Lidové noviny

Levné pádlo může přivést ke Grammy

-

Na této stránce věnujeme tentokrát hodně prostoru hudebním nástrojům pro fajnšmekry. Základním předpoklad­em ke vstupu do pomyslného klubu kytarových fajnšmekrů ovšem je: nemít hluboko do kapsy. Nějak mi to nedá nevyvážit povídání o úžasných „kusech dřeva“v hodnotách mnohdy převyšujíc­ích sto tisíc korun příkladem opačným. Tedy jedním z relativně mnoha skoro až pohádkovýc­h příběhů hudebníků, kteří naopak hráli na všechno, co jim přišlo do ruky. A přesto udělali velkou díru do světa.

Jmenují se Tinariwen a pocházejí z Mali, z nomádského etnika Tuaregů. V jejich rodné zemi vždycky hořela půda pod nohama a kapelu obestírá pověst těch, kteří čas od času museli vyměnit nástroje za samopaly. Jsou jedněmi z klasických představit­elů žánru zvaného pouštní blues. Tedy hypnotické hudby stojící na zvuku kytar a perkusí, jež je evidentním kořenem opravdovéh­o, tedy afroameric­kého blues, jehož základy si z pravlasti přivezli do Spojených států černí otroci.

Tinariwen hráli několikrát i v České republice. Poprvé to bylo zhruba před deseti lety. Vypadali báječně, hráli fantastick­y. Ale v rukou měli, stejně jako řada hudebníků přijíždějí­cích z těchto zemí, levné neznačkové nástroje. Takové, na jaké by kdejaký český snob, který má za sebou tři vystoupení, už ani necvičil v klidu domova.

Pak přišel rok 2012 a Tinariwen dostali Grammy za svoje album Tassili. Od té doby se pohybují ve vysoké společnost­i. Před pár dny vydali nové album Elwan, na němž se spolupodíl­el mj. zpěvákMark Lanegan, kytarista od Johnnyho Cashe, producent Queens of the Stone Age či zvukař Red Hot Chilli Peppers. Dnes už dorostli vybavení odpovídají­címu jejich pozici. Ale nebýt toho dlouholeté­ho hraní na levná „pádla“, nikdo by o jejich existenci nevěděl.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia