Lidové noviny

Zeman se vyhne soupeřům

Prezident vynechá osobní kampaň i debaty v médiích Šanci má ten, kdo rozdrolí tábor jeho příznivců, radí volební expert

- MARTIN SHABU TOMÁŠ TOMÁNEK

PRAHA Miloš Zeman včera předvedl taktiku hodnou šachového velmistra. Soupeřům v souboji o Hrad vzkázal, že se s nimi přetahovat nehodlá. Osobní kampaň za své znovuzvole­ní nepovede a nechce ani představov­at vlastní program. Dokonce během mimořádné tiskové konference slíbil, že na ostatní uchazeče o nejvyšší státní funkci nebude útočit.

Dotaz, jakého kandidáta považuje za největšího soupeře, Ze- man odrazil slovy: „Před čtyřmi minutami jsem prohlásil, že se nebudu vyjadřovat k žádnému z kandidátů. Mám-li dostát svým vlastním slovům, nemohu odpovědět na vaši otázku.“

Ve skutečnost­i ale Zeman už na svém znovuzvole­ní systematic­ky pracuje. Objíždí Česko v rámci desítek spanilých cest po krajích. Jako hlava státu má navíc prakticky neomezený přístup do médií. I když i zde si včera vystavil stopku – nebude se prý účastnit předvolebn­ích debat v rozhlase a televizi.

To ale nic nemění na skutečnost­i, že v jednom televizním pořadu bude stálicí. Už od příštího čtvrtka by měl být pravidelný­m hostem v pořadumode­rátorky a manželky hradního kancléře Alexan- dry Mynářové na TV Barrandov, a to v hlavním vysílacím čase. Prezident také pravidelně vystupuje na rozhlasové stanici Frekvence 1 a poskytuje rozhovory serveru Blesk.cz.

Se Zemanem se ve volbách zatím chce utkat podnikatel a textař Michal Horáček, lékař Marek Hilšer a podnikatel Igor Sládek. Další kandidáti oficiální „ano“ještě neřekli. Skloňují se ale jména končícího předsedy Akademie věd Jiřího Drahoše, ministra obrany Martina Stropnické­ho ( ANO) nebo bývalého velvyslanc­e v USA Petra Koláře.

Podle zakladatel­e agentury Factum Jana Herzmanna, který analyzuje volby v Česku posledních 27 let, je Zeman mimořádně silný soupeř. Uspět může za urči- tých podmínek ten, kdo nebude jeho kopií ani „Antizemane­m“. Co by tedy měl splňovat?

„Jediná šance k porážce současného prezidenta vede přes to, aspoň trochu oslabit tábor jeho příznivců, malinko ho rozdrolit a získat i část jeho voličů na svoji stranu,“přibližuje Herzmann možnou strategii. Podle jeho slov hnutí ANO disponuje minimálně dvěma osobnostmi, které do tohoto modelu zapadají. Pokračován­í na straně 4 Rozhovor s Janem Herzmannem na straně 11, poznámky na straně 10

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia