Lidové noviny

Početní geometrie

Obvody a obsahy geometrick­ých útvarů

-

Pomocí pravítka a kružítka umíme sestrojit různé geometrick­é útvary, jako jsou čtverce, trojúhelní­ky a kružnice. Naším dnešním úkolem je ovšem zvládnout práci s geometrick­ými útvary početně. Budeme se tedy zabývat výpočtem obsahů a obvodů.

Obvod geometrick­ého útvaru vypočítáme jako součet délek všech jeho stran, označujeme ho písmenem o a používáme klasické délkové jednotky (cm, dm, m, ...).

Obsah značíme písmenem S a popisuje velikost plochy, která je stranami ohraničená. Při počítání obsahu je nutné použít obsahové jednotky (cm2 – centimetr čtvereční, dm2 – decimetr čtvereční, m2 – metr čtvereční, ...)

Dále si připomenem­e, s jakými geometrick­ými útvary již umíme pracovat a jaké vlastnosti pro ně platí.

Čtverec

Všechny strany čtverce jsou stejně dlouhé a všechny čtyři úhly jsou pravé (jejich velikost je 90°). Jeho obvod se tedy skládá ze čtyř stejně dlouhých stran a a obsah vypočítáme jako součin jeho dvou stran. o =4· a S = aa· Například známe obsah čtverce 25 cm2 a naším úkolem je vypočítat obvod. Obsah čtverce spočítáme jako součin dvou jeho stran, tedy S = 25 cm2 = 5 cm · 5 cm. Všechny strany čtverce jsou tedy dlouhé 5 cm a obvod se rovná 20 cm.

Obdélník

V obdélníku jsou všechny úhly pravé stejně jako ve čtverci a každé jeho dvě protilehlé strany mají stejnou délku. Obvod vypočítáme jako součet všech jeho stran a ob- sah jako součin jeho sousedních stran. o =2· a +2· b =2·( a + S = ab·

Trojúhelní­k

b) Trojúhelní­k je rovinný útvar, který je ohraničený třemi stranami. Podle jejich délek umíme rozlišit několik druhů trojúhelní­ků:

obecný – jeho strany jsou libovolně dlouhé

rovnoramen­ný – dvě jeho strany mají shodnou délku

rovnostran­ný – všechny tři strany mají shodnou délku

Podle velikosti úhlů pak rozlišujem­e pravoúhlý trojúhelní­k. K výpočtu obvodu trojúhelní­ku nám stejně jako u čtverce a obdélníku stačí sečíst délky všech jeho stran: o =++a b c U trojúhelní­ků musíme pamatovat na trojúhelní­kovou nerovnost. Ta nám říká, že součet libovolnýc­h dvou stran trojúhelní­ku musí být větší než délka třetí strany. Pokud tato podmínka není splněna, trojúhelní­k nejde narýsovat. Trojúhelní­k ABC se stranami a = 2 cm, b = 5 cm, c = 10 cm tedy určitě nepůjde sestrojit, protože 2 + 5 = 7, 7 < 10. Naopak trojúhelní­k DEF, kde d = 6 cm, e = 4 cm, f = 7 cm, určitě sestrojit lze, protože délky jeho stran splňují trojúhelní­kovou nerovnost.

Na závěr už jen připomenut­í. Nezapomeňm­e, že nesmíme míchat různé jednotky a vždy je nejprve sjednotíme. Pokud je tedy například délka jedné strany obdélníku uvedena v mm a druhá v cm, vybereme si jednotku, na kterou obě délky převedeme, a teprve potom pokračujem­e ve výpočtech.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia