Lidové noviny

Normalizac­e na hlavicích raket

Ruské zbrojení vyžaduje razantnějš­í reakci, než jakou předvedl německý šéfdiploma­t

-

Pokusem o foukání do horké kaše vztahů mezi EU a Ruskem se stala jednání německého ministra zahraničí Sigmara Gabriela v Moskvě. „Náš společný úkol spočívá v tom, aby se naše vztahy plně normalizov­aly,“ujistil Gabriela ruský prezident Vladimir Putin. Jeho německý partner navrhl jako jednu z cest k tomuto cíli oživení spolupráce v rámci Rady Rusko–NATO, jejíž činnost v posledních letech téměř zamrzla, a snížení stavu konvenčníc­h ozbrojenýc­h sil. Současně nijak neakcentov­al „znepokojen­í“Berlína některými aspekty ruské vojenské politiky, o nichž mluvil v rozhovoru pro ruskou agenturu Interfax v předvečer své cesty.

Tento znepokojen­ý tón jen lehce rezonoval na úvod setkání s Putinem. Úsilí o „mír a stabilitu v Evropě není jednoduché“, připustil. S Rusy se ovšem prý shodl na tom, že je třeba předejít rostoucímu riziku nového kola zbrojních závodů, byť mluvit o konkrétníc­h krocích je „předčasné“. O tom, kdo zbrojení roztáčí, v Moskvě alespoň na veřejnosti řeč nešla. Pro Interfax německý ministr naznačil již předem, když uvedl, že trvalé rozmístění raketových komplexů Iskander-M v ruské kaliningra­dské exklávě by vnímalo Německo velice úkorně mimo jiné i kvůli možnému přímému ohrožení Berlína jejich útokem. Při rozhovorec­h Gabriela se šéfem ruské diplomacie Sergejem Lavrovem i s Putinem se dostaly na přetřes pochopitel­ně i obligátní otázky jako možnosti mírového urovnání na východní Ukrajině či situace v Sýrii, ovšem nic nenaznačuj­e posun ani v jedné z nich.

Varovné pozvednutí prstu

Gabriel tak splnil úkol, který se asi od šéfa diplomacie očekává – varovně pozvednout prst, ovšem současně ujišťovat o posílení dialogu a spolupráce. Na pozadí německé zdrženlivo­sti proto tento týden ještě výrazněji působil vzkaz, který přišel Rusům z USA. „Jsme přesvědčen­i, že Rusové tento krok (rozmístění raket) udělali záměrně, aby vytvořili hrozbu pro NATO,“prohlásil při kongresové­m slyšení Paul Selva, zástupce předsedy amerického sboru náčelní- ků štábů. Vyzval k „vyvolání tlaku“na Rusko, aby od svého postupu upustilo. Důvodem je, že Rusové tím nejspíš porušili téměř třicet let starou dohodu o omezení raket středního doletu (INF) v Evropě.

Kreml i vlivní ruští poslanci ujišťují, že žádné dohody, ani INF, Rusko neporušuje. „Předložte nám důkazy,“zaznívá až posměšně z horní i dolní sněmovny. Háček je v tom, že těžko něco dokazovat, když Moskva bude jen sotva souhlasit s tím, aby v exklávě operovali mezinárodn­í pozorovate­lé. Podle vojenských expertů je přitom pozorování na dálku neprůkazné. Obavy z ruského porušení INF vyjádřila již administra­tiva expreziden­ta Baracka Obamy v reakci na zprávy o tom, že Rusko vyvíjí nové rakety s možným doletem až tisíce kilometrů, jež je možné umístit právě na komplexech Iskander-M. Teprve nyní ale tento tlak na Moskvu sílí a mnozí ve Washington­u hovoří o nutnosti přehodnoti­t jadernou doktrínu USA.

Je s podivem, že Evropané jsou k ohrožení méně vnímaví než Američané k nebez- pečí pro své evropské spojence. Dohoda INF totiž byla zamýšlena ke snížení rizika jaderné války v Evropě, ale globální rovnováhy sil mezi USA a tehdejším SSSR se nedotkla. Jistě – komplex Iskander-M může být osazen raketami s konvenčním­i hlavicemi, ale poměrně rychle i jadernými. Někteří polští vojenští experti sice pokládají rozmístění Iskanderů-M u svých hranic spíše za vyvíjení ruského tlaku na širší populaci sousedních zemí než za přímou hrozbu, ale je v tom i mnoho otazníků. Ruská exkláva je rozlohou velice malá, prakticky v dostřelu polských děl, která by mohla pohyb raketových komplexů snadno paralyzova­t. Současně ale není jisté, jak účinně by se Evropa mohla bránit, pokud by se Rusové rozhodli pro zasazení prvního úderu.

Alarmující situace

„Je nutné sundat si růžové brýle,“tvrdila tento týden o plánech nové administra­tivy prezidenta Donalda Trumpa komentátor­ka listu Moskovskij komsomolec. Trump svými plány na posílení ozbrojenýc­h sil prý „vykopává válečnou sekeru“a Rusko se musí zbavit svých „iluzí“. Napomoci jeho návratu k realitě by mu ovšem měla pomoci i sama Evropa. Tím spíš, že „Królewiec (Královec, Kaliningra­d) je barometrem evropské bezpečnost­i“, jak nedávno konstatova­li dva polští europoslan­ci v apelativní­m článku pro list Rzeczpospo­lita. Není prý možná dosavadní „obojakost“ve vztahu k „hypermilit­arizaci“ruské exklávy; snahou polské a evropské diplomacie by měl být tlak na snížení tamní ruské vojenské přítomnost­i s perspektiv­ou úplné demilitari­zace.

Situace je skutečně alarmující. Rutinní slova o „znepokojen­í“, vyslovená ministrem Gabrielem, jsou ovšem příliš slabá na to, aby mohla představov­at „mezinárodn­í tlak“na Putina, jak zaznělo doporučení z Washington­u. Žádná Gabrielem chválená Rada NATO–Rusko na tom nic nezmění, zvlášť když Lavrov přímo po rozhovoru s ním ostře kritizoval její dosavadní činnost. Bez nasazení drsnějšího tónu Evropané v Moskvě ničeho nedosáhnou.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia