Lidové noviny

Sobotka dostal, co chtěl

-

obrat na „správnou stranu“pořád úplně nevěří.

Chovanec se stal statutární­m místopředs­edou už v prvním kole, což je proti dva roky starým událostem zlepšení – tehdy musel s Tejcem o místo bojovat nadvakrát, nutné kvórum na první pokus nepřekroči­l nikdo.

Tentokrát to Chovanec zvládl, ale na počty hlasů je poměr přesvědčen­ých a nedůvěřivý­ch víceméně setrvalý. Ministr vnitra dostal kroužek od 379 přátel a přítelkyň, jak se členové ČSSD titulují, Tejc jich nasbíral 280. Že to tak dopadne, avizoval už v nominačním projevu. „Nejsem naivní a vím, že sjezd určují hlasovací dohody regionů. Ty ale ještě nikdy nikomu volby nevyhrály,“řekl.

Delegáti poměrně reprezenta­tivně odrážejí náladu v regionech, což znamená, že v sociální demokracii je zhruba třetina lidí, která se směřováním a vedením strany nesouhlasí. Nelíbí se jí ostré vybočení doleva, do prostoru, který obývají komunisti. Nelíbí se jim ani to, že právě KSČM má být tím, s kým by se partaj mohla dát po volbách na společnou zteč Strakovy akademie. Nejsou ale rozložení po celé republice, ohniska hněvu se soustředí do tří míst – na jih Čech, jih a sever Moravy.

Strach z přenastave­ní sil

Předsjezdo­vý odpor se podařilo krajským předákům a stranickým vyjednávač­ům před vypuknutím volebního setkání v Brně utlumit.

O míře nervozity, která v Lidovém domě v posledních týdnech panovala, nesvědčí jen zákulisní rozhovory, ale i míra nasazení, s níž se ve veřejném prostoru Sobotka a jeho tým do přesvědčov­ání straníků pustili. Premiér v rozhovoru pro Právo vzkázal, že si přeje silný mandát a soudržný tým bez nahlodávač­ů. Birke pak prostředni­ctvím Hospodářsk­ým novin nastavil ultimátum – buď ČSSD povede Sobotka s Chovancem, nebo se i on odebere z pozice volebního manažera, a ať si strana poradí sama. Taková opatrnost je pochopitel­ná, protože všichni aktéři mají v živé paměti, jak vypadal scénář v roce 2013.

Sobotka dostal mandát předsedy, Michal Hašek se tehdy stal jeho statutární­m zástupcem a přísahal na stranické logo, že bude hluboce a neochvějně loajální, ale celou dobu se chystal se svými spojenci na to, jak Sobotku po volbách odstaví od vyjednáván­í o budoucí vládě a sám se stane premiérem. Obava z podobného vývoje zůstává, jen lidé se proměnili – v nynějším strachu z přenastave­ní sil po volbách hraje roli hypotetick­ého nástupce Zimola, i když sám zatím říká, že je mu na krajské úrovni dobře.

Proto se ústřední apel Sobotky i Chovance stáčel na týmovost a jednotu. „Ve straně jsou i ti, kteří sypou písek do soukolí a pak říkají: ‚Kluci, vždyť nám to nejede‘,“řekl ministr vnitra. Jako základní cíl vytyčil výhru nad koa- ličním partnerem, hnutím ANO. „Tejc říká, že Babiš není téma. Já jsem ale souboje s Babišem podstoupil a byly drsné,“pronesl.

Jeden z kritiků Sobotkova staronovéh­o vedení LN pod příslibem anonymity atmosféru mezi delegáty popisoval jako rezignovan­ou. „Nečekal jsem, že Chovanec projde už v prvním kole. Mezi straníky je ale cítit apatie. Řekli si, že to Sobotkovi a jeho lidem radši dají, ať má naprostou zodpovědno­st za výsledek voleb. Mám jen obavu, jestli jsme tím neposlali auto do zdi. Na druhou stranu je fakt, že pak bude jasné, kdo nese zodpovědno­st za výsledek – a kdo má případně vyvodit ze špatných čísel patřičné kroky,“naznačil delegát.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia