Lidové noviny

Zeman chce mít podíl na tvorbě zákonů

-

PRAHA Prezident Miloš Zeman by uvítal, aby měl prezident možnost zákonodárn­é iniciativy. V dalším volebním období by si chtěl zvát poslance a senátory, kteří by zákony mohli předkládat za něj.

Zeman včera pro bulvární server Blesk.cz řekl, že zákonodárn­ou iniciativu čeští prezidenti ztratili v roce 1993, když byla odebrána tehdejšímu prezidentu Václavu Havlovi. „Kdyby bylo na mně, tak bych byl velmi rád, aby se zákonodárn­á aktivita vrátila do rukou prezidenta,“řekl.

V případě zvolení by chtěl více pracovat na tématu, které nazval aktivním občanstvím. Poznamenal, že člověk se má podílet na správě věcí veřejných a že mu má být otevřen širší prostor než v minulosti, aby to mohl dělat.

Zeman navrhuje, že by měl volič možnost, podobně jako v komunálníc­h volbách, sestavovat si vlastní kandidátku napříč politickým spektrem i ve volbách parlamentn­ích a krajských. Zároveň by chtěl, aby byla povinná volební účast. V rozhovoru odmítl, že by měl strach z případné prohry ve volbách. V takovém případě by vůbec nekandidov­al.

Na rozdíl od dalších kandidátů prý není v křeči, protože má ústupovou cestu, kterou je odpočinek na Vysočině v houpacím křesle mezi knihami. Jeho rozhodnutí kandidovat poměrně nedávno ovlivnily dva momenty. Jedním z nich byla týdenní dovolená na Vysočině, kdy na běžkách zjistil, že „má tak bolavé nohy“, že už nezvládne ujet vzdálenost­i jako vminulosti. Poklesla tak pro něj atraktivit­a Vysočiny minimálně pro zimní dovolené. Druhým důvodem byly mediální útoky, které ho v důsledku pobízely k tomu, aby znovu kandidoval. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia