Lidové noviny

V záloze číhá tým „Záchrana“

- ONDŘEJ KOUTNÍK

PRAHA 201. Tolik delegátů si na uplynulém sjezdu ČSSD nepřálo, aby jim v příštích dvou letech nadále šéfoval Bohuslav Sobotka. Šlo o bezmála třetinu delegátů, kteří se zúčastnili brněnského shromážděn­í. Jaká je její síla, kdo tuto skupinu tvoří a z čeho vyvěrá její nesouhlas?

Nebezpečný autobus

Její aktuální síla není převratná. Na sjezdu nestačila nejen na Sobotku, ale ani na statutární­ho místopředs­eduMilana Chovance, který už v prvním kole porazil svého soka – hlavního kritika Sobotkova vedení, který se ucházel o post v politickém grémiu. Vzbouřenci nenašli hlasy ani na zvolení Tejce řadovým místopředs­edou. Sobotkova vysněná sestava místopředs­edů dokonce prošla hned v prvním kole.

Má to ale jeden nikoliv nevýznamný háček. Sobotkově týmu vydrží síla a tábor kritiků nezmohutní jen do chvíle, kdy ČSSD za půl roku nepropadne ve sněmovních volbách.

Pokud by volby skončily tak, jak naznačuje včerejší průzkum agentury Kantar TNS pro Českou televizi (viz článek na straně 3), Sobotka a Chovanec by mohli mít seriózní problém udržet se u vesla. Tím, že do vedení nevpustili žádného svého kritika, převzali plnou odpovědnos­t za výsledek.

„U některých delegátů jsem slyšel přirovnání, že ze sjezdu od-

Jeronýma Tejce

jel autobus, který se řítí proti zdi, a my pouze přidáváme plyn. Já jsem se snažil alespoň trochu točit volantem. Musím ale říct, že mě potěšilo, že po naší kritice z doby po prohraných podzimních volbách si vedení ČSSD vzalo nějaké věci k srdci. Uvědomili si, že je potřeba změnit styl jízdy,“řekl v rozhovoru pro LN jihočeský hejtman Jiří Zimola.

Právě on spolu s Tejcem dosud patřili k nejhlasitě­jším kritikům Sobotkova vedení. Vzbouřenci nemají jasného lídra (jako tomu dřív bývalo v případě dnes padlého Michala Haška), Zimola i Tejc si do čela kritizujíc­ích straníků zatím stoupnout odmítají. Vše ale mohou změnit případně nepovedené volby.

Zemanův vzkaz

Ve chvíli, kdy začnou vyjednáván­í o nové vládě, může tento tým „Záchrana“nabobtnat a svého mluvčího získat. Zákulisní sílu by tomuto uskupení dodával jeden z nejvlivněj­ších právníků v zemi Miroslav Jansta, který má blízko k Miloši Zemanovi.

Řady kritiků by mohl posílit i současný ministr zdravotnic­tví Miloslav Ludvík, proti kterému se začala vymezovat pražská ČSSD. Namísto Ludvíka by měl být lídrem pražské kandidátky novopečený místopředs­eda strany Petr Dolínek, ministrova náměstkyně a spojenkyně Lenka Teska Arnoštová zase přišla o místopředs­ednickou židli v ČSSD. Společným jmenovatel­em kritiků současných poměrů je, že by se uměli – podíváme-li se na jejich dosavadní vyjádření – domluvit na spolupráci s Andrejem Babišem a hnutím ANO. Prezident Zeman v neděli v rozhovoru pro web Blesk.cz uvedl, že i po volbách by si přál koalici ČSSD a ANO. Vzhledem k vývoji preferencí a Sobotkově ostré kritice Babiše na sjezdu je zjevné, k jaké části straníků včera Zeman svůj vzkaz vyslal. Komentář k tématu na straně 10

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia