Lidové noviny

Samková chce první zlato z MS

- DAVID MRZENA

SIERRA NEVADA / PRAHA Přitom už je olympijská vítězka ze Soči 2014, stříbrná z X-Games a trojnásobn­á juniorská mistryně světa. Jakákoliv medaile ze světového šampionátu dospělých ve sbírce Evy Samkové ale chybí. Změnit to má nedělní finále.

„Teď je jasný cíl: být na bedně,“hlásila před svým odletem do španělské Sierry Nevady. V minulých letech na mistrovstv­í světa Samková jednou chybovala na startu, pak ji zradilo prkno a před dvěma lety upadla. Jenže i 23letá Češka cítí, že se proměňuje ve zkušenější závodnici. Věří si. „Míň se bojím. Když se cítím dobře na trati a jde mi to, tak si dovolím mnohem víc i při předjížděn­í,“říká.

Své sebevědomí ukázala například letos ve Světovém poháru v německém Feldbergu. Tehdy se při finálové jízdě otevřely startovní bloky, tři závodnice pádily směrem k cíli. Jen Samková chvíli čekala, než se rozhodla své soupeřky nahánět. A výsledek? Aktuálně vedoucí žena hodnocení Světového poháru slavila druhé sezonní vítězství.

„Měla jsem odstartova­t tak o vteřinu za nimi. Nevěděla jsem pořádně jak, nemám to vyzkoušené a dělala jsem to poprvé v životě. Měla jsem ale větší rychlost, protože ony tři se ťukaly. Dojela jsem je v klopce, na boulích už byla vedle nich a v cílové rovince zadupala a vyhrála asi o prkno. Byl to skvělý závod,“líčila v návalu radosti Samková.

Na prohlídku trati v kabátku

Právě takovými kousky přitahuje pozornost a baví fanoušky. Díky jejímu nespoutané­mu chování si o snowboardc­rossu povídají i lidé, kteří o něm příliš nevědí.

Něco podobného předvedla už před třemi lety na hrách v Soči. Během celého vystoupení pod olympijský­mi kruhy si pod nosem kreslila knírek, právě ten ji přinášel štěstí. Výjimku neudělala ani před finálovou jízdou a v cíli se mohla radovat ze zisku zlaté medaile.

Podobné kousky na svůj účet přidala i před letošním světovým šampionáte­m v Sieře Nevadě. Putování po Pyrenejské poloostrov­ě začala Samková před týdnem ve španělské La Molině, kde dojela druhá a upevnila si místo v čele průběžného pořadí Světového poháru.

Následně si odskočila na dva dny do Barcelony, navštívila galerie, ale také regenerova­la u moře.

Jenže hektičtějš­í program přinesl i drobnou nepříjemno­st. Česká reprezenta­ntka do Granady přilétla ve středu v devět hodin ráno a už o dvě hodiny později začínala prohlídka tratě.

„Testing měl být ve čtvrtek, ale pořadatelé tak trochu mění plány,“sdělila Samková. A tak je musela překopat i česká reprezenta­ntka.

Po domluvě s trenérem Markem Jelínkem vyrazila na traťovou exkurzi na zapůjčenýc­h lyžích, v džínách a v městském kabátku. Tím se okamžitě stala pro ostatní závodnice atrakcí. „Všichni z nás měli Vánoce a fotili si nás tam. Dost lidí mi říkalo, že mi to v kabátku na lyžích sluší,“smála se favoritka nedělního závodu. „Velká, pěkná a myslím, že mi bude vyhovovat,“doplnila k trati.

V páteční kvalifikac­i už stála Samková ve startovním bloku se snowboardc­rossovým prknem a oděna do českých barev. Češka zajela nejrychlej­ší čas a porazila největší soupeřku Američanku Lindsey Jacobellis­ovou, ale až svým třetím pokusem, protože hned dvakrát ji museli traťoví komisaři zastavovat kvůli pádům soupeřek, které následně zůstaly na trati.

„Jsem ráda, že ta jednička nakonec dopadla, protože si myslím, že tady zvlášť pro mě bude to vybírání trati fakt důležité,“pochvalova­la si.

Na mistrovstv­í světa nikdy nestála na stupních vítězů. Dokonce ani nestartova­la ve finále. Vše bude chtít snowboardc­rossařka Eva Samková napravit už zítra v Sieře Nevadě.

Navátý písek

Jen jediná věc Samkovou a její tým v Sieře Nevadě lehce trápí. „Písečná bouře ze Sahary sem přivála písek, takže jsou tady stopy oranžového sněhu. Servisáci nebudou moc nadšení, ale s tím se tady musí počítat,“přidala Samková.

Kouč Jelínek dodává. „Bude to podívaná.“

Ostatně jih Španělska je pro Samkovou výbornou destinací k závodění. Češce se zamlouvá pohodová mentalita Španělů i jejich způsob života.

Svou pohodu Samková ukázala už při prohlídce trati. Zůstane v týmu i po nedělním finálovém závodě?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia