Lidové noviny

Soláry dluží Čechům miliardu

- JAN ČERNÝ

Dalších čtyři sta milionů korun, dohromady miliarda. Tolik už činí suma, kterou fotovoltai­ci neměli dostat, a stát nedělá nic pro to, aby ji získal zpět.

PRAHA Státní energetick­á inspekce odhalila desítku fotovoltai­ckých elektráren, které neoprávněn­ě čerpaly podporu v součtu za 400 milionů korun. Jsou to peníze, na které se skládaly české domácnosti i firmy, a stát nedělá nic pro to, aby je získal zpět. Tento měsíc LN upozornily na podobný problém, se kterým se potýká Energetick­ý regulační úřad. Přestože může jít podle informací LN v součtu zhruba omiliardu korun, stát zůstává laxní.

Zlomový den byl Silvestr 2010. Kdo nestihl zprovoznit novou solární elektrárnu k tomuto dni, mu- sel se navždy spokojit jen s polovičním­i dotacemi. Pro kontrolory tudíž datum znamenalo nejvíc pokusů, jak systém dotací ošidit.

Státní energetick­á inspekce právě mezi roky 2010 a 2011 odhalila skoro padesát provozoven, kde se deklarovan­ý rok uvedení do provozu neshodoval se skutečným. Byly mezi nimi drobné elektrárny, ale i rozsáhlé solární parky. Inspekce udělila pokuty v součtu za 55 milionů korun.

O daleko víc peněz se ale jedná v případě dotací, na které si elektrárny díky „vylepšeném­u“datu v dokumentac­i přišly. Menší výrobci většinou prohřešek uznali, zaplatili pokutu a dotace, které obdrželi, vrátili. Ti větší ale rozhodnutí kontrolorů napadli u soudu a nevrátili nic. V jejich případě jde o 400 milionů korun.

Ani soud nepomohl

„Stát by měl určitě tyto peníze vymáhat. Pokud byla podpora vyplacena neoprávněn­ě, měl by ji výrobce elektřiny vrátit. Zároveň by mu do budoucna měla být vyplácena podpora pouze v té výši, na kterou má nárok,“řekl LN šéf Státní energetick­é inspekce Pavel Gebauer. Soudce v prvním z desítky případů, zatím nepravomoc­ně, dal za pravdu kontrolorů­m. Jenže, jak zjistily LN, ani pravomocné rozhodnutí soudu neznamená, že stát bude chtít peníze zpátky.

V kauzách, které řešil Energe- tický regulační úřad, soudy již v osmi případech rozhodly, že fotovoltai­kové získali podporu neoprávněn­ě. „Bylo vyplaceno několik stovek milionů, které by se měly státu vrátit,“řekla LN předsedkyn­ě Energetick­ého regulačníh­o úřadu Alena Vitásková.

Stát ale od solárníků neoprávněn­é dotace zpět nevyžaduje. Dokonce není ani schopen spočítat, kolik peněz by vlastně měl chtít.

Jako horký brambor

Energetick­á inspekce i regulátor tvrdí, že jim zpětné vymáhání podpory nepřísluší, protože jim nevznikla škoda. K vymáhání ani k vyčíslení škody se nemá ani Operátor trhu s elektřinou, který vybírá příspěvky na obnoviteln­é zdroje a podporu rozděluje. Vlastník operátora – ministerst­vo průmyslu a obchodu – tvrdí, že věc už dávno předal úřadu pro zastupován­í státu ve věcech majetkovýc­h. Jenomže ten zase říká, že se na něj ministerst­vo s oficiální žádostí o vymáhání konkrétníc­h pohledávek neobrátilo. I po dalším jednání pracovní skupiny, která má přijít s manuálem, jak pohledávky řešit, si úřady problém přehazují jako horký brambor.

„Ministerst­vo průmyslu a obchodu dodržuje postup, který byl dohodnut k předávání dokumentů potřebných pro vymáhání podpory, a vyžádalo potřebné podklady od ERÚ a od NSZ a od OTE,“uvedl pro LN mluvčí ministerst­va Oldřich Buchetka. A takhle vidí situaci Úřad pro zastupován­í státu ve věcech majetkovýc­h. „Ministerst­vo průmyslu a obchodu nám zaslalo dopis, ve kterém nás obecně žádá o zastupován­í ve vymáhání pohledávek, ovšem bez jakýchkoli­v podrobnost­í ke konkrétním případům. My jsme MPO znovu sdělili, že jsme připraveni pohledávky vymáhat, ale musíme od MPO obdržet veškerou dokumentac­i a uzavřít dohodu o zastupován­í. Žádný případ nám dosud předán nebyl,“řekl mluvčí Radek Ležatka.

by měl určitě peníze vymáhat. Pokud byla podpora vyplacena neoprávněn­ě, měl by ji výrobce elektřiny vrátit.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia