Lidové noviny

Kdo se bojí pravice, ať volí nás

-

Přestože ve srovnání s minulou volbou lídra sociálních demokratů ztratil osmnáct procent hlasů, pokládá nynější dvoutřetin­ovou podporu delegátů sjezdu za silný mandát. „Umožňuje mi, abych se pustil do boje, do přípravy strany na sněmovní volby,“sdělil předseda strany a vlády novinářům po svém znovuzvole­ní.

slav Sobotka Bohu-

Jaký by měl předvolebn­í program být?

Budeme se orientovat na zaměstnanc­e, chceme zlepšit situaci rodin s dětmi, seniorů, chceme se věnovat živnostník­ům a drobným podnikatel­ům. Chci, aby se sociální demokraté zaměřili na lidi, kteří tvrdě pracují, nemají výhody ani privilegia, neměli šanci něco privatizov­at. Potřebují stát, který jim vytvoří dobré podmínky.

Připomněl jsem delegátům tři základní hodnoty, na kterých stojíme, protože chci, aby s nimi aktivně pracovali. Je to spravedlno­st, solidarita a svoboda. Nejde jen o to, že prosazujem­e sociální spravedlno­st, vážíme si svobody. Jasně jsem slíbil, že za udržení svobody, demokracie a právního státu budeme jednoznačn­ě bojo- vat. Lidem se daří, máme nízkou nezaměstna­nost, ale bojujeme s nízkými mzdami a z naší ekonomiky utíkají stovky miliard korun. Proto je pro ČSSD zásadní otázka, co udělat, aby větší část prostředků zůstávala v naší zemi. Velkým tématem bude změna daňového systému. Chci prosadit snížení daní pro tvrdě pracující lidi, pro čtyři miliony lidí, kteří pracují za nedůstojné a neadekvátn­í odměny.

Ve čtvrtek prezident Miloš Zeman ohlásil, že bude o Hrad znovu bojovat. Jaká je reakce v jeho bývalé straně?

Očekával jsem to. Přispěje to k tomu, že předvolebn­í kampaň bude atraktivně­jší. Bez pana prezidenta Zemana by to celé bylo nudnější. Musíme počkat, jací další kandidáti se objeví, kdo zvedne hozenou rukavici, kdo sebere odvahu. Předpoklád­ám, že v ČSSD tu debatu povedeme po sjezdu a pak o ní budeme hlasovat ve vnitrostra­nickém referendu.

Delegáty jste varoval před návratem pravicové vlády. Je koalice hnutí ANO a ODS větší riziko než ČSSD s komunisty?

Do roku 2013 jsme tu měli dvě pravicové vlády, dvakrát měly šanci a dopadlo to katastrofo­u. ČSSD si nepřeje, aby se neúspěšná pravice s jejími zastaralým­i recepty vrátila do vlády. Mám obavy z námluv, které vidíme v přímém přenosu ANO a ODS. To může být zárodek pravicové vlády. Jsem přesvědčen, že jediný způsob, jak tomu může ČSSD zabránit, je vyhrát sněmovní volby. Proto vyzývám občany, kteří se obávají návratu pravicové vlády, aby dali svůj hlas sociální demokracii, protože my jsme schopni vládu sestavit a pokračovat v sociálně spravedliv­é politice.

Dříve jste měl na sjezdech podporu 84 a 85 procent, teď je to 67 procent. Čím to je?

Když se podíváte na další premiéry, kteří v minulosti kandidoval­i na sjezdu ČSSD, jejich mandát byl výhradně nižší. Dvě třetiny hlasů pokládám za silnou podporu, mandát, se kterým se dá velmi dobře pracovat. Chci ČSSD sjednotit a zorganizov­at tak, aby byla na volby dobře připravená.

Po roce 1989 tu byli jen dva předsedové sociální demokracie, kteří dostali mandát čtyřikrát za sebou, Miloš Zeman a já jsem druhý. Pro mě je to silná motivace.

Jaké si berete ponaučení vůči třetině delegátů, která vás nevolila? Kriticky se ozývaly kraje.

V sále je skoro sedm set lidí, kteří mají hlasovací právo. Nevím o jiné politické straně, která by měla tak demokratic­ké sjezdy. Vzpomínám si na sjezdy jiných stran, kde bylo sto dvě stě lidí. Mandát je jednoznačn­ý. Všichni, kdo přijeli do Brna, vyjádřili názor členské základny. Pokud jde o ty, kteří mě nevolili, určitě se je budu snažit přesvědčit, že sociální demokracie může volby vyhrát. V ČSSD je mimo jiné třeba bojovat s pohodlnost­í a neochotou věci měnit, dělat věci trochu jinak. Nemůžeme zůstat na místě, musíme se vyvíjet, přemýšlet, jak se jasně vymezit v situaci, která tu je. Naše politika musí být razantní, levicová, politika lidí práce. K tomu jsem dostal mandát.

Koho jste si přál ve vedení?

Výslovně jsem předznamen­al, že v něm chci Milana Chovance. Proto, aby ve vedení strany fungoval soudržný tým, kde nebude jeden hot a druhý čehý. kms, oko

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia