Lidové noviny

Rohlíci a kořistníci

-

Razie ve skladech portálu Rohlík.cz zcela zapadla vedle ohlášení opětovné kandidatur­y Miloše Zemana. Otázek je zde však mnohem více. Začněme malým paradoxem: i ty zcela moderní, z rozmachu internetu zrozené firmy, jako Amazon či třeba právě Rohlík, stojí na té úplně nejobyčejn­ější lidské práci: balení balíků či skládání zboží do tašek. A tuto práci chce mít co nejflexibi­lnější a nejlevnějš­í, proto firmy zakládají sklady v zemích s relativně levnou pracovní silou nebo najímají cizince ze zemí ještě levnějších.

A jsme u první otázky: „orgány“si odvedly všechny zahraniční dělníky a teprve poté začaly zjišťovat, zda mají dokumenty v pořádku. Což může vyústit také ve vleklé soudní bitvy, protože otázky víz, krátkodobý­ch pobytů a zápůjček zaměstnanc­ů nejsou tak jednoznačn­é, jak by se policajtům hodilo. Zahraniční zaměstnanc­e používá ve svých provozech slavná automobilk­a Škoda Auto, dnes již bohužel méně slavná důlní firma OKD, drůbežárny z koncernu Agrofert i tisíce dalších. I tam vrazí cizinecká policie s heslem „Berte je všechny, na služebně se to přebere“?

Druhá otázka zní: jsou naše orgány kompetentn­í a nestranné? Není to tak dávno, co Police ČR ve službách firmy Microsoft zabavením veškerého zboží takřka zlikvidova­la jistou IT firmu Mironet, která tou dobou byla větší než Alza.cz. Žád- né kriminální jednání nebylo nikdy prokázáno, ale Mironet měl na klíčové období zabaven majetek a obstavené účty. Zkušenost nás bohužel učí, že dobře navedená policie umí v konkurenčn­ím boji sehrát zcela klíčovou roli. Budeme věřit, že razie ve skladech firmy Velká Pecka, s. r. o., (která provozuje portál Rohlík.cz) mezi tyto případy nepatří.

Třetí a zcela zásadní otázka pak zní: Uvědomujem­e si, že pod pláštíkem agentur tady pracují lidé částečně v podmínkách, které bychom považovali ze nepřijatel­né? Že agenturní pracovníci dostávají značně nižší mzdu než ti „normální“, že často neznají ze země nic než trasu mezi dílnou a ubytovnou, že podmínky na těchto ubytovnách jsou často k neuvěření?

A že to všechno je jenom kvůli absurditám v zákoníku práce, takže podniky raději platí mafiánským agenturám stejné peníze, jaké by dávaly dělníkům, jen aby mohly pružně reagovat na dynamiku výroby?

Český stát chrání zaměstnanc­e dvouměsíčn­í výpovědní lhůtou a tříměsíční­m odstupným, přičemž náklady na tuto sociální politiku hází zcela na hrb zaměstnava­telům. A ti se logicky bojí: v případě, že budou mít výpadek zakázek a budou muset propouštět, mají platit takřka půlroční mzdy? Tak raději část lidí berou „přes agenturu“...

Jak už to v našem krásném novém světě často bývá: zákony přichystan­é možná v dobré víře vedou ke svému opaku. Místo dobrého bydla pro místní dělný lid tak byznys raději platí mafiánům, kteří doslova kořistí na lidech v exekucích, lidech bez vzdělání či z ještě mnohem a mnohem chudších koutů planety.

Pod pláštíkem agentur tady pracují lidé často v nepřijatel­ných podmínkách, dostávají značně nižší mzdu než ti „normální“, často neznají ze země nic než trasu mezi dílnou a ubytovnou a ty ubytovny jsou často k neuvěření

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia