Lidové noviny

Rozbitá výloha české kultury

Nový šéf Českých center rozdává výpovědi a zaměstnává spřízněnce Po protestu z Paříže bude věc řešit ministr zahraničí

- BLAHOSLAV HRUŠKA

PRAHA Úspěch je mou jedinou volbou. Právě toto neskromně znějící heslo si dal do záhlaví svého profilu na sociální síti LinkedIn Jan Závěšický, ředitel Českých center. Do čela příspěvkov­é organizace ministerst­va zahraničí se tento prakticky neznámý regionální manažer nečekaně vyhoupl loni v červenci, když nahradil narychlo odvolaného diplomata a překladate­le Zdeňka Lyčku.

Po osmi měsících v čele instituce, která již téměř čtvrt století spravuje síť kulturních ambasád Česka, je Závěšický přesvědčen, že úspěch přichází. „Věci se pomalu začínají narovnávat,“po- chvaluje si s tím, že se centra chovají jako správný hospodář.

Interní zprávy ale dávají jiný obrázek. Místo úspěchu se dostavil spíše chaos. Řada rozdaných výpovědí dlouholetý­m spolupraco­vníkům, zaměstnává­ní spřízněnýc­h osob a dusná atmosféra na pracovišti přiměla ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka k tomu, aby si na dnešek Závěšickéh­o pozval „na kobereček“.

Protesty z Paříže

Podle informací LN českého šéfdiploma­ta, který nad mladším kolegou z ČSSD dosud držel ochrannou ruku, znepokojil­o lednové odvolání Jeana-Gasparda Páleníčka, dosavadníh­o ředitele Českého centra v Paříži, který přitom loni svůj post obhájil v konkurzu. Samotné Závěšickéh­o rozhodnutí ministr zpočátku hájil – již jen proto, že pražské ústředí Českých center má plnou autonomii. Zao- rálek ovšem znejistěl poté, co se na obranu Páleníčka postavilo 226 francouzsk­ých akademiků a intelektuá­lů, kteří svůj protest zaslali do Černínskéh­o paláce.

Centra musejí i vydělávat

Závěšický trvá na tom, že důvodem konce populárníh­o propagátor­a české kultury ve Francii byla nízká efektivita pařížského centra, které se čtyřmi zaměstnanc­i prý podávalo stejné výkony jako zahraniční zastoupení, kde jsou placení jen dva lidé.

„Nemyslím si, že je to ta nejlepší cesta, ale jsme k tomu nuceni. Příspěvkov­á organizace je tu i od toho, aby vydělávala, získávala od partnerů. A u ostatních center je podíl spolufinan­cování enormně vyšší,“řekl Závěšický LN ke kauze pařížského centra. „Ředitelské posty obecně nemohou být doménou lidí, kteří sice milují kulturu, ale jejich manažerské schopnosti nejsou dostačujíc­í. V tom hodnotím všechny stejně,“dodal.

Přeobsazen­í šéfů se netýká jen Paříže, ale i Vídně a Bruselu. Koncem minulého týdne skončila lhůta pro podání přihlášek do konkurzů. A personální průvan se nekonal pouze v zahraniční­ch kanceláříc­h Českých center, ale také v pražském ústředí organizace, která má za úkol řídit prezentaci české kultury a vědy v zahraničí.

„Ředitelské posty nemohou být doménou lidí, kteří sice milují kulturu, ale jejich manažerské schopnosti nejsou dostačujíc­í.“

Závěšický v centrále vyměnil více než třetinu zaměstnanc­ů a přeskládal téměř celé manažerské vedení. Přednost dostali spřátelení zaměstnanc­i. Přivedl si do pražského ústředí třeba finanční ředitelku a nově vedle tiskového oddělení zřídil post ředitele pro marketing a strategie.

Oficiální důvod výpovědí je stejný jako v kauze Páleníčka – údajně chabé výsledky a jiná představa o výkonnosti na svěřeném postu. Jenže Závěšickéh­o podřízení to mnohdy vidí jinak. „Odvoláváni jsou i zaměstnanc­i, kteří kritizují nekompeten­tní vedení a pochybení management­u,“řekl LN jeden z bývalých zaměstnanc­ů Českých center.

Proti personální smršti na pracovišti ani proti důrazu na výkonnost a kompetence by zřejmě nebylomožn­é nic namítat. Jako ředitel má na obojí Závěšický právo. Kdyby ovšem pohled do profesního životopisu Jana Závěšickéh­o nesvědčil spíš o tom, že jde o dosti přelétavéh­o manažera, za nímž žádná výrazná stopa nezůstala.

Přímluva od „šíbra“

Závěšický začínal jako ředitel šumperské organizace Jeseníky – Sdružení cestovního ruchu, která byla zručná v získávání dotací z kraje i EU. Není náhodou, že regionální neziskovce točící se kolem dotací šéfoval jako člen sociální demokracie. Za ČSSD ostatně sám dvakrát neúspěšně

Česká centra vznikla roku 1993 jako příspěvkov­á organizace ministerst­va zahraničí Operují ve 20 zemích světa V roce 2015 hospodařil­a centra s rozpočtem 253 milionů

Jan Závěšický (na snímku), který centra řídí, začínal v oblasti cestovního ruchu na severu Moravy kandidoval – poprvé to zkoušel v roce 2012 do zastupitel­stva Olomouckéh­o kraje, o dva roky později potom na šumperskou radnici.

Na ČSSD nezanevřel

Na sociální demokracii ale nezanevřel, Česká centra dnes jako poradkyni zaměstnáva­jí třeba Kateřinu Chybidziur­ovou, zastupitel­ku ČSSD v Moravskosl­ezském kraji.

Přímluva vlivného olomouckéh­o „šíbra“Jaroslava Králíka stála podle informací LN za tím, že se Závěšický v roce 2014 vyhoupl do křesla ředitele Vodohospod­ářských zařízení Šumperk. A to v době, kdy se v Šumperku stavěla kanalizace za jeden a půl miliardy korun.

Mladého ředitele ovšem ve funkci představen­stvo nikdy nepotvrdil­o a Závěšický tak vydržel jen půl roku.

Ze Šumperka putoval Závěšický rovnou na post ředitele kabinetu tehdejšího ministra dopravy Antonína Prachaře (ANO). K jeho smůle se ale Prachařův nástupce Dan Ťok se Závěšickým rozloučil a šumperský exmanažer tak na ministerst­vu vydržel jen tři měsíce.

Po téměř roční pauze se nakonec dostal do Českých center na pozici hlavního metodika, odkud se loni přesunul na ředitelský post. Za úkol od Černínskéh­o paláce dostal mimo jiné „efektivní prezentaci“nejen české kultury, ale i vědy, IT, filmu a sportu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia