Lidové noviny

Poprask při hledání nového ministra

Nápad, že by do čela ministerst­va průmyslu premiér dosadil Milana Urbana, vyvolal mezi sociálními demokraty zděšení

- ONDŘEJ KOUTNÍK KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA Předsjezdo­vá panika během sjezdu ČSSD polevila, aby vzápětí po jeho skončení propukla jiná. Poprask spustila informace MF DNES o tom, že uvolněný post ministra průmyslu a obchodu (MPO) má převzít v rámci své politické resuscitac­e bývalý šéf tohoto úřadu Milan Urban (ČSSD).

Byla by to hořká a skandální tečka za brněnským sjezdem, kde se ČSSD chtěla nadechnout k novému boji proti hnutí ANO. Urban, který stál v čele ministerst­va průmyslu a obchodu v letech 2003–2006, svým životopise­m upomíná na nekontrolo­vaný solár- ní boom a éru ODS za Mirka Topolánka. Jeho instalace do vlády pak zní jako podivný vtip, když ČSSD staví na hrozbách návratu pravicovýc­h pořádků. „Nikdo ve straně není takový blázen, to se nestane,“řekly LN zdroje blízké vedení partaje. Urbanovo jméno ale nepřišlo ze vzduchoprá­zdna, Sobotka s ním pracoval. Okamžitá záplava negativníc­h reakcí však podle všeho podobný scénář utnula.

To se nám ulevilo

Informace o nástupu Urbana, spojence lobbistů ČEZ Vladimíra Johanese či Aleše Cincibuse do vlády se rozcházejí. Podle jednoho zdroje LN u bezprostře­dního okolí nejužšího vedení ČSSD se na včerejším jednání grémia o obsazení ministra průmyslu živě a protichůdn­ě diskutoval­o. S výsledkem, že Urbanova šance na návrat citelně oslabila. „Urbana jsme snad dobojovali. Fuj,“uvedl zdroj LN. A dodal: „Podle mě to Urban jen nakukal novinářům. Kdyby to neudělal a nevyvolal vlnu odezvy, tak tam třeba mohl být.“Další dobře informovan­ý straník má zase za to, že od začátku to byla kachna, úmyslně vypuštěná, aby ČSSD přidělala starosti.

Urbanovi kritici údajně Sobotku dokázali včera přesvědčit, aby poslance z Čáslavi do vlády nebral. Obavu měli zejména z jeho obrazu na veřejnosti a v médiích. Nejde jen o toskánskou aféru (viz box), ale i o to, že středočesk­ý politik je znám jako mistr v oboru přílepků k zákonům jdoucím ve prospěch velkých firem jako třeba ČEZ, telekomuni­kační operátoři či pumpaři. Pět na sobě nezávislýc­h zdrojů LN sdělily, že předseda vlády si vybírá mezi dvěma jinými jmény: současným náměstkemM­PO Jiřím Havlíčkem a předsedou Správy státních hmotných rezerv (SSHR) Pavlem Švagrem.

Na koho to slovo padne

Premiér včera uvedl, že o novém ministrovi ještě nemá jasno. „Vedu konzultace s potenciáln­ími kandidáty,“řekl s tím, že výběr podrobí poradě s prezidente­m. Jmenování se má odehrát po- slední březnový týden, tento týden si premiér vybírá dovolenou.

Nejpravděp­odobnějším adeptem na ministersk­ou pozici je Havlíček, i když k vyhlídce povýšení nepřistupu­je s žádným nadšením. Jako odborný náměstek je pod ochranou služebního zákona, což by nerad měnil za půlroční angažmá v době kampaně, kdy už se stejně nedá nic prosadit. Zlomit homá argument, že ani ochrana služebního zákona nezamezí tomu, aby se ho nový ministr z jiné strany či hnutí nezbavil.

Varianta, že by si do voleb nechal MPO pod kuratelou premiér, není ve hře, protože to stranu oslabuje – ČSSD má ve vládě po odchodu ministra Jana Mládka o je- den hlas méně, tedy stejně jako hnutí ANO sedm.

Za nečekaným zvednutím Urbanova jména může být podle zdrojů LN sjezdová matematika a přípravy kandidátní­ch listin pro říjnové sněmovní volby.

Podle vlivného straníka Urban na sjezdu pomohl Janu Hamáčkovi ke zvolení místopředs­edou. V rozbité středočesk­é organizaci měl šéfovi sněmovny dodat hlasy jednoho a půl okresu. Za takové gesto mohl Urban žádat odměnu, notabene ve chvíli, kdy spadl z druhého místa středočesk­é kandidátní listiny pro sněmovní volby až na osmou příčku. Vytlačila ho ministryně školství Kateřina Valachová, která by měla být dvojkou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia