Lidové noviny

V extralize už jde o všechno

Rozpis 51. a 52. kola extraligy

- JAROSLAV TOMAS

Hraje se o poslední volné místo ve čtvrtfinál­e a o dvě v předkole. Hokejová extraliga má na programu poslední dvě kola základní části.

PRAHA Motivací je pořád dost: Prezidents­ký pohár, jistota účasti v příštím ročníku Ligy mistrů, jistota domácího prostředí v play off nebo také jistota záchrany.

Liberec, Třinec, Sparta, Hradec Králové a Litvínov už nyní vědí, že si uhrály přímý postup do čtvrtfinál­e. O předkolo zase na sto procent nepřijdou Kometa, Chomutov ani Vítkovice. A co další? Pojďme si postupně rozebrat aktuální situace jednotlivý­ch klubů.

Úřadující šampion obhajuje prvenství v základní části. První možnost rozhodnout promarnil v neděli doma s Kometou, tak musí zabrat v Litvínově. Prezidents­ký pohár by mu navíc zaručil účast v Lize mistrů.

„Chceme si tu trofej vyhrát sami a nespoléhat se na ostatní mužstva. Jsme v situaci, kdy jsme sice prohráli dva zápasy za sebou, ale je dobré, že v úterý to můžeme napravit,“řekl liberecký útočník Milan Bartovič.

Liberec.

I Slezany může motivovat evropská soutěž – postupuje do ní totiž také druhý tým po základní části. Jenže reálná je pořád bitva o Prezidents­ký pohár, jelikož na vedoucí Liberec ztrácí jen tři body. Třinec s ním však má horší vzájemnou bilanci.

„Poslední zápasy hrajeme dobře a v tom musíme pokračovat. Zlepšili jsme pohyb, jezdíme. I tempo na tréninku se zvýšilo,“těší útočníka Martina Růžičku.

Třinec.

I ta může teoreticky vyhrát základní část, protože má lepší vzájemné zápasy s Libercem, ten by však musel dvakrát prohrát. Mnohem reálnější je tak boj o druhé místo, na něž jímomentál­ně chybí tři body. Proti je bilance 1 : 3 na zápasy s Třincem.

V sestavě Pražanů se naposledy proti Litvínovu objevil už i čtyřicetil­etý Jan Hlaváč, který v závěru sezony už tradičně obnovuje kariéru, aby týmu pomohl.

„Poctivě jsem se připravova­l

Sparta.

51. kolo – dnes od 17.20 Karlovy Vary – Sparta Praha Kometa Brno – Chomutov Litvínov – Liberec Mladá Boleslav – Třinec Hradec Králové – Zlín Plzeň – Pardubice Vítkovice – Olomouc

52. kolo – pátek od 18.20 Chomutov – Hradec Králové Liberec – Mladá Boleslav Olomouc – Kometa Brno Pardubice – Litvínov Sparta Praha – Plzeň Třinec – Vítkovice Zlín – Karlovy Vary ním úkolem udržet osmou příčku, která dá týmu možnost začínat doma. Ostravané mají vše ve svých rukou: pokud dnes zvítězí nad Olomoucí, je rozhodnuto.

„Ta naše padesátiko­lová cesta byla dost strastipln­á, ať už vzhledem k marodce, nebo k situaci v klubu, takže pro nás je jistota účasti v předkole obrovské zadostiuči­nění. Doufám, že tím náš příběh nekončí,“přeje si kouč Vítkovic Jakub Petr.

Velké předsezonn­í ambice střídá bitva o předkolo do posledního kola. Středočeši jsou blízko – na devátém místě drží čtyřbodový náskok na jedenáctý Zlín. Na druhou stranu ho však čekají nepříjemní soupeři: hrají s Třincem a v Chomutově.

Mladá Boleslav.

Po hrozivém vstupu do sezony se tým postupně zvedal amomentáln­ě drží poslední postupové místo s pouhými dvěma body náskoku na Zlín. To je hra na nervy, která může ovlivnit i zdánlivě jasný souboj s posledními Pardubicem­i.

Plzeň.

Vše si pokazil v neděli v Olomouci, kde prohrál 0:3, přestoMora­vané ještě nic nevzdávají. „Bohužel to ale teď už není v našich rukou,“mrzelo brankáře Libora Kašíka po neúspěšném nedělním boji o setrvání na desátém místě. Ovšem pozor, je nutné dívat se i pod sebe. Ke klidu je potřeba získat bod, který klubu zajistí s předstihem záchranu v nejvyšší soutěži.

Zlín.

Stále doufá v postup do předkola, na nějž ztrácí tři body, a k tomu má lepší vzájemné zápasy se Zlínem, Plzní iMladou Boleslaví. Myslet se však musí i na záchranu. Hanáky čekají těžké duely ve Vítkovicíc­h a doma s Kometou.

Olomouc.

Moc dobře vědí, že se ani po roce nevyhnou baráži, a tak jsou pro Západočech­y poslední zápasy především o přípravě na nejdůležit­ější část sezony. Tým hraje dobře, tak je pro něj nutné uhrát také pár dobrých výsledků, aby si zvedl sebevědomí.

Karlovy Vary.

Tady už jde jen o čest, fanoušky a morálku. Východočeš­i korunovali postupný úpadek, který začal v roce 2012 po posledním mistrovské­m titulu, až pádem na dno. Teď je podstatné, aby to nebyl pád až do první ligy. Baráž je především psychologi­ckým strašákem.

Pardubice.

 ?? Spartě k lepší pozici pro nasazení do play off? FOTO ČTK ?? Pomůže Jiří Smejkal
Spartě k lepší pozici pro nasazení do play off? FOTO ČTK Pomůže Jiří Smejkal

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia