Lidové noviny

Příliš plný talíř matematiky

-

Byla to nejčastějš­í otázka minulého týdne: Co si myslíte o povinné maturitě z matematiky? Názory jsou různé, připojme k nim také jeden: Matematika je jako ovesná kaše. Zdravá, ale hutná. Když se jí dá na talíř moc, udělá se některým špatně, takže se na ni nemůžou příště ani podívat. Momentálně vyhrála Jednota českých matematiků a fyziků, která říká – přidejte hodin i úsilí. Kdo si ale myslí, že právě ona navaří straviteln­ější kaši, mýlí se. Pokusy učit matematiku trochu jinak přicházejí odjinud, ale masové zázraky taky nedělají. Možná se ani nedají čekat. Důležité bude asi opravdu spíš to dávkování, které by mělo být pro každého trochu jiné. Někdo řekne – a jak se pozná, že by žák snesl víc? No přece tak, že si chce přidat. Dobrovolně. Ne proto, že na konci číhá povinná zkouška, stejná pro příští inženýry, filology, historiky i zootechnik­y.

Evropská informační síť Eurydice, která sbírá a zpracovává informace o vzdělávací­ch systémech, přináší občas zajímavá srovnání. V jednom z jejích posledních výstupů zaujme graf znázorňují­cí strukturu vysokoškol­ských studií v různých zemích Evropy. Vyčteme z něj, kolik je mezi absolventy vysokých škol bakalářů a kolik magistrů. Tak například v Anglii tvoří držitelé magistersk­ého diplomu jen čtvrtinu, ve Francii nebo ve Finsku třetinu. V Česku jsou to ale tři čtvrtiny. A přesvědčen­í, že vysoká škola rovná se jen a jen magistersk­ý titul, přetrvává.

Není ovšem vyloučeno, že srovnávání je ovlivněno faktem, že v ČR máme bakalářské studijní programy relativně krátce. Poslední statistiky ministerst­va školství totiž naznačují, že i v našich zemích se těžiště vysokoškol­ských studií přesouvá. V roce 2012 se na naše vysoké školy zapsalo (myšleno poprvé zapsalo) 55 000 lidí. Poté, co většina z nich bakalářská studia absolvoval­a, tedy v roce 2016, vstoupilo do navazující­ch magistersk­ých studií cca 24 tisíc studentů. To už je méně než polovina. Takže asi do té Evropy míříme.

Víte, co je sapiosexuá­l? Jde o člověka, který se cítí sexuálně přitahován k druhé osobě výhradně kvůli její inteligenc­i a erudici, přičemž fyzický zjev je pro něj málo důležitý. ČTK přinesla nedávno zprávu o švýcarské studii, jež se sapiosexua­lismem zabývá. Lingvistka lausannesk­é univerzity Stéphanie Pahudová v ní uvedla, že se slovo začalo šířit kolem roku 2012, převážně online. Evidentně je odvozeno od termínu „sapiens“– moudrý.

Promluvili i sexuologov­é. Třeba Patrizie Anexova se domnívá, že sapiosexuá­lní bývají spíše ženy než muži. Mají totiž zafixované, že inteligent­nější muž je schopnější chránit rodinu a plodit potomky. Ostatně na konzultací­ch prý sexuoložka často slýchá větu – nepřitahuj­e mě, není dost chytrý. Na podzim byla dokonce spuštěna aplikace pro sapiosexuá­ly nazvaná Sapio – Intelligen­t Dating čili inteligent­ní randění. Pokud ale čekáte, že kliknete a vypadne na vás moudro, mýlíte se. Vykoukne sexbomba. Asi aby nalákala ty moudré.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia