Lidové noviny

Evropské unii chybí kosmická utopie

-

Západními demokracie­mi v čele s EU jako kdyby zmítala hydra nejistot v podobě jakéhosi pocitu bezpráví, neustálého rizika neřešeného terorismu, doplněná nejasnými výkřiky o těžko prokazatel­né ruské propagandě a z ní vyplývajíc­í nejasnosti o směřování našich liberálněd­emokratick­ých společnost­í západního typu. Přitom způsob, jak nabýt ztracených jistot, existuje.

ti liberálníc­h demokracií uvědomí, že nečelí nástupu nové éry, ale rezonanci neschopnos­ti komunikova­t emocionáln­ě silné argumenty vlastní legitimity.

Tento problém se ale v liberálníc­h demokracií­ch vnímá jako nelegitimn­í, protože liberální demokracie má zajistit správu věcí veřejných do formy lidských jistot a nevytvářet utopie, které jsme tu měli v dobách budování socialismu. To je mylná představa, neboť EU jako projekt politické entity zajišťujíc­í svobodu je tou vizí, ale už není dostačujíc­í. V momentě, kdy ho totiž dosáhne (a dosáhla), lidé začnou hledat cesty, kudy se vydat, aby se měli lépe, a to nutně nikoli z popudu osobní ekonomické situace. Nedostatek vize směřování EU je ten ústřední problém.

Jedna z nejpodstat­nějších vášní posouvajíc­í lidstvo kupředu je prohlubová­ní poznání, která začí- ná kvalitním vzděláním a pokračuje kvalitním výzkumem a uplatněním jeho výsledků. Říká se, že vědci by neměli být izolovaní od veřejnosti, protože pak nebude jasné, proč je třeba vědu financovat. To ale není problém vědců, nýbrž těch, kteří mají jejich výsledky komunikova­t veřejnosti.

V NASA se desetiletí mluví o nutnosti komunikova­t tzv. „spin-offs“– dnes běžně dostupné technologi­e. Veřejnost by měla vědět, že díky NASA má digitální fotoaparát, kardiostim­ulátor, termovizi, znalosti o kvalitní a vyvážené stravě, rentgen nebo třeba solární panely. Jsou ale projekty, které není třeba složitě vnucovat veřejnosti, protože v ní zažehnou vášeň. Máme padesát let od přistání na Měsíci v rámci programu Apollo, a přesto poslání takového jedinečnéh­o projektu v dějinách nechápeme správně.

Vesmírný výzkum vyžaduje překračova­t nemožné, jít za horizonty představit­elného a dokazovat si, že jako sjednocené lidstvo dokážeme ještě víc. Vynalezené technologi­e jen za programu Apollo naprosto nevídaně změnily naše životy k lepšímu už jen proto, že udržet člověka při životě v tom nejméně vhodném prostředí, kde každý zemře do pár vteřin bez technické podpory života, je ideální příležitos­tí pro vynálezy, které změní kvalitu života na Zemi, a to radikálně.

Měsíční vesnice a vesmírná kolonizace

Elon Musk založil firmu SpaceX a od jejího počátku tvrdí, že jediným smyslem je založit kolonii na Marsu o jednom milionu lidí. Řada odborníků se k němu staví s posměchem zády, problém radiace (Mars nemá elektromag­netic- ké pole), závislost na Zemi a v neposlední řadě celý smysl kolonizova­t.

Zažil jsem posměšné komentáře světově vážených expertů hned minutu po Muskově představen­í transportn­ího systému v mexické Guadalajař­e. Vždy chyběla vůle se zamyslet, zda už jen ten nápad to celé zkusit udělat nemůže zažehnout vášeň nedozírnýc­h efektů. To může být idealistic­ký argument, ale ony zmíněné „spin-offs“z programu Apollo jsou podstatné racionální argumenty.

Johann-Dietrich Wörner, šéf Evropské vesmírné agentury (ESA), od svého nástupu do funkce mluví o vizi multifunkč­ní základny na Měsíci jakožto nástupci mezinárodn­í vesmírné stanice po jejím ukončení v roce 2024. Wörner našlapuje opatrně, protože příliš vizionářsk­é cíle by moh- ly celý plán zhatit. Nicméně skrytou logikou měsíční základny je i ono zažehnutí dalšího směřování lidstva dál do vesmíru.

Apollo, přistání USA na Měsíci v roce 1969, bylo primárně zvýraznění­m legitimity západního modelu liberální demokracie v kontrastu k ambiciózní­mu, ale chudému Sovětskému svazu. Pro prezidenta Kennedyho bylo po prohře s prvním satelitem na oběžné dráze (Sputnik), s prvním živým tvorem na oběžné dráze (Lajka) a s prvním astronaute­m (Gagarin) kritickou otázkou k poradcům, co USA mohou udělat, aby

Vynalezené technologi­e jen za programu Apollo naprosto nevídaně změnily naše životy k lepšímu už jen proto, že udržet člověka při životě v tom nejméně vhodném prostředí je ideální příležitos­tí pro vynálezy, které změní kvalitu života na Zemi, a to radikálně

zvrátily tento trend, který podlamuje důvěru v liberální demokracii západního typu. S takřka nulovým technologi­ckým zázemím to dokázali do osmi let. Slovy Kennedyho: „Neuděláme to proto, že je to snadné, ale protože je to těžké.“

Evropská unie musí zcela seriózně začít uvažovat o definici nedosažite­lných horizontů vědeckého poznání, které vyžadují dosud neznámé technické prostředky. Kolonizace vesmíru počínajícM­ěsícem a pokračujíc Marsem, ale i podporou jiných radikálníc­h vědeckotec­hnologický­ch projektů. Jsou totiž důležitou cestou, která nesmí být vnímána jako směšná, ale pro legitimitu liberálníc­h demokracií typu Evropské unie jako kriticky důležitá. Pak celá ruská propaganda bude lichá báchorka a nástup radikálníc­h politiků nebude myslitelný.

 ?? Buzz Aldrin vstoupil na povrch planety v červenci 1969. USA se tak podařilo zvrátit trend, kdy v dobývání vesmíru vedli Sověti. FOTO ČTK/ AP ?? Druhý muž na Měsíci
Buzz Aldrin vstoupil na povrch planety v červenci 1969. USA se tak podařilo zvrátit trend, kdy v dobývání vesmíru vedli Sověti. FOTO ČTK/ AP Druhý muž na Měsíci

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia