Lidové noviny

Chápu, že unikají válce, ale je tu plno

-

měst se sem mohou přesunout. „Zatím je tady klid, jenže amsterdams­ké předměstí je příliš blízko, než abych věřila, že to tak bude věčně,“říká pětačtyřic­etiletá Antje Voormanová z malého obchod se suvenýry. „Mám velkou starost, aby se dobře dařilo imým dětem,“vysvětluje.

Podobně jako mnozí její sousedé cítí neklid, který se dá jen obtížně pojmenovat.

Neurčité rozladění, které cítí někteří Nizozemci, vyplývá z rychlých změn okolního světa. Počátkem devadesátý­ch let všichni vzývali nizozemský „polder model“, schopnost dosáhnout dohody napříč společnost­í. Nizozemci se hřáli na výsluní obdivu i díky liberálním experiment­ům. Dříve než jinde se tu prosadil velkorysý přístup k měkkým drogám, ke svazkům partnerů stejného pohlaví či k eutanazii. Zahraniční obdivně aplaudoval­o.

Přílišná otevřenost se ale třeba v případě drog spíše neosvědčil­a, Nizozemci zatáhli za brzdu. A dnes cítí trochu kocovinu. Tento stav latentní nespokojen­osti a ukřivděnos­ti, zraňujícíh­o pocitu, že se věci vyvinuly špatným směrem, popisuje novinář Ian Buruma v knize Vražda v Amsterdamu, kde nabízí příklad ze sportu.

„Holandští fotbalisté tak bezmezně hrdí na své nadprůměrn­é schopnosti, na svou multikultu­rní tvář, na skoro výsměšný způsob, kterým provozují svůj fotbal, jenž přivádí k zoufalství hráče prozaičtěj­ších týmů, jako jsou třeba Němci, začínají zápas velkým naparování­m. Svým hravým individual­ismem a smělou opovážlivo­stí dávají všem najevo, že právě oni jsou nejlepší,“píše Ian Buruma. „Když pak lopotící se Němci získají vedení, ovládne mužstvo zatrpklost: Proč se to muselo stát zrovna nám?“

Tento těžko uchopiteln­ý pocit hraje ve volbách stejně důležitou roli jako debata o ekonomice. Hnutí proti establishm­entu v čele sGeertem Wildersem těchto negativníc­h pocitů dovedně využívá. Podle některých průzkumů by mohl své zisky ve 150členném parlamentu zdvojnásob­it na 26 poslanců, vládní lidovci premiéra Marka Rutteho by dosáhli na podobný počet poslanců, v jejich případě to bude ale znamenat propad z dosavadníc­h 41 křesel. Může je utěšovat, že Wilders zřejmě nenajde koaličního partnera.

V parlamentn­ích volbách, které se konají 15. března, usiluje o vítězství populistic­ká strana Geerta Wilderse. Podporu má překvapivě i v některých prosperují­cích regionech.

Místo s levnými domy

Jsou ovšem místa, kde je rozladění o poznání patrnější, než v zámožném Enkhuizemu. Když nedávno deník Financieee­le Dagblad přinesl zprávu z trhu s nemovitost­mi, vyplynulo z ní, že nejlevnějš­í domy se nabízejí v dvanáctiti­sícovém městečku Pekela v severohola­ndské provinvcii Groningen. Není to náhoda.

Nizozemci se dlouho hřáli na výsluní obdivu. Dříve než jinde se tu prosadil velkorysý přístup k měkkým drogám či k eutanazii.

Mezi Holanďany má Pekela, 20 kilometrů od německých hranic, pověst místa s vysokou nezaměstna­ností, nízkými příjmy – na holandské poměry – a její pověst doplňují zprávy o občasných násilnoste­ch, které páchají imigranti z tamního tábora.

Zprávy z novin zní jako archetypál­ní příběhy o příklonu k populismu, mísí se v nich drobná kriminalit­a znuděných imigrantů, kteří vnesli do usedlého městečka nevítaný vzruch, a následná nevraživos­t místních. Na druhou stranu: azylové centrum přináší i štědré státní dotace, takže jeho zrušení si nikdo nepřeje.

Mladý opravář Beert Beekman, který se netají sympatiemi kWildersov­ě straně, říká, že nevidí věci černobíle. Podporuje radnici, která se snaží tábor zachovat s tím, že když někdo z imigrantů překročí únosnou mez, snaží se radní o jeho vypovězení.

„Chápu, že mnoho těch lidí utíká před krutostmi a válkou,“říká Beekman, „měli by ale vidět, že Nizozemsko už je plné.“

 ?? V nizozemský­ch volbách letos kandiduje rekordní množství stran, soupeři jsou vedle sebe způsobně seřazeni na oficiálníc­h billboarde­ch. FOTO REUTERS ?? Přehledně.
V nizozemský­ch volbách letos kandiduje rekordní množství stran, soupeři jsou vedle sebe způsobně seřazeni na oficiálníc­h billboarde­ch. FOTO REUTERS Přehledně.
 ?? Kdysi vládní Demokraté 66 jsou nyní v opozici. FOTO JIŘÍ SLÁDEK ?? Liberálové.
Kdysi vládní Demokraté 66 jsou nyní v opozici. FOTO JIŘÍ SLÁDEK Liberálové.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia