Lidové noviny

Kdo rúbe drevo

-

povídá, že „seděla na tom dube, kde Janičko drevo rúbe“. Chyba! Přepsat! Byla snad kukulenka švidratá, že neviděla, jak „drevo rúbala“Janička? Jezdil jsem na Slovácko za bratrancem. Vítala nás většinou jeho žena a jednou na dotaz, kde má muže, pravila, že na humně rúbe drevo. A opravdu, mydlil tam pantokem do dubového pařezu. Genderově naprosto chybné! Uvítat nás měl bratranec, jeho žena by na humně měla pantokem mydlit do pařezu a on by měl zadělávat na šišky s trnkami, pro neznalé švestkové knedlíky. Báječný nový svět?

Tím se nenápadně dostávám k onomu bezvajíčko­vému embryu a ke knize Aldouse Huxleye Báječný nový svět či Konec civilizace. Ve svém samozřejmě typicky mužském nepořádku nemám šanci ji ve své knihovně najít, takže už nevím, pod jakým názvem dvakrát

Putna

Středa Baldýnský u nás vyšla. Obsah: Ženy jsou osvobozeny od mateřství, děti se rodí z jakési retorty. Každý/každá má zaručeno šedesát let života bez nemocí. Několik zbývajícíc­h tajných matek živorodek je krutě pronásledo­váno. Společnost je si zcela rovna v tom, že pohlaví nehraje žádnou roli. No ďáblova řiti, hosana!

S tím neutrem u Boha mám také problém. Ještě z povinného náboženstv­í si pamatuji Božskou trojici, tj. Otec, Syn a Duch svatý. Zatracená maskulinní společnost! Syn je nepochybný, alespoň žádná Ježíška se ještě neobjevila. S Duchem svatým má zase zkušenosti panna Maria a ta by snad nelhala. A co Bůh otec? Zplodil Ježíše on, nebo Duch svatý v zastoupení? Ona německá ministryně v žáru genderové spravedlno­sti pootevřela vrátka ke vskutku metafyzick­ému problému.

Čtvrtek Rejžek

Přiznávám, že tomu všemu nerozumím. Přiznávám, že nerozumím tomu, proč ženské aktivistky nenapřou všechnu svoji nemalou sílu ke konkrétním cílům, jako je odstranění mzdové diskrimina­ce žen, jejich postihu za mateřství, kdy výchova dětí jim fakticky snižuje starobní důchod, či za pomoc matkám živitelkám, těžce a mnohdy marně bojujícím o vypáčení alimentů. Místo toho kacéřují básníkovu myšlenkovo­u zločinnost, že holky jsou na světě proto, aby se staly něžnými a starostliv­ými maminkami. Není to auftakt k Báječnému novému světu či spíše ke Konci civilizace? JIŘÍ HANÁK

Pátek Šustrová Sobota Hanák

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia