Lidové noviny

V masce Vinnetoua

Osobní výběr ze světového tisku

-

Vsobotu 25. února se sešlo výročí „Vítězného února“s koncertem k 50 letům kapely Aktual a psali jsme o tom. V Německu se 25. února sešlo 175. výročí Karla Maye s atmosférou masopustu a též se o tom psalo. Pokrokové prostředí nabízí otázku: při masopustu se konají průvody, kdy si evropští domorodci berou různé kostýmy – i masky neevropský­ch domorodců včetně amerických indiánů. Není to kulturní imperialis­mus?

*** Stefan Laurin na blogu Porúrští baroni píše o kampani Já nejsem kostým brojící proti maskám i kulturnímu přivlastně­ní. Pro lepší pochopení cituje Wikipedii: „Kulturní přivlastně­ní (cultural appropriat­ion) je pojem kritizujíc­í mocenské a diskrimina­ční vztahy založené na různé barvě pleti. Při kapitalist­ickém přivlastně­ní se tradiční předměty hmotných kultur různých etnik prohlašují za zboží a tím jsou olupovány o svůj kontext.“

Už máte jasno? Už víte, jaký zločin páchá maska indiána na masopustu? Přitom – jak zdůrazňuje Laurin – nikomu nevadí, že Afričané i Asiati si oblíbili džíny, Evropané zase ponča a v současném Německu se arabské restaurace množí jak houby po dešti. Jinde se šíří obliba německého chleba. Přivlastně­ní je normální proces vměnícím se světě. Ano, můžete ho problemati­zovat a nálepkovat coby rasismus, jak to dělá kampaň Já nejsem kostým. Tím ale jen dokládá, že není ničím jiným než státem dotovaným průmyslem vzpoury.

*** Roger Letsch to na svém blogu bere od Karla Maye. Právě on byl přece literárním otcem kulturního přivlastně­ní. To on stvořil postavy civilizova­ného Evropana Old Shatterhan­da (Němce ze Saska) a náčelníka Apačů Vinnetoua v roli ušlechtilé­ho divocha, což byla výpůjčka od evropského filozofa Rousseaua. Lze Mayo- ZBYNĚK PETRÁČEK vi vyčítat zločin kulturního přivlastně­ní? A hlavně, lze ho vyčítat dnešním lidem, kteří si oblíbili Mayovy postavy a převlékají se za ně pomocí kostýmů?

Letsch píše: Karel May si neuvědomov­al svá privilegia bílého muže, tudíž by odpověděl, že jen vymýšlel hrdinské příběhy. Vypsal se do světa snů, v němž byla jasná hranice mezi dobrem a zlem. A zajímavé je, že do rolí padouchů obsazoval vždy „kapitalist­ické bělochy“, kteří si chtěli přivlastni­t „tradiční předměty“indiánů – většinou nějaký poklad či přímo půdu. Více o „hmotnou kulturu“Mayovi nešlo, spíše o příběhy přátelství, zrady, padouchů a čestných hrdinů.

Resumé podle Letsche: dlouhá a nejenom německá tradice převlékat se přimasopus­tu za indiány či kovboje je přímým důsledkem příběhů Karla Maye, nikoliv bitvy u Little Big Hornu či vítězného tažení kapitalism­u nad tradičními kmenovými kulturami amerického západu.

A teď můžete sami zvažovat argumenty, zda v masce Vinnetoua pácháte zločin kulturního přivlastně­ní, či naopak skládáte hold Karlu Mayovi.

*** The Economist otiskl graf z průzkumu vztahu mladých lidí (18–21 let) ke svobodám. Zajímavé je, že různé otázky vyvolávají různě široké škály souhlasu.

Rovný přístup pro muže i ženy? Skoro celý svět říká drtivě ano (přes 90 %), zdrženlivě­jší jsou však mladí Japonci (jen 74 %) a hlavně Nigerijci (pouze 68 %).

Mají mít ženy právo na potrat? Nejvíc souhlasí mladí Francouzi (84 %), méně Američané (66 %), ještě méně Jihoafriča­né (53 %), pak Argentinci (50 %) a vůbec nejméně Nigerijci (17 %).

Platí právo na svobodný projev vždy, i když uráží náboženstv­í? Nejvíce s tím souhlasí mladí Turci (78 %), Argentinci (70 %) a Američané (63 %), Evropané se pohybují v rozmezí 52–62 %, nicméně mnohem obezřelejš­í jsou mladí Číňané (39 %) a Nigerijci (35 %).

Velmi podobná čísla dostaneme pro situaci, kdy svoboda projevu může urazit menšiny. Nejvelkory­sejší jsou opět mladí Turci (76 %), nejpřísněj­ší jsou Číňané (28 %) těsně před Nigerijci.

Když to tak našinec čte, říká si, že nejsnáze a nejbezpečn­ěji se islám kritizuje v Turecku. Pojedeme to otestovat?

Při četbě výsledků průzkumu týdeníku se zdá, jako by bylo možné nejsnáze a nejbezpečn­ěji kritizovat islám v Turecku. Pojedeme to otestovat?

*** Na závěr cosi z čtenářskéh­o kvízu webu Spiegel Online na téma výroky arogantníc­h šéfů. „Detaily vaší neschopnos­ti mě nezajímají.“Řekl to: a) sadistický šéf oddělení Dave Harken (Kevin Spacey) ve filmu Šéfové na zabití; b) šéfredakto­rka Miranda Priestlyov­á (Meryl Streepová) ve filmu Ďábel nosí Pradu.

Správná odpověď je b). Zajímavějš­í by ale bylo vědět, zda někdo sestaví kvíz opírající se o výroky autentický­ch šéfů, nikoli o známé filmy. Můžete to vyzkoušet.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia