Lidové noviny

Wilders je favorit, na vládu ale nedosáhne

- JIŘÍ SLÁDEK AMSTERDAM

Volby v Nizozemsku přicházejí ve vzrušené době, krátce po brexitu a nástupu Trumpovy administra­tivy. Přesto zřejmě nepřinesou zásadní obrat vzhledem k omezenému potenciálu populistů Geerta Wilderse nalézt koaličního partnera, řekl v rozhovoru s LN

politolog László Marácz z Amsterdams­ké univerzity.

LN Turecký šéf diplomacie Mevlüt Çavușoglu zrušil shromážděn­í v Rotterdamu, kde chtěl vést kampaň ve prospěch nové turecké ústavy. Může diplomatic­ké tření s Ankarou promluvit i do nizozemský­ch voleb?

Myslím, že ano. Premiér Mark Rutte se vyslovil proti aktivitám tureckých politiků v Nizozemsku. Potíž je, že legální prostředky, jak tomu zabránit, jsou omeze- né, leží jen v rukách starostů, kteří mohou argumentov­at bezpečnost­ními riziky těchto akcí.

Výsledkem třenic je konstatová­ní, že nizozemská vláda v čele s premiérem Ruttem nemůže garantovat plnou kontrolu nad děním v této zemi. Z toho profituje Strana pro svobodu (PVV) Geerta Wilderse, která byla vždy proti volebním aktivitám tureckých politiků v Nizozemsku.

LN Je možné, že výsledek voleb zařadí Nizozemsko do proudu atlantický­ch změn, jako byl brexit a nástup Trumpa?

To vidím skepticky. Strana pana Wilderse může zvítězit, nezíská ale tolik hlasů, aby se podílela na moci. Mainstream­ové strany už dopředu vyloučily spolupráci s jeho stranou. Je tedy vyloučeno, že by usedla ve vládě.

Rýsují se ale dva problémy: jednak tímto nebudou vyslyšeny hla- sy voličů PVV. Druhou potíží je, že formování nizozemské­ho kabinetu bude komplikova­ným procesem za účasti čtyř až pěti stran.

LN Mnozí voliči se staví k současné vládě kriticky vzdor ekonomické prosperitě země...

Lídři mainstream­ových stran neposkytli odpovědi na zásadní dnešní výzvy, jako je krize identity, vlna imigrace, obtížné hledání pracovních míst či hluboký zákop mezi občany a byrokraty.

Sociální jistoty jsou v ohrožení. Životní náklady jsou vysoké, stejně tak zdravotní péče pro velkou skupinu obyvatel, mladé páry jsou jen obtížně schopny zaplatit nájmy, zejména ve velkých městech.

LN Wilders je mistrem krátkých sdělení, je to komunikace, která na voliče zabírá?

Velká část společnost­i si přeje změnu, mnozí chtějí zastavit imigraci a údajnou probíhajíc­í islamizaci, ale je tady i značné rozčarován­í z evropské integrace, která dosud měla v zemi podporu.

LN Jaké jsou kořeny nizozemské revolty populistů?

Situace se začala měnit počátkem milénia, mnohé problémy začaly být zřetelné. Pim Fortuyn byl prvním politickým intelektuá­lem v zemi, který se postavil proti ignoranci a aroganci mainstream­ových stran. Zavraždil jej zelený aktivista, jakkoli pozadí tohoto činu není zcela jasné.

LN Zavedení politici tedy neřeší dostatečně problémy, jako je imigrace a sociální nerovnost?

V kampani před volbami slibují občanům vše, včetně přísnější kontroly imigrace, po volbách se ale tyto sliby rozplynou.

LN Zdá se, že Wilders přinutil ostatní soupeře, aby přejali jeho razantní rétoriku?

Ano, třeba premiér Rutte se pokusil ukrojit z jeho volebního koláče, takže se jeho styl a vyjadřován­í začaly tónu populistů podobat. Doporučil třeba mladým imi- grantům, kteří se nechtějí integrovat, aby zemi opustili. Wilders říká to samé od založení své strany v roce 2004.

LN Velká část voličů zůstává nerozhodnu­tá, jak těžké je odhadnout výsledek?

75 procent lidí se stále nerozhodlo, komu dát hlas. Takže každý výsledek je možný. Hodně může napovědět už pondělní volební debata mezi Ruttem a Wildersem. Výsledek může přiklonit voličské sympatie k jednomu z nich. Kampaň byla jinak zploštělá a fádní, protože se oba televizním debatám spíše vyhýbali.

LN Nizozemská politika je nyní velmi fragmentov­aná. Jaký vývoj čekáte po volbách?

Budeme si muset na to zvyknout. Bude obtížné zformovat vládu, je možné čekat hodně kompromisů.

 ?? László Marácz se narodil v roce 1960 v Utrechtu v rodině maďarských přistěhova­lců. FOTO ONBEKEND ?? Politolog.
László Marácz se narodil v roce 1960 v Utrechtu v rodině maďarských přistěhova­lců. FOTO ONBEKEND Politolog.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia