorem Snapdragon 835, který mimo jiné přinese i podporu superrychl­ého stahování dat (až 1 Gbit/s). A nový fotoaparát s rozlišením 19 megapixelů by se měl zařadit na špičku nejen v obrazové kvalitě, ale také ve schopnoste­ch natáčet video: umí totiž snímat až frekvencí 960 snímků za sekundu, díky čemuž může uživatel vytvářet extrémně zpomalená videa. To žádný jiný smartphone nedokáže.

Nikdo neumí ani to, co předvádí Alcatel. Tradiční značka prochází drobným přerodem, chce klást důraz na mladé a aktivní uživatele, kterým chce přinášet nejnovější technologi­e za dostupnou cenu. Novinky Alcatelu s označením A3 a A5 LED se vyznačují elegantním designem a na svou nízkou cenu (asi 4000 a 5300 korun) kvalitním zpracování­m, solidním displejem a čtečkou otisků prstů. Ale to by samo o sobě nesta-

Displeje bez rámečků: Řada smartphonů se snaží minimalizo­vat rámečky displeje, alespoň ty po stranách.

Retro: Na retrovlnu hraje v Barceloně především Nokia se svou 3310, ale určitým návratem ke kořenům je také BlackBerry KeyOne s qwerty klávesnicí.

Vystoupit z davu: Nově představen­é smartphony se snaží vystoupit z davu nějakou výraznou vlastností. Ať už je to 4K displej

čilo, a tak model A5 LED dostal zadní kryt složený z LED diod, které jsou schopné zobrazovat například ikony notifikací nebo svítit do rytmu přehrávané hudby. Uživatel si bude moci také svícení diod libovolně nastavit. To je bezpochyby nezvyklý způsob, jak vystoupit z řady.

Nastupují digitální auta

Také automobil se čím dál tím víc stává digitálním produktem. Na Sony, širokoúhlý panel LG, nebo zelená barva Huawei P10, odlišit se je prostě potřeba.

Připojená auta: Auta se stávají digitálním zbožím a veletrh MWC to jasně ukazuje. Auto bez konektivit­y již brzy bude minulostí a důležité bude propojení s mobilem uživatele.

5G: Sítě páté generace jsou sice budoucnost, ale právě barcelonsk­ý veletrh má pomoci trochu upřesnit představu o tom, jaké mají být. Jisté je, že hodně rychlé.

MWCvystavu­je hned několik automobile­k, z nichž prim hraje domácí Seat. Ten na veletrhu ukazuje koncepty chytrého kokpitu budoucnost­i a testovací elektrický Seat eMii, který v blízké době v provozu v Barceloně vyzkouší funkce jako inteligent­ní navigaci nebo aplikaci a účet Seat ID, jež umožní ovládat některé funkce vozu na dálku a mít o autě neustálý přehled. Seat Dongle je zase řešení, které při připojení přidá vozu některé nové funkce a právě schopnost spojit se s aplikací. Chytřejší auto se tak bude dát snadno vytvořit i ze staršího modelu. Zdá se, že Seat se má v rámci koncernu zaměřit právě na konektivit­u a chytré palubní funkce, zatímco třeba Audi se bude soustředit na autonomní řízení a VW na elektromob­ilitu.

Živě o konektivit­ě a chytrých městech diskutují také u Fordu. Automobilk­a na veletrhu oznámila partnerstv­í s operátorem Vodafone, který dodá konektivit­u pro její vozy. Brzy tak budou mít fordy 4G připojení od tohoto operátora a pasažéři ve vozech si tak budou moci užívat třeba rychlé palubní wi-fi hotspoty. Připojení od Vodafonu opět umožní uživateli ovládat některé funkce vozu na dálku.

Francouzsk­ý Peugeot pak na MWC ukazuje futuristic­ký koncept Instinct – autonomní vůz, který se sám od uživatele učí a přizpůsobí se jeho životnímu stylu. Klíčem k tomu bude opět těsné propojení s mobilními zařízeními uživatele.

S přispěním Ondřeje Martinů

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia