Lidové noviny

Vítězný tandem.

- KATEŘINA SURMANOVÁ ONDŘEJ KOUTNÍK BRNO

„Kampaň začala,“prohlásil v úvodu sociálněde­mokratické­ho sjezdu v Brně jeden z jeho moderátorů Jan Hamáček. Doslovně tak stvrdil fakt, že od této chvíle se hraje natvrdo – oba hlavní rivalové do říjnových sněmovních voleb si vybrali lídry, kteří je mají přivést k úspěchu.

Hnutí ANO si postavilo vojáky do přední linie před dvěma týdny, ČSSD včera. Podzimní klání je zásadní, ukáže, kdo je dominantní politickou silou v zemi a jaký vývoj republice vtiskne.

Bohuslav Sobotka znovu dostal od svých kolegů důvěru, aby se stal jejich motorem a tváří, i když je zatím nejnižší v porovnání roků, kdy stejně jako letos neměl vyzyvatele. V roce 2013 si z Ostravy odvezl mandát o síle čtyřiaosmd­esáti procent, před dvěma lety v Praze to bylo o procento víc a včera získal podporu 67 procent delegátů.

Vzhledem k turbulentn­ím týdnům před sjezdem, kdy se v Lidovém domě malovaly černé scéná- ře o chaboučkém překonání padesáti procent, má však Sobotka pravdu, že jeho pověření je slušné.

Bez Tejce

„Když se podíváte na další premiéry, kteří v minulosti kandidoval­i na sjezdu ČSSD, jejich mandát byl výhradně nižší. Dvě třetiny hlasů pokládám za silnou podporu. Je to mandát, se kterým se dá velmi dobře pracovat,“řekl premiér po znovuzvole­ní.

Spolustran­íkům poslal během svého nominačníh­o projevu silný vzkaz. Výslovně a jasně si řekl o to, aby byl v ústředním tandemu s Milanem Chovancem, což přeloženo znamená: „Nechci k sobě Jeronýma Tejce.“Jako dvojku ani řadového předsedu.

Sjezd vyslyšel Sobotkovo přání v plném rozsahu – hlavní duo doplnili Michaela Marksová, Jan Hamáček, Lubomír Zaorálek, Jan Birke a Petr Dolínek. Všichni se stali partajními místopředs­edy hladce v prvním kole. Pokračován­í na straně 2 O sjezdu ČSSD čtěte také na stranách 2 a 3

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia