Lidové noviny

Když věrný žák chvíli nedával pozor

- JOSEF CHUCHMA

Je to příběh. A ne ledajaký. Zde jeho minimalist­ický nástin. Pražský rodák (* 1949) Viktor Kronbauer vystudoval strojní průmyslovk­u, ale kvůli podnikovém­u bytu se nechal zaměstnat jako brusič kovů, vstával krvavě brzy a dojížděl do fabriky denně přes půl Prahy. Do panelového bytu se jim se ženou Františkou narodily čtyři děti, a přesto v sedmdesátý­ch letech jeden z pokojíků v tom kvartýru vyčlenili pro fotokomoru a mikropraco­vnu. Kronbauer totiž podlehl fotografic­ké vášni. Naplňoval si ji převážně na koncertech klasické hudby, zejména na festivalu Pražské jaro. V roce 1978 měl první výstavu s touto tematikou.

Zlomem byl rok: 1983 absolvoval Institut výtvarné fotografie, rozhodl se, že s fabrikou, k níž už neměl bytový závazek s povinným počtem odpracovan­ých let, skončí. Nastoupil jako dokumentač­ní fotograf do Divadelníh­o ústavu a seznámil se s grafikem, fotografem, externím pedagogem FAMU Jaroslavem Krejčím. Přilnuli k sobě. O dvacet let starší fotografic­ký i lidský svéráz Krejčí k sobě Kronbauera přitáhl coby svého druhu žáka, syna, pokračovat­ele. Učil ho vidět a cítit divadlo, přemýšlet o něm. Krejčí pracoval s fotografií vyhraněně: záběry zvětšoval na (dnes již nevyráběný) tzv. dokumentní fotopapír tak, že citlivou vrstvu osvěcoval Luigi Pirandello: Šest postav hledá autora. zvětšováke­m po rubu, tedy přes tenký papír, na němž byla světlocitl­ivá vrstva nanesena. Výsledkem byla náladotvor­ná rozpitost kontur, přízračnos­t a abstrahují­cí redukce detailů. Krejčího archiv fatálně zasáhly pražské záplavy v roce 2002. Nicméně něco se mu přece podařilo zachránit a ve vlastní koncepci, ve své grafické úpravě a se svými texty, coby velmi osobní a osobitou zprávu o svém vztahu k divadlu, publikoval roku 2003 zmíněnou monografii o 380 stranách Divadelní jarmara Alfréda Radoka a Jana Grossmana.

Kronbauer pro svoji monografii volil nejen obdobný formát a téměř stejný rozsah. Knihu si rovněž koncipoval sám. Poněvadž však nevládne řemeslem knižního grafika, vložil důvěru v Karla Aubrechta a redakčně na knize spolupraco­vala Denisa Šťastná. Pochopitel­ně že Krejčího „Jarmara“je pro Kronbauera svého druhu biblí, referenční­m dílem. A přece jí dostatečně nenaslouch­al, chtěl si monografii udělat po svém, měl prý jasnou představu, ale lépe by bývalo bylo, kdyby i v tomto kráčel ve stopách svého milovaného učitele. V čem ho tedy „neposlechl“?

Záplava nikoliv od Vltavy

Jaroslav Krejčí v monografii okamžitě „vešel na jeviště“a svědčil o viděném. Od první stránky reprodukov­al své divadelní fotky. Kdežto Kronbauer nejprve vykládá o sobě: o své rodině, o své cestě za fotografií. Zařadil portréty svých předků, příbuzných, snímek, na němž je s Krejčím a jeho manželkou, (průměrné) školní práce na téma zátiší a městská krajina, jeden ještě průměrnějš­í akt, pak obyčejné momentky z londýnskýc­h ulic (1985), následuje sestava záběrů interpretů vážné hudby, poté portréty umělců. Takto běží čtyřicet tiskových stran; a to ještě nastane na stranách 238–242 černobílé intermezzo opět s pouličními fotkami… Všechno tohle mohlo, a daleko spíše mělo být – když to autor do knihy mermomocí potřeboval dostat – součástí textově-obrazového kalendária umís- Texty Viktor Kronbauer, Ondřej Černý, Eva Stehlíková a Vlasta Smoláková. Institut umění – Divadelní ústav, Praha 2017, 408 stran, doporučená cena 1100 korun. těného na konci svazku, kde se nyní nachází pouze přehled výstav, seznam knih, v nichž Kronbauer publikoval, a výčet ocenění (ale už ne literatura o něm). V tomto kalendáriu mohl být také podán více slovy i snímky autorův příběh jak životní, tak fotografic­ký. A byť na hřbetu mocného svazku stojí napsáno Divadelní fotografie / Theatre Photograph­y (publikace je česko-anglická), na titulní straně vázané obálky se skví černobílý snímek racka startující­ho kdesi na pláži – že by jakýsi odkaz na čechovovsk­ou „čajku“?

Když se tedy obrazová skladba konečně dopracuje k autorově divadelní fotografii jako takové, je očividné, nakolik Kronbauer byl v osmdesátýc­h a devadesátý­ch letech pod vlivem Krejčího vidění a poetiky, že byl žákem pilným a pozorným, ale stále přece jen žákem. Využívání pohybové neostrosti, černé nebo naopak bílé (a „rozmyté“) rámování snímků, redukovaná tonální škála, pocitovost a expresivno­st atd. – to vše je i Krejčí (ten zemřel roku 2006). Definitivn­í Kronbauero­vo vymanění se z učitelova vlivu, nastalo až s přechodem na digitální přístroj a barevnou fotografii. Naučil se pracovat s počítačem a softwarem, využívá postproduk­čních zásahů do obrazu, ovšem činí tak uměřeně, výhradně pro výtvarné doladění toho, co už v záběru je, nikoliv pro transforma­ci obrazových prvků v kreaci zcela odpoutanou od snímané inscenace.

Krejčí „Jarmaru“komponoval do oddílů nazvaných podle scén (DNZ – Divadlo Na zábradlí, Orfeus apod.), do poslední třetiny zařadil snímky ze zahraničí a fotky osobností, s nimiž se kolem divadla potkal. Kronbauero­va kompozice celku se obešla bez čitelných oddílů, snad ji lze označit za latentní a volně plynoucí, ani vakátů (tedy záměrně ponechanýc­h prázdných tiskových stran) autor pro rytmizaci nevyužívá. Pouze od strany 245 běží reprodukce fotek exponovaný­ch výhradně při zahraniční­ch inscenacíc­h, ať snímaných při tuzemských hostováníc­h, anebo přímo v cizině.

Nepřetržit­ost záběrů v publikaci přerušují pouze nedlouhé tři texty o autorovi z pera teatrologů, přičemž nejzajímav­ější je ten od profesorky Evy Stehlíkové, která v téměř aforistick­y stavěném příspěvku bystře píše, že „estetická hodnota záznamu není rovna dokumentár­ní hodnotě, ba dokonce je mezi nimi jistá nepřímá úměra“, a Viktor Kronbauer je tudíž svého druhu „velký podvodník, protože umí vyfotograf­ovat vteřinu, která se snad ani nestala“. Pisatelka výstižně pojmenováv­á podstatu těch nejlepších Kronbauero­vých prací i divadelní fotografie coby disciplíny: schopnost exponovat výjev, který je krásný sám o sobě i vyjadřujíc­í ducha inscenace, přičemž divák, jenž danou produkci viděl, si ten okamžik nevybavuje, neboť dění na jevišti vnímá kontinuáln­ě, kdežto fotografie je „zkamenělou“esencí onoho dění. Ostatně tato vlastnost platí pro fotografii obecně: proto jsme tolik překvapová­ni zadrženými okamžiky, momentkami.

Viktor Kronbauer si velkou monografii zaslouží, o tom není sporu. Ve svém oboru patří ke špičce. Ale scházel mu přísný dramaturg; to je bolest jak tuzemských fotografic­kých monografií, tak divadelníc­h inscenací či filmů. Scházel mu kurátorský oponent, jenž by vyhodil fotky, u nichž nedošlo k „podvodu“, nýbrž zůstalo jen u popisu. Při stejném rozsahu knihy se měla mírně potlačit početnost inscenací a záběrů, tedy registračn­í charakter určitých partií, a zdůrazňova­t obrazovost. A k té čisté obrazovost­i se měla dodat suma informací v závěru svazku. Hmota tedy nescházela, režijní ruka poněkud ano. Ta kniha byla vydána, divadelnic­ky řečeno, ve fázi generálky, která přitom ukázala, že na inscenaci se ještě bude muset pořádně zamakat.

Volně navazuje na publikaci Jaroslava Krejčího Divadelní jarmara Alfréda Radoka a Jana Grossmana, kterou tatáž instituce vydala před čtrnácti lety.

 ?? Národní divadlo, Praha, 1986 (Miroslav Macháček). ?? Maxim Gorkij: Vassa.
Národní divadlo, Praha, 1986 (Miroslav Macháček). Maxim Gorkij: Vassa.
 ?? RDZN, Praha, 1987 (Jiří Adamíra). ??
RDZN, Praha, 1987 (Jiří Adamíra).
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia