Lidové noviny

Nejsme tady, abychom zbohatli

- JANA MACHALICKÁ

Ředitel Národního divadla Jan Burian říká, že Národní divadlo jako státní instituce má stále regulované mzdové prostředky, což už skoro v žádné zemi neexistuje. První scéna pak prakticky nemůže zaměstnat zahraniční zpěváky ani dirigenty.

LNV jakém stavu je nyní rekonstruk­ce Státní opery? Už firma Hochtief započala práce?

Dnes jí slavnostně předáváme staveniště, ale ve skutečnost­i se začalo pracovat již před několika dny. Areál je oplocený, stavební firma již odpovídá za ostrahu objektu, jsou na ni převedeny energie. Navezen je základní stavební materiál a technologi­e. Ještě že jsme se včas připravili a přizpůsobi­li celý provoz Národního divadla. Generální rekonstruk­ce bude trvat podle smlouvy 27 měsíců.

LN Opera čelila ostré kritice zejména za inscenaci Tosky. Jaká je podle vás situace v souboru a co o té inscenaci soudíte?

K nové inscenaci Tosky jsme pozvali renomované­ho francouzsk­ého režiséra, který pracuje ve významných světových operách. Inscenace je podle mne srozumitel­ná, byť je děj zasazen do rámce, který nemusí všichni akceptovat. Kritické výhrady jsou běžnou součástí naší práce. Některé inscenace se povedou více, některé méně. Je to živé umění. Pro mne je podstatné, že soubor Státní opery zkouší, pracuje a hraje. A to v době, kdy má uzavřenou budovu. Všichni, kdo tvrdili, že ho s rekonstruk­cí budovy Státní opery zrušíme, lhali!

LN Vizváryho Poprask v opeře měl přijetí spíše kontroverz­ní, na negativní názor jednoho z recenzentů osobním způsobem reagoval šéf opery Petr Kofroň. Následoval­a odpověď, věc se přetřásala na internetu. Jak takové „kauzy“vidíte?

Kritika bývá někdy nespravedl­ivá a dotýká se umělců i osobně. Chápu, že se umělecký ředitel Petr Kofroň zastal obrovského vkladu umělců do inscenace. Já se jako ře- ditel divadla ovšem osobním narážkám vyhýbám. Jsem pochopitel­ně na straně souboru a vážím si jejich těžké a talentovan­é práce.

LN Od svého nástupu čekáte na novou legislativ­u, která by umožnila transforma­ci ND, jehož provozní model je nesmyslný a zastaralý. Tento závazek měla současná vláda i v programové­m prohlášení. Lze vůbec politiky přimět, aby věc řešili?

V Koncepci rozvoje Národního divadla jsem důsledně vycházel z volebních programů většiny politickýc­h stran, programové­ho prohlášení vlády i vládní kulturní politiky, takže soudím, že toto dvacet let staré téma netrápí je- nom nás. Současný způsob správy veřejných kulturních institucí komplikuje život nejen Národnímu divadlu, ale i ostatním organizací­m v celé zemi. Komplikuje život i politikům. Zbytečně se bojíme větší svobody a ne vždy jsme schopni převzít větší odpovědnos­t. Politici věc určitě jednou vyřeší. Tak jako to vyřešili v Německu, Rakousku, Polsku a v dalších zemích. Jen to bude opět později. Což je ostatně již od národního obrození obvyklé.

LN Souvisejíc­ím problémem jsou platy. Podařilo se vám zlepšit platové podmínky umělců a můžete uveřejnit konkrétní čísla?

Částečně se to podařilo. Hrubý měsíční průměrný plat sólistů se pohybuje nad čtyřiceti tisíci korunami. Problém trvá ve sborech, orchestrec­h, technickýc­h složkách i výrobě. Například v orchestru Státní opery vzrostl průměrný hrubý plat v letech 2012–16 o 7439 korun a vloni byl 27 822. Je to ale stále velmi málo. Tím spíš, že průměrný hrubý měsíční plat v Praze je podle zdroje Platy.cz 38 642 korun. Jenže umělci musí mít talent, pro profesi například tanečníka nebo hudebníka se připravují od dětství. Většina z nich má vysokoškol­ské nebo vyšší střední odborné vzdělání.

LN V současném systému je ale výše platu regulovaná nepřekroči­telným limitem mzdových prostředků. Kdy se to změní?

V některých organizací­ch zřizovanýc­h městem – například v Brně – již tento systém neuplatňuj­í. My jsme ale státní organizace a stát na tom stále trvá. Je to unikátní situace, protože pokud vím, taková regulace není u umělců uplatňován­a ani v Bulharsku nebo v Číně.

LN Můžete za takových okolností zvát světovou pěveckou a režijní špičku? Máte na hostování takových umělců prostředky?

Hostující umělci nejsou odměňováni platem, takže tam je situace snazší, pokud máme peníze. Naštěstí nám rostou tržby a přibývají i noví sponzoři a mecenáši. Vlastní příjmy Národního divadla v loňském roce byly více než 300 milionů korun. Problém ale je, když chceme zahraniční­ho umělce zaměstnat – rádi bychom v souborech měli například zahra- niční zpěváky nebo dirigenty. Tam jsme zatím v pasti.

LN Můžete zveřejnit, jaké platy má management ND? Odpovídá podle vás tato mzdová úroveň požadované zodpovědno­sti za řízení první scény?

Můj loňský hrubý měsíční plat včetně odměn byl 115 092 korun (čistého: 81 434 ). Platy ředitelů jsou o něco nižší a pohybují se v rozmezí od 88 tisíc do 108 tisíc (čistého: 62 690 až 76 470). Ve srovnání s průměrným platem ředitele obdobně velké firmy s miliardový­m obratem v Praze pobíráme necelých 70 procent jeho průměrného platu. Tento poměr pak kopírují i poměrně nižší průměrné platy ostatních zaměstnanc­ů Národního divadla. Jsem se svým příjmem spokojený. V Německu ale je průměrný plat zaměstnanc­ů v divadlech na 1,3 násobku průměrného platu v celé zemi.

LN Znamená to, že ředitel ND a jeho tým mají menší zodpovědno­st a vykonávají méně práce? A jak je tomu v zahraničí?

Platy divadelníc­h ředitelů obdobně velikých institucí v zahraničí jsou neporovnat­elné a často důvěrné. Umění je ve vyspělých zemích považováno za společensk­y důležitou a vysoce kvalifikov­anou práci. Troufám si s jistou nadsázkou říct, že v českých divadlech mají ředitelé práce více už jen proto, v jak komplikova­ném systému pracují. Neodpovída­jí jen za provoz, repertoár, ekonomiku, personální záležitost­i, ale také za investice, údržbu nebo výrobu inscenací. Musí dělat politika, principála i políra. Nikdo z nás ale nešel k divadlu, aby zbohatl.

 ?? Jan Burian vypočítává, čím musí být ředitel Národního divadla. FOTO MAFRA – MICHAL RŮŽIČKA ?? Principál, politik i polír.
Jan Burian vypočítává, čím musí být ředitel Národního divadla. FOTO MAFRA – MICHAL RŮŽIČKA Principál, politik i polír.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia