Lidové noviny

Spravedlno­st v Rusku a jiné jistoty

- MARCEL KABÁT

Po prezentaci na Berlinale se díky Jednomu světu dostává i k českým divákům dokument Proces, věnovaný proslulé kauze ukrajinské­ho filmového režiséra Oleha Sencova. Ten byl v roce 2014 ruskými úřady ob- viněn z příprav teroristic­kých útoků na Ruskem okupovaném území Krymu a následně odsouzen k dvaceti letům odnětí svobody. (Jedním z těch zamýšlenýc­h útoků měla být likvidace sochy Vladimíra Iljiče Lenina, což by zase taková hrůza věru nebyla, ale ani k tomu se Sencov podle všeho vůbec nechystal).

Dokument Askolda Kurova sleduje proces, který byl se Sencovem veden, a velmi věcně dokládá, že šlo o proces politický, určený k zastrašení odpůrců Vladimira Putina. Pozoruhodn­ou součástí snímku jsou ukázky hodně nepřesvědč­ivých důkazních materiálů, které měly režisérovu vinu potvrzovat. Z čeho v tomto filmu mrazí asi nejvíc, je bohorovnos­t justičního soukolí, kterému rozpor s pravdou nijak nepřekáží v konstruová­ní procesu až do vynesení drakonické­ho rozsudku. Přitom soud neprobíhá v nijak zjevně nenávistné atmosféře, vše je zdánlivě civilizova­né a podle platného práva. Odsouzeném­u je bez problémů poskytnut prostor k závěrečné řeči – ani její přesvědčiv­osti se soud nebojí. Na sílu pravdivých slov se tu zkrátka nehraje. Systém má k dispozici silnější prostředky.

Není ani moc překvapivé, že úplně stejný dojem v divákovi zanechá dokument Tatiany Chistovové Přesvědčen­í. Ten se věnujemlad­ým mužům, kteří z důvodu proti- válečného smýšlení odmítají sloužit v armádě a žádají o civilní službu. Ústava sice takovou volbu umožňuje, ale odvodové komise mají možnost nárok branců zamítnout – a téměř vždy tak učiní. Dokument sleduje snažení čtyř branců, kteří se pokoušejí přesvědčit úřady a komise o svých pohnutkách. A zase je to stejné: mladíci se mohou „vykecat“podle libosti, říct co si myslí o armádě, Rusku, Putinovi i samotné komisi. Shromážděn­í úředníci je nevzrušeně vyslechnou – a pošlou je do armády. Svoboda slova je málo platná tam, kde slovo nic neznamená.

Festival Jeden svět potrvá v Praze do 15. března, poté se přesune do regionů.

Jednou z oblastí, jíž se věnují snímky na probíhajíc­ím festivalu dokumentár­ních filmů o lidských právech Jeden svět, je Rusko. Střet s realitou jeho soudnictví není příjemný zážitek.

 ?? Režisér Oleh Sencov. FOTO MARX FILM ?? Odsouzený „terorista“.
Režisér Oleh Sencov. FOTO MARX FILM Odsouzený „terorista“.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia