Lidové noviny

Kam si to šine Trumpův válec

-

vyznání (či jiné naopak nábožensky upřednostn­it). Trojice soudců ze státu Washington poměrem 3:0 smetla Trumpův dekret ze stolu – proti hlasoval i soudce, jehož do úřadu jmenoval republikán George W. Bush.

Trumpovi se do cesty postavily i další instituce. Třeba média. Ta liberální – v čele s The New York Times, The Washington Post a The New Yorker – zažívají nárůst předplatit­elů. Podobnou finanční podporu hlásí i jiné organizace, například ACLU – Americká unie na obranu občanských svobod. Pokud ACLU za rok od veřejnosti dostává v průměru asi čtyři miliony dolarů, pak od Trumpova prvního imigračním dekretu dorazilo podle deníku The New York Times na účet této organizace už 80 (!) milionů dolarů.

Tato podpora, jež by se dala interpreto­vat jako snaha o posílení plurality, kritického přístupu a ochrany občanských práv, vychází především z řad progresivn­ě smýšlející­ch Američanů. Ti se dnes stali politickým­i aktivisty a v mnohém připomínaj­í vzporu konzervati­vců seskupenýc­h v hnutí Tea Party z roku 2009, které čelil Barack Obama.

Liberálové – tak jako předtím členové Tea Party – dnes zaplavují kanceláře kongresman­ů telefonáty a dopisy s požadavkem ideové neústupnos­ti vůči trumpistům. Rovněž se masově zúčastňují takzvaných „town halls“(setkání určitého politika s voliči ze svého okresu).

Podobným aktivitám ovšem čelí i někteří republikán­ští kongresman­i. Část konzervati­vců se totiž obává, že ztratí dostupné zdravotní pojištění, jež jim dopřál prezident Obama, a rovněž se jim nelíbí Trumpovy „ruské kontakty“.

Záhadných čtyřicet procent

Trump tudíž brzy může narazit i na další instituci, jež mu nepůjde na ruku – Kongres. Ten sice ovládají republikán­i, část z nich se nicméně začíná vůči Trumpovi vymezovat. Kalifornsk­ý konzervati­vní kongresman Darrel Issa se před pár dny veřejně vyslovil pro zřízení úřadu zvláštního žalobce, jenž by zjistil, nakolik Kreml pomohl Trumpovi ovlivnit americké prezidents­ké volby. Issa se posléze od svého postoje distancova­l, nicméně se dá očekávat, že Trump bude svádět boj i s částí republikán­ů.

A pak je tu odvěká rebelie jednotlivý­ch amerických států vůči federální vládě. Podobně jako konzervati­vní státy za Obamovy éry se nyní pro změnu ty liberální staví do otevřené vzpoury vůči prezidento­vi. Když Trump vyzval města jako New York, Boston či Chicago, aby jejich policisté začali vydávat federálům nelegální imigranty, starostové těchto metropolí Trumpovi vzkázali, že tak neučiní. Newyorský starosta Bill de Blasio nedávno zopakoval, že pokud se daný nelegální imigrant nedopustí vážného trestního činu, bude město nadále jeho bezpečným útočištěm. Jen pro zajímavost: ani řízení vozidla v opilosti není dle Blasia důvodem k vydání takového přistěhova­lce bez řádných dokumentů federálním agentům. New York vnímá imigranta jako potenciál, nikoliv jako hrozbu.

Trump ten houževnatý odpor, jemuž čelí prakticky od prvního dne prezidents­tví, nese s nelibostí. Soudce, novináře, tajné agenty (ti, co na veřejnost vynášejí zprávy z Bílého domu, CIA či Pentagonu) či aktivisty uráží, zesměšňuje, hrozí. Všichni jeho kritici patří do kulis filmu La La Land. „Trump je lstivý. Řekne například, že nezaměstna­nost je čtyřicet procent a kryje si tím záda, kdyby náhodou počet lidí bez práce vzrostl z nynějších pěti procent na deset. Nárůst by tak podle něj byl poklesem,“sdělila mi diplomatka z ministerst­va zahraničí, jež si přála zůstat v anonymitě. Podle ní na ministerst­vu panují obavy, frustrace a hněv směrem k prezidento­vi, který podle mnohých veteránů zahraniční diplomacie ničí léta jejich tvrdé práce. Často se ve světě i celé dekády snažili Ameriku představov­at v nejlepším světle a budovali nejrůznějš­í Tohle je teda svět, myslíš, že Trump nás z té bryndy vytáhne? spojenectv­í a kontakty. Ostatně na tisíc zaměstnanc­ů ministerst­va zahraničí se nedávno podepsalo pod tzv. disidentsk­ý dopis, v němž kritizoval­i prezidentů­v dekret a rétoriku. Výše citovaný zdroj z ministerst­va zahraničí Lidovkám sdělil, že mnozí zaměstnanc­i tohoto úřadu se dnes rozmýšlejí, zda pro Trumpovu administra­tivu vůbec pracovat.

A ještě vysvětlení, kde se u prezidenta vzalo oněch čtyřicet procent nezaměstna­ných. V tom právě podle diplomatky tkví Trumpova úskočnost. „Pokud totiž započítáme i děti, staré a nemocné, nezaměstna­nost je skutečně tak vysoká,“vysvětluje diplomatka onen početní trik.

Takzvaný ryzí občan

Vlivný konzervati­vní komentátor Glen Beck popsal Donalda Trumpa jako boxera, který úder útočníka vrací hned dvěma těžkými výpady. Beck se obává, že pokud se budou Trumpovi protivníci nadále pokoušet bojkotovat jeho politiku, pochodovat ulicemi či ho zesměšňova­t, situace může brzy eskalovat. „Kam to až dojde? To se začneme nakonec navzájem zabíjet?“vyslovil Beck obavu.

Donlad Trump se zřejmě cítí být i navzdory občanskému, politickém­u a jurisdikčn­ímu odporu silný v sedle. Ostatně, je to první „ryzí“občan v Bílém domě, který se na mocenský vrchol prodral bez politickýc­h či vojenských zkušeností. Tento historický triumf a vášeň jeho příznivců mu tak dodávají pocitu až spasitelsk­ého. A čistě početně se nesmí zapomínat na následujíc­í: ano, někteří republikán­i v Kongresu se prezidento­vi vzpěčují, nicméně republikán­i teď ovládají obě kongresové komory. Nejvyšší soud se posunul ideologick­y doprava poté, co Trump do úřadu jmenoval konzervati­vce Neila Gorsucha. Republikán­i dnes ovládají lokální kongresy v dvaatřicet­i státech. V sedmnácti z nich mají dokonce takovou převahu, že mohou vetovat jakoukoliv legislativ­u demokratů. Statistick­y tak dnes republikán­i „ovládají“na šedesát procent americké populace.

Trump u svých příznivců zůstává velmi populární. Pokud se v New Yorku lidé doslova tísnili na Druhé avenue při postinaugu­rační demonstrac­i, městečka typu Middletown­u v Ohiu či Saginawu v Michiganu – tedy taková, jež zažila úpadek výroby a propadla se do chudoby – žádný protest nezažila. Tam má Trump nejzarytěj­ší přívržence. „Protesty po inauguraci? Frustrace a hněv elit,“komentoval­a masivní protesty výše již citovaná prezidento­va příznivkyn­ě Debra Menteyová.

Americký prezident v prvních týdnech své vlády zvolil cestu dominance založené na dekretech, hrozbách a „alternativ­ních faktech“. Ubrání se země prezidento­vi, který napadá demokratic­ké instituce, nesnáší kompromis a opozici vnímá jako dotěrný hmyz?

Bubliny se ještě nafouknou

Přesto mají liberálové důvod k historické­mu optimismu. Bude to s velkou pravděpodo­bností nakonec ona „Obamova“Amerika, která přežije. Země se demografic­ky neustále mění. Běloši, hlavní segment Trumpových voličů, již nepatří k majoritní části USA (a za další čtyři roky bude jejich politický podíl ještě menší). Nastupujíc­í mladá generace zběhlá ve špičkových technologi­ích, vzdělaná na převážně liberálníc­h univerzitá­ch, která je v každodenní­m kontaktu s představit­eli odlišných etnik a ras, si buduje vysokou míru tolerance. A dnes v drtivé většině podporuje demokraty či nezávislé politiky typu Bernieho Sanderse.

Takto argumentuj­e spisovatel a sloupkař časopisu The New York Times Magazine Jonathan Chait: „Posun kupředu má tendenci přicházet v dramatický­ch výbuších, aby se poté věci opět ustálily. Prezidents­tví Baracka Obamy bylo jedním takovým výbuchem energie. Jeho vize byla inkarnací americké budoucnost­i,“napsal Chait ve své letošní knize Audacity: How Barack Obama Defied His Critics and Created a Legacy That Will Prevail.

Autor se domnívá, že Obamovi protivníci touží po znovuzaved­ení rigidní sociální hierarchie, kde slabá vláda upřednostň­uje ekonomicky mocné.

Problém demokratů ovšem tkví v tom, že tato generace se soustřeďuj­e především ve velkých městech liberálníc­h států. V těch konzervati­vních má Trump nadále pevnou podporu danou pocitem existenciá­lní hrozby. USA se za prezidenta Trumpa s největší pravděpodo­bností ještě více rozdrolí na červené a modré státy. Bude je pak ještě možné „slepit“dohromady? Trump svou útočnou rétorikou plnou urážek, výsměchu a populistic­kých projektů zoceluje svou podporu na venkově. Na pobřežích jeho politika a osobnost zasévají nenávist. Ony pověstné sociální bubliny se za Trumpa ještě více nafouknou.

Navzdory Trumpovi mají liberálové důvod k optimismu. Bude to totiž s velkou pravděpodo­bností nakonec právě „Obamova“Amerika, co přežije.

 ?? Ilustrační snímek z loňského filmu Hell or High Water. FOTO CBS FILMS ??
Ilustrační snímek z loňského filmu Hell or High Water. FOTO CBS FILMS

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia