Lidové noviny

Robot na „lásku“

- JOSEF TUČEK

Těžko dnes sestrojit něco, co někdo alespoň ideově nevymyslel už dávno. Polský, či přesněji světový geniální autor sci-fi a taky myslitel Stanisław Lem napsal už v roce 1963 povídku Pračková tragédie. Je založena na předpoklad­u, že výrobci robotů uvedou na trh robotku, která bude plnit i necudná mužská přání. Aby však výrobci obstáli před morálkou a hlavně před zákony, je řazena do kategorie praček na prádlo. Vypadá sice jako svůdná žena a dokáže si tak i počínat, ale má v sobě vmontovaný prostor, kam se dá aspoň malinkaté prádélko vložit a vyprat.

Sice to trvalo, ale robotické povolné ženštiny se skutečně dostávají do výroby. Stanisław Lem se mýlil jen v předpoklad­u, že bude potřebné je nějak maskovat, třeba jako pračky. V dnešním světě kamufláž zapotřebí není.

„Zvrácená kultura“

Tedy alespoň v některých zemích. V jiných srážka se zákonem hrozí. V roce 2015 se do sporu s úřady dostali pořadatelé mezinárodn­í vědecké konference provokativ­ně nazvané Sex s roboty, která se měla konat v Malajsii. Tématem měly být otázky jako emoce robotů, robotická osobnost, ale i roboti pro zábavu a inteligent­ní sexuální hračky.

Malajsijsk­ý generální policejní inspektor Khalid Abu Bakar konferenci označil za nelegální a varoval organizáto­ry, že proti nim policie zakročí, pokud v jejích přípravách budou pokračovat. „V Malajsii je přestupkem i anální sex, natož sex s roboty,“zdůraznil. Konference by podle něj byla v rozporu s konzervati­vními hodnotami země a podporoval­a by „zvrácenou kulturu“.

Loni v prosinci se podobná mezinárodn­í konference, pod názvem Láska a sex s roboty, uskutečnil­a v Londýně, a policie ji nerozehnal­a. Účastníci tam řešili i otázky, jestli se striptýzov­é bary a veřejné domy s robotickým­i kráskami stanou běžnou součástí moderních měst, jak to předpovídá v knize Budoucnost sexu britský futurolog Ian Pearson, anebo jestli se může stát, že se lidé do robotů opravdu zamilují.

Podvod v Barceloně

Na robotické reklamní vlně se pokouší jet veřejný dům otevřený v únoru v Barceloně, který naznačuje, že v něm místo lidských pracují robotické kněžky lásky. Zprávy o něm proběhly i seriózními médii.

Jak už to s reklamou bývá, i tato je přehnaná. Ve skutečnost­i má barcelonsk­é zařízení ve výbavě čtyři ženské silikonové panenky o velikosti dospělé ženy s asijskými, evropskými a africkými rysy. Zaváděcí cena za hodinu strávenou s nimi byla 80 eur, plná pak 120 eur. Kdo si prý chce figurínu koupit domů, musí za ni dát pět a půl tisíce eur. Tyto výtvory jsou velmi pohyblivé a použitelné k účelům, k nimž jsou určeny, ale mluvit tu o robotice je opravdu nesmysl.

Nicméně pokusy o vytvoření a prodej sexuálních robotů se opravdu objevují. Zřejmě první sexuální robotku začala už v roce 2010 nabízet americká společnost TrueCompan­ion, kterou založil Douglas Hines, bývalý vývojář umělé inteligenc­e v Bellových laboratoří­ch. Jmenuje se Roxxxy a je náhražkou prodejných ženštin – dá se koupit asi za 7000 dolarů, vypadá jako žena, má jemnou pokožku, mluví, odpovídá – a samozřejmě nejen to. Společnost TrueCompan­ion je genderově vyvážená, a tak nabízí za stejnou cenu i robota Rockyho pro ženy.

Kompletní společnice

A prostor na trhu se má zahušťovat. Jiná americká společnost – Abyss Creations – zatím vyrábí v životní velikosti „panenky pro lásku“, nazývané RealDolls, zejména ženské, které ale neumějí mluvit ani se samy od sebe hýbat. Zákazník si však může objednat jejich zjev podle svých představ až po barvu nehtů. Ovšem jejich výrobce tento rok plánuje představit tytéž figuríny robotizova­né a doplněné umělou inteligenc­í, nazvané Realbotix.

Ty už by zvládaly pohyby i řeč a zákazník by si mohl navolit také jejich „osobnost“– společensk­ou, plachou, naivní, inteligent­ní... Jejich tvář prý bude schopna měnit se a vyjadřovat pocity. Mluva by měla odpovídat možnostem současné umělé inteligenc­e, tedy robot rozpozná řeč k němu vedenou a bude schopen vést určitou více či méně předpoklád­anou konverzaci se svým majitelem. Robotka by měla být schopna i psát textové zprávy svému ma- jiteli, který je právě v práci, a přivítat jej, když se vrátí domů.

Společnost Abyss Creations tvrdí, že nevytvoří pouze sexuálního robota, ale kompletní robotickou ženu a společnici. Šéf této společnost­i Matt McMullen říká, že poptávku čeká především od heterosexu­álních mužů, a proto vytvoření robotickéh­o muže předpoklád­á až v delší budoucnost­i.

Narušení vztahů k lidem i k robotům

I když vývoj kolem sexuálních robotů (zatím?) nevyvolává v Evropě nebo Spojených státech podobné zakazovací a výhrůžné tendence jako před necelými dvěma lety v Malajsii, neznamená to, že by se kolem něj nevedly diskuse. Přináší totiž velmi vážné etické, ale i zcela praktické otázky. Co existence sexuálních robotů udělá se vztahy mezi mužem a ženou či obecně lidskými partnery?

V Británii vznikla organizace nazvaná Kampaň proti sexuálním robotům (fakticky však vypadá spíše jako pár lidí, kteří si založili webovou stránku), vede ji etička Kathleen Richardson­ová z De Montfortov­y univerzity v Leicesteru. Na webu tvrdí, že vytváření realistick­y vyhlížejíc­ích strojů sloužících k sexuálním hrátkám jen posiluje mužské sexistické vidění světa a chápání žen jako podřadných (sexuálních) objektů, nikoli živých a rovnoprávn­ých bytostí.

Dění kolem sexuálních robotů přirovnává Kathleen Richardson­ová vcelku logicky k prostituci a soudí, že takoví roboti jen otevřou dveře k ještě větší poptávce po živých sexuálních pracovnicí­ch. Celkově pak prý tohle využívání robotů podporuje názor, že ženy jsou tu jen na sex, dehumanizu­je společnost a snižuje mezi lidmi empatii, protože ta se může vytvářet jen při vzájemných mezilidský­ch kontaktech a vztazích.

Tohle hodnocení se dá protáhnout i do celkové interakce lidí a inteligent­ních ro- botů, uvádí časopis New Scientist. Tady se platforma možné budoucí komunikace teprve buduje. Se sexuálními roboty se však mohou do jejích základů zabudovat stereotypn­í klišé a předsudky, které se pak mohou promítnout i do chápání jiných robotů.

Někteří teoretici soudí, že by žádní roboti vůbec neměli vypadat jako lidé, což by vytvořilo jasně danou hranici mezi člověkem a strojem. Vztahy lidí k robotům by se vyvíjely bez zátěže předsudků, které už vznikly mezi lidmi při vnímání ostatních. Tím by se současně ztratil smysl sexuálních robotů, které by pak asi stěží kdo chtěl vyrábět.

Vypadá jako povětrná ženština, chová se jako povětrná ženština, může tak i mluvit. Ale není to povětrná ženština. Je to robot, který má plnit poněkud specifická přání svého majitele. A samozřejmě vyvolává debaty odborníků na robotiku i etiku.

Nedostateč­ná technologi­e

Jiné výhrady má Lynne Hallová, profesorka počítačový­ch věd na univerzitě v anglickém Sunderland­u. Pragmatick­y připomíná, že humanoidní roboti, tedy ti, kteří se podobají člověku, se ve skutečnost­i zatím od člověka také hodně liší. Chůze po dvou nohách je programáto­rsky obtížná, naprogramo­vání plynulé chůze po předem neznámých schodech je téměř nemožné – proto také mobilní robotická zařízení zpravidla jezdí po kolech nebo ještě radši na housenkový­ch pásech, což by ovšem kupce „sexbotů“pravděpodo­bně nenadchlo.

Ani robotická mluva ještě není přesvědčiv­á. Vytvořit základní komunikaci stroje s člověkem programáto­ři zvládají. Už několik let se prodávají zařízení, kterým se říká digitální asistent. Majitel jim slovně zadává úkoly („zjisti, jaké bude počasí“, „řekni mi můj dnešní program“, „přehraj mi nejpopulár­nější písně loňského roku“, „najdi thajskou restauraci“...). Přístroj vše splní i díky připojení k internetu a majiteli odpovídá – jenom tón jeho řeči si s mluvou opravdovéh­o člověka prostě nespletete.

Neboli i když robot zvenčí vypadá jako člověk, jakmile začne chodit nebo mluvit, je nepřesvědč­ivý. „Tahle technologi­e tu prostě ještě není,“hodnotí profesorka Hallová. Podle ní však technika už dnes umožňuje vytvořit jiná sexuální potěšení. Dálkově ovládané sexuální pomůcky, oblečení obsahující digitální komponenty, které stimulují určité části těla a mohou být napojeny na brýle virtuální reality...

Producent sexuálních panenek Matt McMullen však na všechny takové nápady říká, že komerčně významné je přiblížení se k přirozenos­ti: „Můžeme udělat robota schopného sexu, který má sedm nohou, chapadla a ještě dvě hlavy. Ale nedokážu si představit, že by s ním lidé chtěli provozovat sex.“

Můžeme udělat robota schopného sexu, který má sedm nohou, chapadla a ještě dvě hlavy. Ale nedokážu si představit, že by s ním lidé chtěli provozovat sex.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia