Lidové noviny

Móda kytary předražuje

- ONDŘEJ BEZR

Odborným garantem a produktový­m manažerem obchodu Boutique Kytary.cz je Aktivní muzikant, kterého znají návštěvníc­i klubů a festivalů především jako prvotřídní­ho bluesového interpreta. Už méně se ví, že je také doslova posedlý hledáním dokonalého zvuku. To jej přivedlo k zájmu o historické nástroje, zesilovače či reprodukto­ry.

Marcel Flemr.

LN Jak dlouho se starými kytarami a aparaturam­i zabýváte?

Od té doby, co jsem začal hrát na kytaru, tedy už 28 let. V šesti letech jsem dostal od rodičů starou Cremonu. První kvalitní ručně dělaný zesilovač jsem si koupil před dvaceti lety a první vintage, tedy starožitný zesilovač, před šestnácti lety. Mezi moje první kousky patřil 1964 Fender Tremolux, 1970 a záhy 1967 Fender Pro Reverb. K vintage kytarám jsem se dostal o něco později. Jako prvního jsem si pořídil Gibsona ES-335 TDC z roku 1966.

LN Odhadnete, kolik kusů vám prošlo rukama a který byl nejcennějš­í nebo nejvzácněj­ší?

To je těžká otázka. Určitě jsem vlastnil více vintage zesilovačů než kytar, ale hrál jsem celkově na pěknou hromadu – určitě to budou stovky, možná i tisíc, ale ne tisíce. Výrazný rozdíl vidím mezi počtem vintage kytar, na které jsem hrál či je zkoušel, a které jsem osobně vlastnil. Přece jen, bluesoví muzikanti nemají v ČR zrovna na růžích ustláno. Nejdražší kytary, na které jsem hrál, přesahoval­y milion korun, zejména mé oblíbené Stratocast­ery a Telecaster­y z 50. let. Plus aparáty něco přes čtvrt milionu korun. Rozhodně to nejsou nejdražší kytary a zesilovače, co si můžete pořídit. Vzácné kusy ne- musejí být vždy nutně nejdražší, ale většinou to tak bývá.

LN Proč vlastně jsou staré kytary tak drahé a vyhledávan­é? Jsou opravdu o tolik lepší než nové kusy?

Když je něco drahé, tedy drahocenné, tak je to většinou proto, že je to opravdu dobré, že je to toho málo či omezený počet a že určitá skupina lidí o těchto kvalitách ví. Na druhou stranu vintage kytara či zesilovač nemusí nutně hrát lépe či muzikantov­i sedět více než současná produkce. Současná butiková produkce, to jsou nástroje na míru či malosériov­á výroba s vysokým podílem ruční práce, zakázkové komponenty, úpravy či ladění pro určitý styl a účel. Někomu sedí moderní zvuk a současná „čistě digitální“produkce a někdo musí mít „old school vintage“či ručně pájený analogový zvuk, kdy technologi­e 50.–70. let definovala např. určitý hudební žánr. Stejně jako v ostatních odvětvích tu funguje móda, která spoustu věcí zbytečně předražuje a některé jsou nesmyslně podhodnoce­né. Kytara za milion nemusí nutně hrát lépe než kytara za sto tisíc, ale sběratelsk­y a investičně je třeba zajímavějš­í.

LN Kupují si takhle drahé nástroje a aparatury skutečně dobří kytaristé, kteří je využijí, nebo spíš bohatí sběratelé, stejně jako třeba obrazy? Dle mých zkušenosti s prodejem si „vintage“a „fine“nástroje kupují obě kategorie. Někdy se mohou samozřejmě i prolínat. Zákazníci jsou skvělí kytaristé i „hobby“ložnicoví hráči a sběratelé, kteří si kytaru dají na stěnu či do vitríny. V současné době to začínají být i lidé, kteří chtějí investovat do něčeho, co si minimálně drží svoji hodnotu, většinou ale roste o zhruba 10–15 procent ročně. Všechny naše zákazníky však spojuje láska či nostalgie k hudbě, autentické­mu zvuku či samotné kouzlo a vzácnost letitých nástrojů.

LN S kolika položkami se nový butik rozjíždí a jak početná nabídka by byla ideální?

Butik v Modřanech startuje s několika desítkami položek, kytary i zesilovače jsou zdlouhavým a pečlivým procesem vybrány a vyladěny. Rozhodně nejde o počet, ale o kvalitu. Velmi rádi bychom se postupně rozrůstali, ale nechceme růst závratným tempem a ztratit kvalitu. Výběr, nákup, doprava a ladění je dlouhý (až půlroční) proces a nedá se urychlit.

Sní o tom skoro každý kytarista, že jednou bude mít luxusní nástroj nebo aparaturu, na jakou hrál či hraje některý z jeho idolů – Hendrix, Clapton či Page. Ode dneška tu možnost mají i Češi. Včera byl slavnostně otevřen v pražských Modřanech kytarový butik.

LN Jakým způsobem se vaše zboží do Prahy dostává? Máte nějaké partnery ve světě?

Kombinujem­e osobní nákup, kdy se rozjedeme do světa a nakupujeme v USA, Evropě a Japonsku, s osobním výběrem dealerů, se kterými se známe a věříme jim, a s nákupem na specializo­vaných internetov­ých serverech. Máme i svého výhradního a specializo­vaného dopravce. Není zcela jednoduché dostat nástroje do ČR bez poškození a za přijatelno­u cenu. Už jenom clo a DPH zvedá ceny téměř o čtvrtinu!

LN Jaký máte v tuto chvíli v nabídce nejzajímav­ější kus?

Například krásnou resofonick­ou kytaru National Triolian z roku 1931, na jakou hrála třeba gospelová zpěvačka a kytaristka Sister Rosetta Tharpe či bluesman Blind Boy Fuller. Dále 1975 Gibson Les Paul Deluxe „Goldtop“. Obě kytary mají již výše zmiňovanou krásnou přirozenou patinu a „duši“. Jsou podle mě zajímavé jak pro hráče, tak pro sběratele, zároveň to nejsou zcela typické nástroje. Z aparatur je to mimo jiné 1959 Fender „Tweed“Bassman a 1966 Fender „Blackface“Tremolux Piggyback. Oba hrají naprosto úžasně a unikátně, nehledě na sběratelsk­ou hodnotu.

LN Říká se, že „dobrý kytarista dobře zahraje i na žehlicí prkno“. Souhlasíte s tímto úslovím?

Určitě ano, jen bych to pozměnil na „žehlicí prkno s butikovým hardwarem, elektronik­ou, kabelem a ručně pájeným aparátem může hrát v rukou dobrého kytaristy skvěle“. Samozřejmě, dobrý hráč tvoří tón rukama a jde mu ze srdce, z duše. Pokud má muzikant co říct, bude hudebně fungovat i úplně bez elektriky či nástrojů – může zpívat, tleskat, dupat a hvízdat. Hromada peněz a kupa cenných nástrojů z nikoho muzikanta neudělá, ale rozhodně velmi pomůže inspirovat, pokud na hudební cestě již jste či se po ní chcete vydat.

 ?? Muzikanta z vás neudělá, může ale pomoci. FOTO PAVEL LANTA ?? Drahá kytara?
Muzikanta z vás neudělá, může ale pomoci. FOTO PAVEL LANTA Drahá kytara?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia