Lidové noviny

Špioni Chovance nesledoval­i

-

PRAHA Od úterý žil vlastním životem příběh o domnělém sledování ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD). Na vině bylo údajně Vojenské zpravodajs­tví, jehož špion se při akci nechal nachytat Chovancovo­u ochrankou, a to prý navíc před domem v Praze 6, patřícím ministerst­vu vnitra, kde ministr přebývá.

Čtyřdenní spekulace vzaly za své včera večer. Narychlo svolaná stálá sněmovní komise pro kontrolu Vojenského zpravodajs­tví přišla se závěrem, že Chovanec ani dům ministerst­va nebyl vojáky sledován.

„Konstatova­li jsme, že nedošlo k pochybení ze strany Vojenského zpravodajs­tví ani ochranné služby. Pověřili jsme předsedu komise, aby informoval premiéra o skutečnost­ech dojednanýc­h na komisi,“uvedla pro LN opoziční poslankyně Jana Černochová (ODS), která je členkou komise. Podle ní měli poslanci k dispozici „jasné“důkazy včetně obrazových.

Na jednání přišel přiblížit detaily operace ředitel armádní tajné služby Jan Beroun i ředitel Ochranné služby policie Jiří Komorous. Zasedání se dále zúčastnili poslanci Bohuslav Chalupa (ANO) a David Kádner (Úsvit).

Informace o případu, které se dostaly do médií, neunikly podle členů komise ani od vojenských zpravodajc­ů, ani z ochranné služby. „Faktem je, že informace, které byly v médiích, pocházejí přímo od ministra vnitra,“řekl Chalupa, který coby předseda komise svolal jednání v reakci na čtvrteční rozhovor ministra Chovance, který znovu postup vojenských zpravodajc­ů kritizoval.

Chalupa dodal, že členové komise se setkávají dlouhodobě s úniky informací. Informace kolem Chovance ale podle něj „unikly v přímém přenosu“. Shodou okolností se tak stalo jen několik dní před klíčovým sjezdem ČSSD, kde ministr vnitra obhajoval post statutární­ho místopředs­edy strany. A to úspěšně. dom

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia