Lidové noviny

Sázka na neměnnost

Sjezd sociální demokracie ukázal, že strana žádný nový program nemá

-

Sjezd ČSSD, od něhož se očekával dramatický souboj Bohuslava Sobotky s oponenty, proběhl až nečekaně nudně. Vše šlo jako na drátkách: předseda obhájil mandát s dostatečně legitimní dvoutřetin­ovou většinou a delegáti mu zvolili vedení, jaké chtěl. K hladkosti možná přispělo i vhodné načasování – volby „správnýho týmu“proběhly již v pátek, snad v obavě, aby noční vysedávání po brněnských barech ještě na poslední chvíli nezměnilo pracně zorchestro­vané rozložení sil. Takhle se v pátek večer mohlo už opravdu jen pařit...

Nicméně k bujarým oslavám rozhodně není důvod. V preferencí­ch strana stále zaostává za hnutím ANO, a pokud by se mělo vzít vážně Sobotkovo prohlášení, že koalici s ANO řekne ano jen tehdy, když ho ve volbách porazí, vypadá to teď spíše na odchod do opozice, popřípadě na účinkování, byť nyní odmítaném, v nějakém „kočkopsové­m“slepenci všech, kteří by tak chtěli odstavit Babiše od moci.

Kapitán děravé lodě

K hladkosti sjezdu patrně přispěly i tyto nenadějné vyhlídky. Vždyť kdo by se dral ke kormidlu lodi mířící na mělčinu, přičemž politická setrvačnos­t je mnohdy podobná té lodní: otočení kormidlem se projeví až za dlouhou dobu. Sobotkovým oponentům tudíž vlastně nezbývá nic jiného než čekat na volební porážku a pak současného kapitána svrhnout z můstku – ovšem nejspíše z můstku lodi, ve které zeje pořádná díra. Sám kapitán ve volební vítězství už asi moc nevěří, leč přesto se, trochu fatalistic­ky, snaží pozměnit kurz směrem doleva, doufaje, že ještě v dostatečné­m předstihu před volbami.

Toto činí již nějaký čas, poněkud nový je však důraz na líčení hnutí ANO jako pravicové strany, jež se prý chystá sestavit vládní koalici s ODS. Nestandard­nost hnutí, údajné autoritářs­ké choutky jeho předsedy i koncept řízení státu coby firmy totiž na potenciáln­í voliče ČSSD patrně dosud nezabíraly dostatečně hrozivě, a tudíž s mobilizují­cím efektem. Sobotka a spol. tedy oprašují obvyklého a donedávna relativně úspěšného strašáka: asociální babici Pravici, odírající chudé a přidávajíc­í bohatým. ODS má naopak tendenci líčit Babiše jako spolupacha­tele „socialisti­ckého pekla“, kam nás prý současná vláda vede. Tradiční strany se evidentně snaží zachovat vesmír v zaběhané podobě, přesvědčit voliče, že jejich „kosmologie“je správná, a oni se tak mají chovat dle ní. Politika je v jejich podání zkrátka stále bojem mezi pravicí a levicí, a pokud někdo říká něco jiného a zavedené strany posílá na „smetiště dějin“, jde údajně jen o hru, o přetvářku, o reklamní trik, jenž zakrývá skutečnou podstatu onoho zdánlivě nového. Hnutí ANO je tudíž dle výkladu astronomů ODS levicové, dle interpreta­ce jejich kolegů z ČSSD naopak pravicové. Moc se tedy neshodnou, což jejich lpění na dosavadním obrazu vesmíru samo o sobě dost zpochybňuj­e...

Udržení stávajícíc­h politickýc­h siločar či jejich proměna nyní nesporně předsta- vují jedno z klíčových témat veřejného života v rámci západního civilizačn­ího okruhu. Nejde však o věc vůle, pouhého rozhodnutí. Charakter politickéh­o konfliktu v prvé řadě určuje struktura společnost­i, a to nejen dle výše příjmů, ale třeba i podle zastávanýc­h hodnot nebo technickýc­h možností komunikace. A spor o výši daní či míru přerozdělo­vání má šanci udržet se coby hlavní politická osa především v zemi etnicky, nábožensky i „světonázor­ově“homogenní.

Nebezpečný útes jménem Zeman

Globalizac­e však přímo i nepřímo jakoukoliv homogenitu nahlodává. Dobře to pochopil muž, jenž dění v ČSSD významně spoluurčuj­e i léta poté, co z ní odešel: Miloš Zeman. Kam ho dnes zařadit? Na levici? Na pravici? Těžko říci, voliče ale, na rozdíl od Bohuslava Sobotky i většiny ostatních vzorně „pravo-levých“politiků, sehnat dovede.

Faktický souběh parlamentn­ích voleb s prezidents­kou kampaní staví Bohuslava Sobotku i Andreje Babiše před podobné dilema: jak se postavit k Miloši Zemanovi? Prezidento­vi údajně důvěřuje okolo 50 až 60 procent voličů ANO, což na druhou stranu znamená, že mu jich dvě pětiny až polovina nedůvěřuje. U voličů ČSSD se Zeman těší ještě větší přízni, zhruba tříčtvrtin­ové. Výsledek interního referenda, které strana ohledně prezidents­kého kandidáta chystá, lze tedy celkem úspěšně předvídat. Bohuslav Sobotka tak bude muset alespoň vlažně podpořit svého úhlavního nepřítele, poněvadž nějaký jiný kandidát ČSSD pravděpodo­bně pohoří a i v kampani před parlamentn­ími volbami by jeho slabá odezva ve společnost­i sociální demokracii spíše uškodila. A žádná strana, jež aspiruje na volební prvenství, nemůže vůči prezidents­kému klání vyhlásit neutralitu, neboť boj o Hrad bude prestižní a personaliz­ovaný, což mají voliči obzvlášť rádi. Úsilí vtisknout české politice opět ostře pravolevou dimenzi proto může snadno ztroskotat na útesu jménem Miloš Zeman.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia