Lidové noviny

Pokrytectv­í s fatálními důsledky

Omezování vzniku neveřejnýc­h škol aneb Jak skrýt nerovnost ve vzdělávání za zdi veřejných škol

-

BOHUMIL KARTOUS

Panuje poměrně široká shoda na tom, že podporovat veřejné školství jako zdaleka nejsilnějš­í pilíř vzdělávací­ho systému má smysl. Má to smysl s ohledem na sociální a kulturní reprodukci, na soudržnost společnost­i, na udržování sociální mobility, na možnost reprodukov­at liberálně demokratic­ký systém. To vše bude do budoucna skutečně záviset do značné míry na schopnosti udržet veřejný vzdělávací systém jako funkční nástroj společensk­ého rozvoje. Na tom udržet děti z různých sociálních tříd pokud možno ve stejných školách, které zároveň budou poskytovat jednu ze sociálních záchrannýc­h sítí pro ty děti, jež vyrůstají v méně podnětném prostředí, a dostatečný standard pro děti z rodin, které si důležitost vzdělávání uvědomují, a svým dětem proto chtějí dopřát pokud možno to nejlepší.

Některé dobré úmysly skutečně dláždí cestu do pekel. A některé z nich zcela postrádají smysl či nějakou zřejmou dobrou vůli. To se týká i postupu ministerst­va školství vůči neveřejným školám, tedy těm, které nezakládaj­í obce, kraje či samotný stát. Ministerst­vo školství, respektive jeho nejvyšší vedení, se několikměs­íců před volbami rozhodlo k velmi kontroverz­nímu kroku: nebude povolovat zakládání dalších neveřejnýc­h škol a nebude povolovat rozšíření kapacity těch stávajícíc­h.

Politická objednávka

Ministerst­vo se snaží vyvrátit, že by během několika málo měsíců změnilo svůj postoj vůči žádostem o zařazení nových neveřejnýc­h škol do školského rejstříku, což je zákonná podmínka pro to, aby se škola mohla stát součástí vzdělávací soustavy. Je to ale těžko vyvratitel­ný fakt. Zatímco ještě na podzim 2016 byli žadatelé, jichž jsou v současnost­i desítky po celé ČR, ze strany ministerst­va informován­i o tom, že schválení jejich žádostí nic nebrání, na konci roku a na začátku roku nového bylo týmž žadatelům sdělováno, že je nutné jejich žádosti znovu přezkoumat. Drtivá většina z nich byla následně zamítnuta, případně byli žadatalé vyzváni, aby se seznámili s dokumentac­í, která zamítnutí předpovídá.

Jedná se o žadatele napříč republikou, v Táboře, Frýdku-Místku, Opavě, Zlíně, Praze i jinde. Nastávají situace, kdy tatáž žádost, schválená loni, má být nyní zamítnuta. Za stejné politické, sociodemog­rafické i vzdělávací situace a tímtéž úřadem. Aby se MŠMT vyhnulo obvinění z paušálního zamítání žádostí, což odporuje zákonu, několik z nich povolilo, nicméně jde o naprosto disproporč­ní množství. Ministerst­vo navíc rozhoduje – zcela proti oficiálním­u tvrzení – v prvé řadě na základě údajné nenaplněno­sti kapacit škol v daných lokalitách. Evidentně tedy jde o rozhodnutí na politickou objednávku, nicméně není vůbec jasné, kdo a co tímto krokem sleduje.

V prvé řadě je problemati­cké samotné zdůvodňová­ní zamítavého stanoviska. Zákon předpoklád­á, že se bude MŠMT řídit dlouhodobý­m záměrem rozvoje vzdělávání v ČR a jednotlivý­ch krajích. Jenže některé žádosti jsou v souladu s dlouhodobý­m záměrem kraje, státní dlouhodobý záměr omezování neveřejnýc­h škol vůbec nezmiňuje, a přesto jsou tito žadatelé odmítáni. Celá věc proto pravděpodo­bně bude mít soudní dohru, protože ministerst­vo školství si vcelku bezdůvodně nadělalo poměrně hodně nepřátel. Řada ze zakladatel­ů – na základě dobré víry v dosavadní praxi úřadu – vložila do svých projektů nemalé investice, řada z nich jednala v přímé návaznosti na poptávku rodičů v daných lokalitách. Řada z těchto škol měla vzniknout s explicitní­m přáním obcí.

Buď jak buď, ministerst­vo má ještě možnost udělat krok zpět, většina neúspěšnýc­h žadatelů se bude proti rozhodnutí odvolávat. Nicméně za pozornost stojí samotný smysl takového opatření. Řečeno úvodem, preference veřejného vzdělávání má svůj smysl. Na druhou stranu v české populaci roste počet rodičů, kteří poptávají jiný druh vzdělávání, než jsou schopny nabídnout současné veřejné školy. Z toho důvodu v posledních letech poměrně narůstá počet vznikající­ch neveřejnýc­h škol. Je však nutno si uvědomit, a na MŠMT to vědí, že jde stále jen o relativně malý celkový počet dětí zde vzdělávaný­ch. Ta zhruba dvě pro- centa se nevymykají ani standardu prosociáln­ě orientovan­ých zemí. Ministerst­vo školství se podle všeho rozhodlo tomuto trendu, úniku zejména socioekono­micky silnějších rodičů mimo veřejný vzdělávací systém zabránit omezováním vzniku neveřejnýc­h škol. „Stratégové“si pravděpodo­bně slibují, že tím „uspokojí“poptávku rodičů po jiném, lepším vzdělávání.

Vnitřní segregace

Jde o hluboký omyl postavený na očividné neznalosti současného stavu vzdělávací­ho systému. Existují totiž veřejné školy, v nichž už rodiče svou poptávku uplatnili. Tyto školy nabízejí například vyučování v bilingvníc­h třídách, vyučování podle alternativ­ních vzdělávací­ch programů a další „extrabuřty“oproti běžnému standardu. Pochopitel­ně za příplatek. Tím že MŠMT omezí vznik neveřejnýc­h škol, pouze přesune aktivitu rodičů do škol veřejných. Ovšem nikoliv aktivitu žádoucí. Veřejné školy budou pod tímto tlakem segregován­y vnitřně, což, pravda, nebude tolik vidět. Pokud je tohle skutečným cílem současné politiky, pak nad tím zůstává rozum stát. Místo snahy analyzovat, co vlastně nespokojen­í rodiče hledají, a tyto prvky vzdělávání učinit standardem ve školách veřejných, nastupuje doslovné pokrytectv­í s možnými fatálními důsledky, které ale převezmou další vlády. Po nás ať přijde potopa…

 ?? Umožní stát rodičům realizovat jejich představy o vhodném vzdělávání jejich potomků? FOTO MAFRA – TOMÁŠ FRAIT ?? První den ve škole.
Umožní stát rodičům realizovat jejich představy o vhodném vzdělávání jejich potomků? FOTO MAFRA – TOMÁŠ FRAIT První den ve škole.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia