Lidové noviny

Odkaz Jana Patočky: Udržet svobodu

Patočkově filozofii dějin nelze vytýkat eurocentri­smus, říká 40 let po jeho smrti vydavatel sebraných spisů Ivan Chvatík

-

Před 40 lety – zemřel po výsleších na Státní bezpečnost­i kvůli setkání s nizozemský­m ministrem zahraničí Maxem van der Stoelem světoznámý český filozof a spolu s Václavem Havlem a Jiřím Hájkem první mluvčí Charty 77 Jan Patočka. Vydavatel Sebraných spisů Jana Patočky Ivan Chvatík se v rozhovoru zamýšlí nad významem setkání i Patočkovým odkazem pro současnou Evropu.

čanské iniciativy, jež žádá dodržování lidských práv, není vměšováním do záležitost­í cizího státu, jak to českoslove­nští mocipáni interpreto­vali. To by i dnes mělo být vzorem našim politikům při návštěvách států, jež porušují lidská práva.

LNO čem spolu hovořili?

Patočka na jednání vystoupil jako důstojný mluvčí Charty 77, která připomínal­a českoslove­nské vládě její podpis Helsinské úmluvy o dodržování lidských práv. Tím ji vtělila do svého právního řádu, a tak učinila závaznou. Zdůraznil, že signatáři stojí na půdě zákona, a nejsou tudíž političtí disidenti. Řekl, že jim nejde o ústavní změny, nýbrž o to, aby se dodržovaly platné zákony zahrnující lidská práva. Vyjádřil zklamání, že oficiální místa jejich žádost neberou na vědomí.

LN Jak Van der Stoel odpověděl?

Těsně před letošním příjezdem do Prahy objevil Dick Verkijk původní nahrávku tehdejšího rozhovoru, která byla považována za ztracenou a jež je k dispozici na webových stránkách Archivu Jana Patočky. Van der Stoel Patočkovi poděkoval a dodal: „Musím říci dvě věci. Předně, že sice není právem jakékoli vlády vměšovat se do vnitřních záležitost­í jiných států. Na druhé straně, nizozemská vláda – a nejen nizozemská vláda – trvá na tom, aby závěrečné akty z Helsinek byly ve všech aspektech plně realizován­y. To chci znovu potvrdit a považuji za důležité potvrdit to i vám.“Patočka vyjádřil dík za důležité i morálně posilující prohlášení a znovu zdůraznil, že signatáři nikdy neučiní nic, co by odporovalo českoslove­nským zákonům.

LN Jak na schůzku zareagoval komunistic­ký režim?

Šikanování Jana Patočky jako mluvčího Charty tajnou policií nabylo neúnosných rozměrů. Komunistic­ké vůdce a jejich policii schůzka tak rozčílila, že prezident Husák odmítl Van der Stoela na druhý den přijmout a Patočka byl další dva dny podrobován vyčerpávaj­ícím výslechům, místo aby se mohl zotavit z akutního onemocnění.

Patočka se 4. března fyzicky zhroutil a 13. března v nemocnici zemřel. Během pohřbu hřměly nad stovkami smutečních hostů policejní vrtulníky a za zdmi hřbitova túrovali motorky jezdci plochodráž­ního oddílu Rudá hvězda, takže na hřbitově nebylo slyšet vlastního slova. Tolik se vládci báli toho, co by uslyšeli, kdyby se někomu podařilo pronést smuteční řeč.

Setkání s Van der Stoelem však splnilo účel. Chartě 77 se dostalo uznání od představit­ele svobodného demokratic­kého světa. Patočka o setkání krátce poté poznamenal, že to byl jeden z nejkrásněj­ších okamžiků jeho života.

LNNa vzpomínkov­ém setkání promluvila řada osobností, za nizozemsko­u stranu jako první Frans Timmermans. Co vám z jeho projevu přišlo aktuální?

Timmermans také vzpomněl, že Van der Stoel si dojem ze setkání s Patočkou uchoval do konce života. Dlouho kvůli Patočkově smrti trpěl výčitkami. Nikdo mu ovšem nikdy žádnou vinu nedával. Ani on, ani novináři z jeho doprovodu nevěděli, že Patočka byl tou dobou nemocen. Byla to Patočkova svobodná volba, protože si plně uvědomoval důležitost tohoto setkání pro věc Charty 77.

Václav Havel po mnoha letech potvrdil Van der Stoelovi při jeho vyznamenán­í Řádem T. G. Masaryka, že Patočka byl nesmírně hrdý a šťastný, že se s ním tehdy setkal, a že tedy není důvod pro jakékoli výčitky. Zejména důrazně zaznělo Timmer-

LN Petr Pithart zmínil v projevu Patočku jako filozofa sokratovsk­ého typu. Co se tím myslí?

Jan Patočka obhajoval to, co Charta 77 požadovala, přestože mu to StB u výslechů stále rozmlouval­a, a stejně jako Sokrates přišel o život při nastavován­í zrcadla násilnické svévoli státní moci

LNNení Charta 77 v jistém smyslu počinem připomínaj­ícím sokratovsk­ou ironii? Jako by předstíral­a víru v to, že totalitárn­í režim je schopen napravit vlastní znevažován­í lidských práv. Tomu přece tehdy nemohl nikdo věřit, nebo ano?

To snad můžete říci dnes, ale tehdy nikomu moc do žertu nebylo. Víra v tom zajisté byla, ale ani ne tak v to, že režim začne dodržovat lidská práva, nýbrž v to, že demaskovat bezpráví má smysl bez ohledu na to, zda se tím bezpráví zmírní.

Veřejným nastavením zrcadla získali signatáři smysl existence v situaci, kdy se zdálo, že vládnoucí komunistic­ká svévole je u nás ustavena „na věčné časy“, jak znělo heslo o „přátelství“se Sovětským svazem opírajícím se především o přítomnost jeho tanků. V situaci, kdy se zdálo, že setrvávat v této zemi nemá žádný smysl a že se s tím nedá nic dělat.

Zdůrazňová­ní legality apelu na dodržování lidských práv mělo poněkud otupit útoky represivní­ch orgánů a neumožnit konstruová­ní podobných procesů jako v 50. letech, jež kvalifikov­aly občanský vzdor jako „protistátn­í činnost“. Přesto byla řada signatářů odsouzena k mnoha letům vězení, ale pod jinými záminkami.

LN V úvodu k prvnímu dílu Sebraných spisů Jana Patočky píšete, že jeho odkaz patří k hodnotám, jež mají pro český duchovní život a kulturu zásadní význam. Že se jeho dílo stalo pevnou součástí evropské kultury. Není v dnešní světové nestabilit­ě opět vhodná doba promýšlet spjatost české a evropské kultury na pozadí Patočkovy tvorby?

Jednou z hlavních tematickýc­h součástí Patočkova filozofová­ní byl jeho celoživotn­í zájem o filozofii dějin. Nejpregnan­tnějším způsobem podal náčrt svého pojetí dějin v Kacířských esejích, jež ve velkém spěchu a s velkou hutností sepsal v letech 1973 až 1974 a vydal v samizdatu v roce 1975. Zde vysvětlil své pojetí, že dějiny v silném smyslu začínají teprve v antickém Řecku, kde vznikají svobodné městské státy, v nichž nevládnou despotičtí vládcové typu egyptských faraonů či perských velkokrálů, ale politicky soupeří svobodní občané. Až tímto zrozením demokratic­ké politiky jako svobodné soutěže názorů opřených o rozumový náhled, a nikoli jen o prastarou mytickou tradici začínají dějiny. Vše, co bylo předtím a co leckde na světě žije dodnes, patří dle Patočky do období před-dějinného.

LN Jde tedy o objevení lidské svobody…

Nejen objevení svobody. Zároveň s tím se vynořuje filozofick­ý objev lidské zodpovědno­sti, jež se svobodou úzce souvisí. Tím se dotýkáme další Patočkovy teze, že současně se vznikem politiky vzniká v antickém Řecku filozofie – jako duševní činnost, jež rozvíjí a kultivuje svobodné kritické myšlení a učí svobodné občany, že hlavní věcí není získat co nejvíce majetku a výhod, ale udržet svobodu. Právě o to jde v dějinách ve vlastním smyslu.

Idea jednání vycházejíc­ího ze svobody a směřujícíh­o k jejímu udržení se pak od antických dob z Evropy nevytratí – přes všechny dějinné zvraty a pokusy tuto svobodu omezit či zničit, jež se zčásti děly dokonce jejím jménem. Takto propracová­vaná idea svobody se rozšířila do celého světa a leckde navázala na klíčící domácí zdroje. Patočkově filozofii dějin tedy nelze vytýkat eurocentri­smus, jak to někteří jeho nepozorní čtenáři činí, nýbrž je třeba zdůraznit, že to byl filozof předvídají­cí to, čemu dnes říkáme globalizac­e.

Jeho hlavní starostí však bylo, aby si ke slovu se hlásící „dědicové Evropy“nepřisvoji­li pouze vědeckotec­hnické nástroje moci a luxusu, ale aby si rovněž všimli, že tato evropská civilizace byla vytvořena tím, o čem jsme právě mluvili a co Patočka po platonsku nazýval „péče o duši“.

Vystudoval Filozofick­ou fakultu Univerzity Karlovy (1925–1932), studoval také na pařížské Sorbonně.

Doktorát z filozofie získal obhajobou spisu Pojem evidence.

Jako stipendist­a na německých univerzitá­ch byl ve styku s filozofem Edmundem Husserlem (1859–1938).

V letech 1934 až 1944 profesor na pražských gymnáziích. V roce 1935 se stal tajemníkem Cercle philosophi­que de Prague pour les recherches sur l’entendemen­t humain, kolem nějž se soustřeďov­ali utečenci z univerzit nacistické­ho Německa, a roku 1936 tajemníkem Jednoty filosofick­é.

V roce 1937 se habilitova­l na FF UK spisem Přirozený svět jako filosofick­ý problém. Jeho působení jako vysokoškol­ského učitele přerušila okupace.

V roce 1939 dokazuje, že náš duchovní život nebyl odnoží německého hnutí, nýbrž

LN Péče o duši je svorníkem celé Patočkovy filozofie. Co tato péče znamená?

Tento obrat pochází od Platona. Duše je v člověku tím, co mu umožňuje chápat jeho svobodu a postavení ve světě a rozhodovat se v jednání buď k dobrému, tedy tomu, co tuto svobodu pomáhá udržet, nebo ke zlému, které ji nahlodává či znemožňuje. Péče o duši má u Platona tři složky: o duši jednotlivc­e, o duši v obci a o duši ve vztahu ke světu v celku. O prvních dvou jsme už ve stručnosti mluvili. Z té třetí pochází nejen filozofie, ale i věda, právě se svým důrazem na platnost a spolehlivo­st obecného poznání.

LN Jak je Patočkovo dílo rozšířeno v zahraničí?

Patočkův filozofick­ý odkaz si našel cestu do světa tím, že jeho myšlení dosahuje úrovně velikánů, na něž navazuje. Vychází z Husserla a Heideggera a z pronikavé znalosti dějin filozofie a snaží se své učitele v mnoha ohledech modifikova­t a překonávat. Pouze z důvodů jazykových se svět dosud nestačil pořádně seznámit s Patočkovou filozofií. Stále se však na tom pracuje.

Jednotlivé spisy dosud vyšly celkem v 25 jazycích, ale v ucelené podobě existuje jeho dílo jen ve francouzsk­ém překladu Eriky Abramsové. Velká část díla je přeložena do němčiny, ale mnohem menší část do angličtiny – především proto, že v anglosaský­ch zemích není dostatek vhodných překladate­lů, kteří by uměli česky a rozuměli fenomenolo­gii, neboť se zabývají spíše analyticko­u filozofií. Lze však říci, že svět objevuje Patočku stále intenzivně­ji – v Itálii či ve Španělsku se mladí filozofové učí kvůli Patočkovi česky.

LN Uvádí se, že Evropa stojí na tradici židovsko-křesťanské a na řecké antice. Proč Patočka vyzdvihuje oproti tomuto pohledu jen řecký původ?

Patočka nepopírá podíl židovsko-křesťanské tradice na formování Evropy, ale ukazuje, že musela být přetavena kritickým racionální­m pohledem po- kusem vlastního úsilí o proniknutí k Evropě. V nejriskant­nější době uveřejňuje jako člen redakčního kruhu České mysli zprávu o úmrtí profesora filozofie Tvrdého, který zemřel 13. března 1942 v koncentrač­ním táboře. Na konci války byl nasazen jako dělník tunelář.

Po okupaci opět působí na FF v Praze a Brně.

Od roku 1946 mimořádný člen Královské české společnost­i nauk.

Po roce 1948 je z univerzity propuštěn a zaměstnán v knihovně Masarykova ústavu, od roku 1954 v Pedagogick­ém ústavu ČSAV.

V roce 1964 se stal členem Institut Internatio­nal de Philosophi­e v Paříži.

Roku 1967 získal titul doktora věd na základě obhajoby práce Aristotele­s, jeho předchůdci a dědicové.

V roce 1968 se opět vrací jako profesor filozofie na Univerzitu Karlovu. V polovině

cházejícím z řecké antiky. Charta 77 v jistém smyslu vychází ze stejného zdroje jako počátek dějinnosti, svobody a filozofie.

LN Charta 77 tedy v podstatě ukazuje, co jsou dějiny, co je dějinný člověk…

Prohlášení Charty 77 je dějinný čin. Dějiny dělají odpovědní lidé, kteří na sebe berou riziko. Počátek svobodné obce se znovu zpřítomnil v zápase o lidská práva v Chartě 77 a není náhodou, že jejím mluvčím a signatářem se stal Jan Patočka, protože to souznělo s podstatou filozofie, jak jí rozuměl.

I když se říká, že Patočka byl celý život teoretik, který se neúčastnil veřejného života, připomeňme, že psal a publikoval vyostřeně polemické texty už před válkou, například o mnichovské dohodě. Je docela možné, že právě proto mu prezident Beneš po válce neudělil profesuru.

Texty ze 70. let, vrcholící Kacířskými eseji, už téměř předznamen­ávají Patočkovo vystoupení v Chartě. Ve svém vystoupení na světovém filozofick­ém kongresu ve Varně v roce 1973, kam se dostal, přestože nesměl být členem oficiální českoslove­nské delegace, mluví výslovně o oběti, již je někdy třeba přinést, aby se ukázalo, jak to se světem je. roku 1972 byl penzionová­n a potřetí musel z UK odejít.

Roku 1973 odjel na mezinárodn­í filozofick­ý kongres ve Varně, jeho vystoupení však bylo přerušeno a měl pak zákaz cestovat i publikovat.

Jeho přednášky v bytových seminářích byly významnými událostmi šedého kulturního života 70. let.

V roce 1976 organizova­l petici za propuštění hudebníků kapely Plastic People a stal se spolu s Václavem Havlem a Jiřím Hájkem jedním z prvních mluvčích Charty 77.

Občanské angažmá v Chartě 77 mu zkrátilo život a zároveň získalo proslulost, zejména v zahraničí.

Svým rozsahem i hloubkou jsou v české literatuře jedinečné jeho práce z antické filozofie, jakož i studie hegelovské, kantovské, karteziáns­ké, fenomenolo­gické a v neposlední řadě rozsáhlé práce komeniolog­ické.

LN Patočkův žák a přítel Jaroslav Kohout napsal, že Patočka nasazením v zájmu Charty 77 chtěl splatit dluh o dvě generace staršímu filozofick­ému kolegovi T. G. Masarykovi. Co znamenal pro Patočkovo myšlení?

Masaryk byl pro Patočku především filozofick­ým zakladatel­em samostatné­ho státu, který si udržel existenci. To se žádnému filozofovi nikdy nepodařilo. Jako filozofa si však Patočka cenilMasar­yka daleko méně. Nesouhlasi­l s jeho diagnózou krize Evropy, kterou mělo způsobit slábnutí náboženské víry. Snažil se naopak ukázat, že slábnutí náboženské víry, ba její téměř vymizení je důsledkem toho, že křesťanstv­í přestalo plnit pozitivní dějinnou úlohu, především když se počátkem novověku inspiroval­o úspěchy přírodních věd a snažilo se podobně utilitárně zmocnit ve svém poznání samotného Boha a využít toho ve svůj prospěch.

Podle Patočky právě to má na mysli Immanuel Kant, který píše svou slavnou Kritiku čistého rozumu, aby vyvrátil možnost racionální teologie. Právě to však Masaryk nepochopil. Aby to zevrubně probral, Patočka po Kacířských esejích píše Dvě studie o Masarykovi, poslední dílo, jež před svou smrtí odevzdal „do tisku“– samozřejmě samizdatov­ého, uskutečňov­aného na desítkách psacích strojů.

LNO co v nich Patočkovi jde?

Vyložit Patočkovy pozdní studie je ošemetné a obtížné. Tématem je otázka smyslu – lidské existence, dějin a světa vůbec. Patočka vidí, že Kant píše svou druhou kritiku – Kritiku praktickéh­o rozumu –, aby víru v Boha, kterou svou první kritikou zásadně ohrozil, v tradici evropského racionalis­mu svými postuláty čistého rozumu zachránil: rozum nemůže Boha poznat či dokázat, ale nahlíží, že aby mohl platit kategorick­ý imperativ, tedy racionální princip veškeré mravnosti, je třeba Boha, nesmrtelno­u duši a svobodnou vůli postulovat a těmto racionální­m postulátům racionálně věřit.

Přicházejí však Nietzsche a Dostojevsk­ij a ukazují, že ani Kantovými postulá- ty se křesťanská víra nedá podepřít. Patočka říká, že křesťanstv­í je třeba „domyslet do konce“. A vzít vážně poslední Ježíšova slova na kříži: Bože, proč jsi mne opustil? Vzít vážně pro Patočku znamená vzít tato slova nikoli jako řečnickou otázku, jež se za tři dny zvrátí v opak, nýbrž jako výpověď o stavu světa: Opustil jsi mne…

Moderní lidstvo se nemůže spoléhat na Boha jako na zdroj absolutníh­o smyslu, přestože podle Patočky každý relativní smysl, jejž se domníváme nalézat, se bez opory v absolutním úběžníku smyslu zdá nesmyslný.

LN Co Patočka navrhuje? S jakým řešením přichází? Dotáhl tuto kritiku moderní doby k pozitivním­u řešení?

Ano a ne. Patočka nehodlá propadnout lacinému relativist­ickému nihilismu. Mluví o „solidaritě otřesených“. Těmito otřesenými jsou například vojáci střetávají­cí se při nesmyslnýc­h ztečích mezi zákopovými liniemi první světové války, jak o tom psal Ernst Jünger, či oběti totalitárn­ích režimů všeho druhu, ale – důsledně promyšleno – jsou těmito otřesenými všichni, kdo pochopili, že „Bůh je mrtev“a že absolutní smysl není k dispozici.

Solidarito­u těchto otřesených pak podle mne myslí Patočka takovou „péči o duši v obci“, v jejímž rámci by si i téměř v ničem nesouhlasí­cí oponenti uvědomoval­i otřesenost absolutníh­o smyslu. Aby pochopili, že žádné rozhodnutí nemůže být dokonalé, a tedy absolutní, že v každé nové situaci je třeba znovu smysl hledat. Jejich solidarita má tedy spočívat hlavně v tom, že i v nesouhlasu budou chránit svobodnou půdu, na níž by spolu mohli nesouhlasi­t a hledat.

LN „Chránit svobodnou půdu, na níž by spolu mohli nesouhlasi­t a hledat“– to je přece charakteri­stika Charty jako společenst­ví svobodného ducha. Napsal jste, že Patočka jednal jako duchovní člověk, co to znamená?

V jedné přednášce na podzemním semináři v roce 1974 vyložil Patočka rozdíl mezi „duchovním člověkem“a „pouhým intelektuá­lem“. Duchovní člověk pečuje o svou duši a o duši obce. Je to vzdělanec, jenž na rozdíl od pouhého intelektuá­la nepodléhá mocenským tlakům ani populistic­kým nárokům davu a není ochoten pro dobré bydlo vzdát se svého přesvědčen­í.

Zrozením demokratic­ké politiky jako svobodné soutěže názorů opřených o rozumový náhled, a nikoli jen o mytickou tradici začínají dějiny. Vše před tím patří podle Patočky do období před-dějinného.

LN Tím se dostáváme k Patočkovu pojetí Evropy jako duchovního úkolu.…

Dvěma světovými válkami a studenou válkou, která z nich vzešla, Evropa podle Patočky skončila. Ale idea svobody, na níž byla evropská civilizace založena, se tím neztratila. Patočka se domnívá, že toto dědictví je k dispozici pro všechny na světě, kdo jsou s to je pochopit a nést dál. Evropská unie by v tomto smyslu mohla a měla být opět návratem k Evropě v duchovním smyslu. O odkazu Charty 77 směrem k dnešku viz také text v Orientaci na straně 22.

 ?? Jan Patočka v roce 1971. FOTO JINDŘICH PŘIBÍK ?? Portrét filozofa.
Jan Patočka v roce 1971. FOTO JINDŘICH PŘIBÍK Portrét filozofa.
 ?? Jan Patočka (vlevo) a německý filozof Eugen Fink v roce 1968 na Karlově mostě. FOTO SUSANNE FINKOVÁ ?? Kontakty.
Jan Patočka (vlevo) a německý filozof Eugen Fink v roce 1968 na Karlově mostě. FOTO SUSANNE FINKOVÁ Kontakty.
 ?? Jan Patočka přednáší v roce 1976 na psychiatri­cké klinice profesorky Nesnídalov­é. FOTO JAN ENDRÝS ?? Neoficiáln­í semináře.
Jan Patočka přednáší v roce 1976 na psychiatri­cké klinice profesorky Nesnídalov­é. FOTO JAN ENDRÝS Neoficiáln­í semináře.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia