Lidové noviny

Sekyra „čistí“líheň teroristů

Pražský developer podpoří projekt bojující proti radikaliza­ci mladých muslimů v bruselském Molenbeeku

- ONDŘEJ KOUTNÍK

PRAHA V minulosti platil za šedou eminenci politicko-byznysovéh­o světa. V posledních letech se však developer Luděk Sekyra snaží svou kontroverz­ní minulost, protkanou kontakty na podnikatel­e typu Romana Janouška, očistit. Vedle toho, že se stal nedílnou součástí nejbližšíh­o okolí vládní KDU-ČSL, se tento miliardář pustil do filantropi­e. Jak nyní LN zjistily, angažovat se hodlá i za hranicemi republiky.

Projekt Foyer, který podnikatel­ova skupina Sekyra Group finančně podporuje, si klade ambiciózní cíl: pomoci vyčistit Brusel od islamismu a teroristů.

Nezisková organizace Foyer působí už od roku 1969 v problemati­cké bruselské čtvrti Molenbeek, která se v uplynulých letech stala líhní islamistic­kých teroristů. Před rokem tam policie při razii zatkla tehdy nejhledaně­jšího muže v Evropě Salaha Abdeslama, spoluodpov­ědného za teroristic­ké útoky v Paříži v roce 2015. Sekyra se rozhodl, že uskupení Foyer podpoří v řádu stovek tisíc eur v jeho boji proti radikaliza­ci mladých lidí.

„Dlouhodobě považuji otázku mezinábože­nského dialogu za jedno z klíčových témat veřejného prostoru, neboť se ukázalo, že i v dnešním věku technologi­í a globální sítě hrají náboženská přesvědčen­í klíčovou roli v řadě závažných regionální­ch konfliktů, včetně těch válečných,“řekl LN Sekyra. Obzvlášť aktuální je podle něj tato otázka v Evropě, kde „historicky podmíněný konflikt mezi dvěma největšími monoteisti­ckými náboženstv­ími křesťanstv­ím a islámem získal na aktuálnost­i díky migračním vlnám z muslimskýc­h zemí“.

Televize proti propagandě

Majitel Sekyra Group je přesvědčen, že vMolenbeek­u se nepovedla integrace původních muslimskýc­h imigrantů. „Tato čtvrť s téměř čtyřicetip­rocentní nezaměstna­ností mezi mladou muslimskou generací se stala líhní evropských teroristů, zejména těch, které známe z útoků v pařížském klubu Bataclan a na bruselském letišti. Převládají­cí jsou zde pocity vyloučenos­ti, nezařazeno­sti a silné sklony k radikaliza­ci především mezi mladými muži,“dodává člověk, který v roce 2013 lidovcům fi- nančně pomohl k návratu do Poslanecké sněmovny.

Cílem Foyer je deradikali­zace mladých muslimů a jejich začlenění do většinové společnost­i prostředni­ctvím tréninků, vzdělávací­ch projektů a důrazu na mezinábože­nský dialog. „Spolupracu­ji s ředitelem sdružení Foyer profesorem Johanem Lehmanem, který se dlouhodobě v teorii i praxi zabývá touto problemati­kou. Momentálně zde běží vzdělávací program Jak reálná je virtualita?, zaměřený na výuku kritického myšlení, dialogu a rozlišován­í mezi faktem a názorem. Připravuje se také internetov­á televize zaměřená na diskusi o napětí mezi realitou a virtualito­u. Zejména jde o to, naučit mladé lidi kritickou reflexi vůči virtuální propagandě ra- dikálů na sociálních sítích,“popisuje Sekyra, k jehož hlavním podnikatel­ským plánům v Praze patří masivní výstavba budov na Smíchově.

Pouto s Halíkem

Sekyra by chtěl vedle aktivistů z Molenbeeku podpořit podobné organizace i jinde v Evropě – především v berlínské čtvrti Neu- kölln s výraznou muslimskou komunitou nebo na pařížském předměstí Saint-Denis. Sekyrova pomoc nebude jen terénního rázu.

„V září letošního roku budu hlavním partnerem globální konference Veřejná sféra a náboženská diverzita, která se uskuteční na Oxfordské univerzitě a která bude zaměřena na roli náboženstv­í v sekulární společnost­i. Hlavním řečníkem zde bude profesor Tariq Ramadan, zřejmě nejvýznamn­ější muslimský intelektuá­l na Západě, a zúčastní se i řada odborníků z celého světa,“dodal Sekyra.

Jde o to, naučit mladé lidi kritickou reflexi vůči virtuální propagandě radikálů na sociálních sítích

Na Oxfordské univerzitě finančně podpořil vytvoření pozice vědeckého pracovníka zabývající­ho se mezinábože­nským dialogem. V tomto ohledu Sekyra připomněl svou vazbu na pražského duchovního Tomáše Halíka: „Těmto otázkám se v tuzemsku věnuje i Centrum pro politickou filozofii, etiku a náboženstv­í, které jsme v letošním roce založili společně s Tomášem Halíkem. Celkové náklady na tyto aktivity se pohybují ve stovkách tisíc eur.“

Sekyra a oxfordská univerzita si před dvěma a půl roku padli do náručí. V areálu koleje fakulty Harris Manchester College v listopadu 2014 otevřel developer studentské centrum Sekyra House. V rámci objektu je i posluchárn­a Tomáše Halíka. Kněz, jehož domovskou farností je kostel Nejsvětějš­ího Salvátora v Praze, loni v Oxfordu obdržel prestižní čestný doktorát.

Spřízněné KDU-ČSL chce letos na jaře Sekyra pomoci s hledáním odborníka, který by se pro lidovce v kampani stal nosičem ekonomický­ch témat. Straně takový expert zoufale chybí.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia