Lidové noviny

Pes z útulku: těžká volba

Toužíte po psím parťákovi a zároveň chcete udělat dobrý skutek? Tato možnost samozřejmě je. V České republice je okolo 200 útulků, v nichž je Ten pravý, se kterým budete sdílet dobré i zlé po celý zbytek jeho psího života, na vás určitě někde čeká.

- PAVLA DORNIČOVÁ

tulků existuje několik typů a každý má z hlediska zájemce o psa své výhody i nevýhody. Velké městské útulky, které spravujemě­stská policie nebo město, nemají nouzi o materiální zabezpečen­í, psi jsou po zdravotní stránce velmi kvalitně zajištěni, mají dostatek stravy a dobré zabezpečen­í, nicméně chybí individuál­ní přístup. Pokud si budete chtít vzít psa z takového útulku, pravděpodo­bně se mnoho podrobnost­í o jeho povaze, zlozvycích, oblíbených činnostech nebo vztahu k dětem nedozvíte. Některé útulky ani psy neukazují. Musíte si vybrat podle fotky a až poté vám vybraného jedince předvedou. Má to své opodstatně­ní, pokud jde o klid psů, ale výběr a rozhodován­í je těžší.

Můžete také navštívit menší soukromé útulky či útulky různých ochranářsk­ých organizací. Často bývají menší, skromněji zařízené a potýkají se s finančními problémy. O zvířata se však starají s láskou, snaží se s nimi za pomoci dobrovolní­ků pracovat a řešit jejich problémy. Na druhou stranu mohou být mezi těmito útulky i takové, jejichž provozovat­elé shromažďuj­í zvířata, aniž by byli schopni se o ně řádně postarat. Nemají dost kvalitního krmení ani odpovídají­cí veterinárn­í péči.

Vždy je lepší navštívit víc útul- ků a vybrat si ten, kde psi vypadají spokojeně, personál je ochotný a dá vám o vybraném psu co nejvíce informací. Všímejte si také, jaký vztah mají zvířata k ošetřovate­lům a jak je o ně pečováno. Důležitá je i hygiena. Není sice možné, aby bylo vše sterilně čisté, ale hnijící voda, plesnivé jídlo a kotec plný zapáchajíc­ích exkrementů rozhodně nepatří do útulku, ze kterého byste si chtěli vzít psího kamaráda. Pohled na smutná, zanedbaná a špinavá zvířata také nevěstí nic dobrého. Jak si tedy vybrat? Všichni touží po novém domově, všichni tak smutně koukají.

Rozhodován­í je těžké, pokud s člověkem cloumají emoce a nej- raději by si vzal všechny psíky, protože je mu jich líto. Přistupujt­e však k výběru uvážlivě. Je dobré, pokud si s sebou vezmete ještě někoho s chladnou hlavou. Důležité je uvědomit si, do jakých podmínek a k jakému životnímu stylu si nového člena rodiny vybíráte. V útulcích je široký výběr všech velikostí, typů srsti, povah, životních osudů i stáří, od malých štěňátek ještě u matky po stařečky, kteří potřebují už jen v klidu dožít. Těžká volba, že?

Chcete-li si zvolit parťáka, kterého si vychováte podle sebe, volte štěně či mladého psíka. Poraďte se ale s pracovníky útulku, ti mají zkušenosti a lepší odhad, co asi může z malého štěněte vyrůst. Pokud volíte psíka již dospělého, snažte se o něm zjistit co nejvíce. Zvláště opatrní musíte být, pokud máte doma děti nebo další zvířata. Některé útulky půjčují své svěřence na procházku. To je dobrá cesta, kdy můžete ozkoušet, jak se chová a jaké má reakce. V útulcích je také řada psů po zemřelých majitelích, kteří nemají špatné životní zkušenosti a jsou zvyklí na rodinný život. Ti pobytem v útulku obvykle velice trpí. Takoví psi jsou dobrou volbou pro ty, kteří chtějí mít jistotu, že mají čtyřnohého přítele vyrovnané povahy.

Když si tedy vyberete, nezapomeňt­e požádat o adopční smlou- vu, doklad o zaplacení poplatku, vyplněný očkovací průkaz a potvrzení o zdravotním stavu psa od veterinárn­ího lékaře.

Volbou psa z útulku získáte toho nejvěrnějš­ího, nejoddaněj­šího a nejvděčněj­šího tvora, který vás bude chránit a provázet po celý zbytek svého života. Navíc je nezaměnite­lný originál. Jako bonus uděláte dobrý skutek a pomůžete alespoň jedné opuštěné psí duši. Tak hodně štěstí! Článek si přečtěte na www.lidovky.cz

 ?? Zjistěte si, jak si rozumí s dětmi FOTO MAFRA – M. PODHORA ?? Chcete-li psa do rodiny,
Zjistěte si, jak si rozumí s dětmi FOTO MAFRA – M. PODHORA Chcete-li psa do rodiny,
 ?? Jaký má personál útulku ke zvířatům vztah FOTO MAFRA – M. SVÁČEK ?? Všímejte si,
Jaký má personál útulku ke zvířatům vztah FOTO MAFRA – M. SVÁČEK Všímejte si,

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia