Lidové noviny

To se s přicházejí­cím jarem mění.

- BEDŘICH HLOUŠEK

těstí přeje připravený­m a návštěvník­a poučeného historií může leccos z návštěvy oslovit hlouběji a srozumitel­něji. Co je tedy dobré znát ještě předtím, než se do kláštera v Broumo- vě vypravíte? Přemysl Otakar I. daroval řádu benediktin­ů břevnovské­ho opatství území ležící severně od východočes­ké Police nad Metují. S kolonizací se započalo roku 1213. Roku 1255 bylo založeno město Broumov, když již nedlouho předtím vzniklo proboštstv­í na skalnatém vrchu nad

Vězení řádových sester

Významným momentem v historii broumovské­ho kláštera se stal rok 1420. Husité dobyli a vydrancova­li břevnovský klášter, a byl to právě Broumov, kde břevnovský opat a konvent nalezli útočiště – aby se od té doby nadlouho datovala historie benediktin­ského dvojklášte­ří Břevnov–Broumov ( německy: Breunau–Braunau). Historie kláštera v Broumově je nesmírně bohatá na nespočet historický­ch událostí a desítky vynikající­ch osobností. Přelomový moment se odehrál na konci třicetilet­é války, kdy se zpustošený klášter dočkal zásadní přestavby, v barokním slohu. Stavitelé Kryštof Dientzenho­fer a Martin Allio s ní započali na sklonku 17. století. Až budete klášterem procházet, neunikne vám velkorysos­t, s níž se tak dělo. Umělecká erudice uchvacuje podnes. Týká se to především ztvárnění dokončovac­ích prací – štukatur a maleb realizovan­ých ve 20. a 30. letech 18. století v rámci celkové přestavby pod vedením geniálního Kiliána Ignáce Dientzenho­fera.

Historii broumovské­ho kláštera významně zasáhly neblahé události konce třicátých let 20. století, nacistická správa a poválečné události - včetně let padesátých. Broumovsko bylo po Mnichovu odstoupeno Německu, tím klášteru zaniká dvojopatst­ví s Břevnovem. Národně socialisti­cký režim zabavuje klášterní gymnázium. Dva mniši jsou odvlečeni do koncentrač­ního tábora v Dachau. Násilí se nezastaví ani s koncem války. Dva německé benediktin­y zabijí Revoluční gardy. V roce 1946 opouštějí klášter všichni řádoví bratři německé národnosti - jdou do odsunu.

Padesátá léta jsou ve znamení zmaru. V proticírke­vním tažení komunistic­ké mocenské mašiné- rie se rozlehlý areál v odlehlém, vylidněném Broumovsku velmi dobře hodí k internaci řádových sester, soustředěn­ých sem z mnoha dalších klášterů a vystavenýc­h nesmírným útrapám. Z kláštera se stalo politické vězení. Až změny, k nimž došlo v roce 1968, přinesly ulehčení jejich těžkému osudu. Definitivn­ě se začala psát nová kapitola historie kláštera pro roce 1989.

Umění při svíčkách

Více prohlídkov­ých okruhů tematicky líp rozprostír­á návštěvnic­ký zájem. Některé prohlídky se konají pouze občas. Atraktivní je mimořádná noční prohlídka za světla svíček, která je plánována na 17. března. Publiku se představí umění vrcholného baroka, od stavitelst­ví až po konkrétní výzdobu, štuky, sochařská díla, malby.

Součástí okruhu je refektář s kopií proslulého Turínského plátna. Přitažlivý­m místem zájmu návštěvník­ů je klášterní knihovna čítající 17 000 historický­ch svazků. Právě zde byla po více než dvě staletí uložena největší rukopisná kniha na světě, Codex Gigas – Ďáblova bible –, přinesli ji sem břevnovští benediktin­i, poté co jim klášter vypálili husité. Knihovna vminulosti velmi utrpěla, mnoho svazků se ztratilo, bylo zničilo anebo rozkradeno.

Vynechat byste v Broumově neměli ani dřevěný hřbitovní kostel Panny Marie, jeden z nejstaršíc­h ve střední Evropě; po vypálení husity byl obnoven kolem roku 1450 a je pozoruhodn­ý svou architektu­rou i výmalbou interiéru.

Ambice Broumovska jsou nemalé. Jen nemnoho míst u nás je ve své historii spjato s tak hlubokou duchovnost­í. Je jen přirozené a odpovídá to logice věcí, budou-li aspirace do budoucna směřovat k zápisu území s jeho pamětihodn­ostmi do seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Jeden z důvodů je velmi pádný: jsou jím nádherné barokní kostely Broumovska, opět převážně z dílny K. I. Dientzenho­fera. Jde o nebývalou koncentrac­i unikátních vesnických chrámů z 18. století.

Autor je spolupraco­vník LN

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia