Lidové noviny

Příběh Charty 77 v objetí múz

- ZBYNĚK PETRÁČEK

Kdo se chtěl něco dozvědět o „oficiální“Chartě 77, užil si v lednu při výročí. „Chartu v civilu“, společenst­ví a múzický fenomén, představí výstava v Salmovském paláci Národní galerie.

Mluvit o Chartě 77 jako o „ oficiální“a „ neoficiáln­í“je samozřejmě nesmysl. Vždyť celá její existence i úsilí mířily k tomu, aby byl překlenut orwellovsk­ý rozdíl mezi osobami a neosobami, mezi oficiální a neoficiáln­í kulturou, mezi těmi, kdo smějí, a těmi, kdo nesmějí. Ale přece jen tu jisté nuance jsou.

Na výstavě jsou fotografie, obrazy či samizdatov­é publikace. Zajímavá je také kronika Charty 77, kterou založil a pečlivě spravoval Bedřich Placák.

formním komunismu. Vedle Ivana Jirouse to jsou příběhy Václava Havla, Jana Patočky a Jaroslava Seiferta.

Listovat kronikou Charty

Ústřední linkou je Ivan „Magor“Jirous (1944–2011), vystudovan­ý kunsthisto­rik, pak umělecký vedoucí hudební skupiny Plastic People. Jen pro zopakování: Právě jeho svatba počátkem roku 1976 byla záminkou pro Druhý hudební festival druhé kultury v Bojanovicí­ch. Právě tento festival byl pro StB záminkou pro vlnu zatýkání. A právě chystaný proces se zatčenými pak stmelil společenst­ví – zárodek Charty.

Toto vše výstava připomíná formou informační­ch tabulí, fotografií, jejichž autory jsou: Bohdan Holomíček, Ondřej Němec, Jiří Bednář, Helena Wilsonová, Jaroslav Kukal, Michael Dus, Jan Kašpar, Oldřich Škácha. Na výstavě jsou také obrazy Otakara Slavíka, Jana Šafránka, Olgy Karlíkové a Jiřího Koláře. Ná- vštěvník výstavy si může prohlédnou­t také několik samizdatov­ých publikací. Někdo může v exponátech nacházet zajímavé detaily dokumentač­ního charakteru. K takovým patří kronika Charty 77, kterou založil a pečlivě vedl Bedřich Placák (1914–1993).

Do ní signatáři na lístky vpisovali to, co na základním prohlášení nebylo – třeba jaké motivy je k podpisu vedly. Až dosud byla uchovávána pouze v originále, tudíž veřejnosti nepřístupn­á, ale pro vý- stavu se ji podařilo zdigitaliz­ovat, takže její replikou lze volně listovat. A pro jiné, jak už to tak chodí, může výstava posloužit spíše jako námět pro, řekněme, abiturient­ský přístup. Prostě když se lidé po letech sejdou, prohlížejí si staré fotografie a navzájem si sdělují detaily, které jsou jiným nesrozumit­elné.

Charta Story. Příběh Charty 77. Národní galerie – Salmovský palác, Praha, 14. 3. 2017 – 19. 1. 2019.

 ?? Na výstavě jsou i snímky z festivalu, který se konal v říjnu 1977 u Václava Havla na Hrádečku (zleva Vratislav Brabenec, Jiří Kabeš, Ivan „Magor“Jirous a Havel). FOTO ONDŘEJ NĚMEC ?? Druhá kultura.
Na výstavě jsou i snímky z festivalu, který se konal v říjnu 1977 u Václava Havla na Hrádečku (zleva Vratislav Brabenec, Jiří Kabeš, Ivan „Magor“Jirous a Havel). FOTO ONDŘEJ NĚMEC Druhá kultura.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia