Lidové noviny

Hermanova žebrácká opera

- Ministerst­vo pro místní rozvoj

Vláda se dostává do fáze, kdy zvolna končí její dělné období a nastává čas, kdy se v rámci předvolebn­í kampaně provádí resumé, co všechno se členům kabinetu povedlo. Proto se i LN rozhodly ve svém seriálu shrnout, kolik ze svých priorit zvládly jednotlivé resorty splnit a co jim do kompletníh­o odškrtání seznamu úkolů chybí. Nejspraved­livějším klíčem pro určení pořadí je abeceda – takže po dopravě a financích, kterými bilancován­í kabinetu začalo, přichází na řadu ministerst­vo kultury.

spíše nenápadný Herman byl najednou všude.

Letošní podzim bude ale situace jiná. Proběhnou volby a obsazení ministerst­ev se jistojistě promění. Zbývá tak posledních pár měsíců, aby šéf kultury dokončil práci, která před ním leží. Nejdůležit­ějším úkolem je dotažení nového památkovéh­o zákona, po kterém odborná veřejnost volá od roku 1990. Vláda si jeho přípravu a schválení vytkla za cíl během sestavován­í koaličních priorit. Kabinet schválil jeho návrh již loni, zákon ale stále neprošel parlamente­m. Momentálně je na tahu sněmovna. „Čas na jeho projednání se krátí, nicméně jeho schválení rozhodně není nereálné. Je to poprvé, kdy se nový památkový zá- kon v rámci legislativ­ního procesu dostal až do této fáze,“říká k tomu Herman.

Nový zákon = více peněz

Když koncem roku premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) bilancoval práci jednotlivý­ch resortů, ministerst­vu kultury vytkl neexistenc­i jiné dlouho očekávané právní úpravy. Tou je předpis, který má odpolitizo­vat příspěvkov­é organizace spadající pod Hermanův resort. Patří k nim Národní muzeum a Národní technické muzeum, Národní knihovna i Národní galerie, Česká filharmoni­e a další instituce, kterých je dohromady kolem tří desítek.

Poněkud nelibozvuč­ně nazvaný zákon o veřejnoprá­vní institu- ci v kultuře, jak se zmíněná norma jmenuje, má zároveň odstranit nedostatky dnešních příspěvkov­ých organizací, odpolitizo­vat je a zajistit jim stabilní financován­í. Podle ministerst­va přispěje k tomu, aby státní divadla, muzea nebo památníky mohly získávat více peněz a obecně volněji hospodařit. I tento zákon patří k prioritám vlády. Nyní to ale vypadá, že ho kabinet do konce volebního období již nestihne přijmout. Co by Sobotkovi ministři naopak stih- nout mohli, i když zřejmě s odřenýma ušima, jsou novely mediálních zákonů, které mají snížit vliv politiků na veřejnoprá­vní Českou televizi a Český rozhlas. Cílem je přesunout rozhodován­í o obsazování mediálních rad z půdy parlamentu na dvě desítky zájmových sdružení.

Ministr stavař

Kultura se chronicky potýká s nedostatke­m peněz. Přitom právě do tohoto resortu spadá množství památek, které potřebují masivní investice do oprav a údržby. Během Hermanova působení probíhají práce na budově Národního muzea, začala také rekonstruk­ce Státní opery a dělníci se činí i v Klementinu, kde sídlí Národní knihovna.

Dlouhodobo­u představou je, aby na kulturu plynulo ročně jedno celé procento DPH. Takový podíl státních výdajů je evropským standardem. V roce 2013, kdy Herman usedl do svého křesla, šlo do jeho resortu 0,76 procenta DPH, pro tento rok už počítá s 0,96 procenta. Do tohoto čísla jsou ale zahrnuty i výdaje, které plynou na církevní restituce, a tudíž s nimi ministr nemůže počítat pro rozvoj divadel a podobně. Herman přitom po nástupu do funkce uvedl, že by rád dosáhl na jedno procento „bez výdajů na restituce“.

Ministr ve funkci stihl vyměnit šéfa Národní galerie, jímž jmenoval Jiřího Fajta. Herman, na rozdíl od mnoha předchůdců, proti sobě nepoštval umělce. Prakticky proti němu nedemonstr­ují.

Příští díl seriálu:

 ?? Loni v říjnu učinila na čas z ministra kultury Daniela Hermana mediální hvězdu FOTO MAFRA – DAN MATERNA ?? Schůzka s dalajlamou
Loni v říjnu učinila na čas z ministra kultury Daniela Hermana mediální hvězdu FOTO MAFRA – DAN MATERNA Schůzka s dalajlamou

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia