Lidové noviny

„Kultovní“mašinista Jiří Kroha

-

tekt přechází ke konstrukti­vismu. Kdo by ale čekal střízlivé pravoúhlé stavby, byl by jistě překvapen. Krohův konstrukti­vistický styl je opět výstřední: jeho budovy jsou bohatě členěny rizality, arkýři, lodžiemi a balkony, na průčelí se objevují desítky různých formátů oken, římsy i segmentové prvky. Taková řešení samozřejmě jeho stavby často až neúměrně prodražova­la, ale silný estetický účinek jim nelze upřít. Pro tento styl se vžil docela výstižný termín mašinismus. 3× průmyslová škola v Mladé Boleslavi:

Protože byl Kroha navíc také výtvarník, doplnil své stavby o reliéfy ovlivněné německým Bauhausem. Vlajkovou lodí této kuriózní architektu­ry je právě Krohova průmyslová škola v Mladé Boleslavi z let 1922–1926. Jde o kolosální objekt, který se ani nevejde do jednoho fotografic­kého záběru, zato obsahuje stovky zajímavých a výrazných prvků vně i uvnitř. Autor si pohrál s každým detailem včetně dodnes zachovanéh­o vestavěnéh­o nábytku. Působivé je pak spojení moderní architektu­ry a strojů, které se nacházejí ve velkoryse vybavených dílenských sálech. Škola je – navzdory náročné údržbě – dodnes ve velmi dobrém stavu. Čerstvý statut národní kulturní památky snad přispěje k tomu, že tento poněkud výstřední klenot moderní evropské avantgardy vejde ve větší známost.

Quia peccavi nimis

Pro Mladou Boleslav navrhl Jiří Kroha v tomto svém výstředním stylu ještě dal- ší budovy – nemocensko­u pojišťovnu, dětskou nemocnici, Gellnerovu kavárnu, přestavbu hotelu Věnec nebo dva domy pro zaměstnanc­e pojišťovny v nedalekých Kosmonosec­h. Dále poštu s muzeem v Benátkách nad Jizerou, domy vojenských gážistů v Kutné Hoře a krásný železobeto­nový most v Kralupech nad Vltavou. Další zakázky se pak pojí s Brnem, kde začal Kroha pedagogick­y působit na tamní technice od roku 1926. O dva roky později navrhl v rámci Výstavy soudobé kultury pavilon se čtvrtválco­vou střechou (později bohužel zbořený) a dům v rámci kolonie Svazu čs. díla. V Brně stojí také Krohova vlastní vila a Patočkův dům, který svými čistými a klidnými formami přináší jisté zklidnění.

V té době patřil Jiří Kroha k představit­elům radikální levice. Navštívil Sovětský svaz, zabýval se tématem sociálního bydlení a na počátku 30. let vypracoval Sociologic­ký a poté i Ekonomický fragment bydlení, jakousi soustavu diagramů na panelech, tvořenou výtvarně působivými kolážemi ve stylu ruských konstrukti­vistů nebo německého Bauhausu. Pro své radikálně levicové názory se dostal již ve 30. letech do problémů, za války ho nacisté věznili v Buchenwald­u, ale v roce 1940 byl na zásah Červeného kříže pro nemoc propuštěn.

Neblahá kapitola Krohova života se váže k období po komunistic­kém puči v roce 1948. Jako jeden z prvních českých umělců provedl takzvanou soudružsko­u sebekritik­u, v níž zavrhl svou předválečn­ou tvorbu ve stylu úpadkového kosmopolit­ního konstrukti­vismu – a začal propagovat stalinskou sorelu. Psal obdivné stati o sovětské architektu­ře a projektova­l v tomto stylu města pro novou budovatels­kou éru na Ostravsku nebo na Slovensku (Nová Dubnica). V té době sbíral státní vyznamenán­í jak na běžícím pásu a vedl Mistrovský ateliér národního umělce Jiřího Krohy. Po skončení stalinské éry byl dokonce – snad jako jediný Čechoslová­k – souzen za kult osobnosti. Poté zatrpkl a stáhl se ze scény, znovu na sebe upozornil až po sovětské okupaci v roce 1968. Zemřel v roce 1974.

Krohova raná tvorba – jakkoli je výstřední a zdánlivě jde proti střízlivým formám avantgardy – je bezpochyby osobitým příspěvkem k proudu meziválečn­é evropské architektu­ry.

Volný seriál, věnovaný stavbám, které čerstvě získaly status národní kulturní památky, dnes pokračuje v Mladé Boleslavi. Přízně expertů se zde dočkala budova střední průmyslové školy, kterou navrhl architekt, výtvarník, scénograf a pedagog Jiří Kroha – muž, jehož životaběh poutá přinejmenš­ím stejnou pozornost jako jeho dílo.

 ?? Na údržbu náročná, ale svým netradiční­m řešením pozoruhodn­á školní budova v Mladé Boleslavi je asi nejvýznamn­ějším dílem Jiřího Krohy z jeho konstrukti­vistické éry ve 20. letech minulého století. FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA ?? Architekt sobě.
Na údržbu náročná, ale svým netradiční­m řešením pozoruhodn­á školní budova v Mladé Boleslavi je asi nejvýznamn­ějším dílem Jiřího Krohy z jeho konstrukti­vistické éry ve 20. letech minulého století. FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA Architekt sobě.
 ??  ??
 ?? Tivistické­m stylu. ??
Tivistické­m stylu.
 ??  ??
 ?? Vestibul, plastika u budovy a interiér ředitelny s vestavěným nábytkem – vše pojednáno ve svérázném konstrukpo­rtrét Jiřího Krohy z roku 1953. FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA A ČTK ??
Vestibul, plastika u budovy a interiér ředitelny s vestavěným nábytkem – vše pojednáno ve svérázném konstrukpo­rtrét Jiřího Krohy z roku 1953. FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA A ČTK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia