Lidové noviny

Nejsem favorit, tvrdí Zeman

- MARTIN SHABU

Dlouho očekávané vystoupení prezidenta Miloše Zemana k jeho opětovné kandidatuř­e bylo poněkud „naředěné“. Se záměrem znovu kandidovat se svěřil už ve čtvrtek večer zhruba tisícovce nejvěrnějš­ích, které pozval na Hrad. I tak se mu včera podařilo nalajnovat hřiště.

„Nepovedu kampaň“

Ačkoli prezident mandát obhájit chce, upustí prý od osobní kampaně. „Budu do poslední chvíle plnit všechny své prezidents­ké povinnosti,“řekl Zeman na mimořádné tiskové konferenci.

Vysvětlová­ní toho, co by ve funkci chtěl prosadit, totiž podle něj nedává smysl. „Připadl bych si jako blázen, kdybych říkal, jakou mám představu o výkonu prezidents­ké funkce. To jsem říkal před čtyřmi lety a snažil se ji naplnit,“dodal s tím, že voliči tak budou porovnávat programy jednotlivý­ch kandidátů s „reálným“výkonem jeho funkce.

„Nebudu útočit“

Zeman v české politice platí za dinosaura, který si to vždy dokázal s protivníky rozdat. Tentokrát ale údajně chystá změnit taktiku. „Zavazuji se, že nebudu útočit na žádného ze svých protikandi­dátů. A pokud bude on útočit na mě, tak nebudu na tyto útoky odpovídat,“řekl včera.

Druhý závazek voličům dal také, co se týče rozhlasový­ch a televizníc­h debat. V nich je sice silný, ale nebude se jich v nadcházejí­cích měsících účastnit. To také souvisí s jeho politikou neútočení na protivníky.

„Nebažím po stranické podpoře“

Kvůli tomu, že volba hlavy státu je přímá, nepovažuje za stěžejní podporu od politickýc­h stran. Ty mohou pouze svým voličům doporučit vhodného uchazeče. Pokud mu ji však některá ze stran vyjádří, rád ji přivítá. „Podrobím se jakémusi prvnímu testu, protože, co je to za kandidáta, který nedo- Předvolebn­í diskuse Miloš Zeman vynechá, káže získat podporu alespoň 50 tisíc kandidátů,“uvedl v reakci na povinnost získat pro nominaci dostatek podporovat­elů.

„S Kellnerem jsme peníze neprobíral­i“

Zeman se dotkl i nedávné schůz- ky s nejbohatší­m Čechem Petrem Kellnerem. O penězích s ním ale podle svých slov nemluvil. Hovořili spolu o podnikatel­ských záměrech Kellnerovy skupiny PPF nejen v Číně, Rusku, ale i v USA. Právě tyto destinace chce Zeman navštívit. „Zatím jsme se dohodli, že mě bude doprovázet na květnové cestě do Číny,“sdělil prezident.

Za případné dluhy z kampaně nese odpovědnos­t kandidát. „Nechtěl bych zlikvidova­t celoživotn­í úspory, tak jsem řekl, že podepíši jen ty faktury, které budou kryty prostředky na účtu. Tím pádem se dluhům vyhnu,“naznačil svůj přístup.

„Ošidné předpovědi výsledků“

Na rozdíl od mnohých sám sebe nepovažuje za předem jasného vítěze volby. Na příkladu Polska a Slovenska Zeman demonstrov­al, že řeči o preferencí­ch jednotlivý­ch kandidátů mohou být velmi ošidné. Proto se za favorita klání nepovažuje. „Bronislaw Komorowski­měl 70 procent preferencí, a přesto prohrál s málo známým Andrzejem Dudou,“zmínil příklad polské volby hlavy státu. Na Slovensku obdobně dopadl premiér Robert Fico, který prohrál v souboji s Andrejem Kiskou.

„Každý útok vzbudil touhu znovu kandidovat“

Ačkoli je Zeman odpůrcem průzkumů veřejného mínění, jedním z důvodů, proč se rozhodl kandidovat, je podpora veřejnosti. „Pokládal bych za zbabělé, kdybych se na ně vykašlal a zklamal je. Práci, kterou dělám, dělám rád. Je to krásná práce. Je to nádherná práce. Dává možnost sloužit České republice a hájit její národní zájmy včetně zájmů ekonomický­ch,“popsal Zeman. Později doplnil, že k jeho rozhodnutí také přispěly mediální ataky: „Každý jejich útok ve mně vzbudil touhu znovu kandidovat.“

„Neutrální zdraví“

Pasáž o svojí fyzické kondici Zeman uvedl tím, že zvažoval především stáří. „Prvním argumentem je samozřejmě můj věk. Je mi 73 let...Věk je objektivně faktorem hovořícím proti opětovné prezidents­ké kandidatuř­e,“prohlásil Zeman. Proti prý hovoří i touha po odpočinku.

Ani do kolonky plusy, ani do kolonky minusy neřadí hlava státu svůj zdravotní stav. Je to podle něj „neutrální faktor“. Nechal si ho překontrol­ovat za použití počítačové tomografie a magnetické rezonance. Podle výsledků trpí polyfunkčn­í neuropatií, která snižuje hybnost, a má cukrovku. První problém prý zatím vyřešil hůlkou, druhým se podle svých slov Zeman jen řadí k milionu dalších lidí, které tato nemoc sužuje. Krátkodobo­u glykemii má na úrovni 6,9 a dlouhodobá glykemie mu klesla z 57 na 48.

 ?? Zúčastní se ale jiných pořadů. Pravidelně vystupuje na rozhlasové stanici Frekvence 1 a dává rozhovory serveru Blesk.cz. Na TV Barrandov bude mít každotýden­ní diskusní pořad. FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA ??
Zúčastní se ale jiných pořadů. Pravidelně vystupuje na rozhlasové stanici Frekvence 1 a dává rozhovory serveru Blesk.cz. Na TV Barrandov bude mít každotýden­ní diskusní pořad. FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia