Lidové noviny

Zeman se vyhne soupeřům

-

Šéf ANO Andrej Babiš ovšem považuje za favorita Zemana. „Objíždí každý rok regiony i několikrát po sobě a dokáže dostat lidi na náměstí,“řekl na prezidento­vu adresu vicepremié­r. Právě Babiš má přitom podle Herzmanna největšího žolíka v rukou. Pokud by ANO podpořilo vlastního kandidáta na Hrad, mohl by Zemanovi zatopit. Ať už by to byl ministr obrany Martin Stropnický, či eurokomisa­řka Věra Jourová. „Myslím si, že pro pana Babiše je to docela složitá situace. Protože na jedné straně pravděpodo­bně uvažuje o tom, že když vyhraje volby, bude potřebovat podporu prezidenta, aby ho pověřil sestavením vlády a jmenoval premiérem,“uvedl Herzmann.

Pro politickou scénu není Zemanova kandidatur­a překvapení­m. Klíčoví politici s ní počítali. „Určitě by byla řada lidí zklamána, pokud by se pan prezident Zeman rozhodl jiným způsobem,“uvedl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Z případných protikandi­dátů první vyrazil do útoku Michal Horáček. Podivil se nad Zemanovou neochotou jít do předvolebn­ích duelů a snaze vytvořit si vlastní pravidla. „Odmítl účast ve všech předvolebn­ích debatách s ostatními kandidáty. Naruší tak demokratic­kou platformu, kde platí stejná pravidla pro všechny,“uvedl včera Horáček. Nastal podle něj čas zúčtovat se Zemanovými „virózami, urážkami a lžemi, kterými poškozoval všechny občany“.

Jan Herzmann, který se zabývá volebními analýzami, pro LN také popsal, jak hrají Zemanovi do ruky prezidents­ké cesty do zahraničí: „Žádná série výjezdů po českých krajích by mu nemohla udělat takovou službu, jako když bude v televizi viděn, jak si třese rukou s Trumpem.“

Právě se šéfem Bílého domu by se měl Zeman vidět už příští měsíc.

Český prezident se včera sám v nadsázce označil za ruského agenta. A to když rusky odpovídal na dotaz, jaký bude jeho postoj k Moskvě. Svou řeč nicméně skončil konstatová­ním, že je skutečným agentem jen České republiky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia