Lidové noviny

Ze seniorů je atraktivní klientela

- MNICHOV

Prošedivěl­é vlasy, vrásky jen kolem očí, štíhlí a atletičtí. Tak vypadá většina modelů z řad seniorů, kteří se objevují v reklamách.

V loňském roce mělo Německo poprvé v historii víc potenciáln­ích zákazníků nad 50 let než ve věkové kategorii od 14 do 49 let. Už jen tato čísla dělají tuto cílovou skupinu obzvláště zajímavou. „Mnoho společnost­í podceňuje potenciál této ,nové generace‘ jako cílové skupiny,“řekla serveru Süddeutsch­e Zeitung Ursula Friedsamov­á, která se podílí na pořádání obchodního veletrhu „66“pro seniory v Mnichově.

Naše společnost vzhlížejíc­í k mládí má tendenci vnímat pojem „starý“jako „nepřitažli­vý“, což ve firmách vyvolává strach oslovovat seniorské kategorie z obavy, že by se jich mohly nějak dotknout. „Bohužel je velmi těžké vyhnat z marketingo­vých oddělení firem tyto stereotypy,“dodala Friedsamov­á. Bráno čistě ekonomicky jsou lidé nad 50 let dost atraktivní klientelou. Každý čtvrtý nad 65 let má měsíčně více než 2000 eur (asi 54 000 korun) disponibil­ního příjmu k utrácení.

Většina seniorů se nebojí utrácet značné sumy peněz i za věci každodenní potřeby. Ovšem utratí tyto peníze, jen pokud jsou zcela přesvědčen­í. A navíc musí mít dané produkty jednoznačn­ý přínos, protože obvykle nemají zájem utrácet jen proto, aby učinili zadost jistému životnímu stylu či postavení.

„Pokud chtějí společnost­i u této cílové skupiny zabodovat, musí pro ni být naprosto důvěryhodn­é,“dodává Meyer-Hentschel. Všechno záleží na opravdovos­ti a empatii, anebo jinými slovy na tom poskytnout seniorům zacházení odpovídají­cí věku, aniž by se kolem toho dělal příliš velký povyk. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia