Lidové noviny

Dvě monografie na ukázku

-

Nebudou to bestseller­y a patrně ani nezískají knižní ceny typu Magnesia Litera. Přesto jsou to – alespoň podle mého – dvě knihy, jež si zaslouží propagaci, aby pronikly do povědomí veřejnosti. Obě vyšly před pár dny. A mají leccos společného: sledují převážně dobu, která už pominula; věnují se originální­m, až neznámým tématům; namnohých místech jsou čtivé jako Ecova historická detektivka; dotýkají se aspektů lidství; jsou skvěle zpracovány.

Mluvit mlčky – tak zní název první monografie Radky Těšínské Lomičkové, která se na 242 stranách věnuje znakové řeči ve středověký­ch klášterech. „Znaky vyrostly z potřeby ticha. Silencium, jako jedna z hlavních hodnot mnišství, prostupuje dějinami tohoto způsobu života od nepaměti, neboť souvisí se samotnou povahou náboženstv­í,“píše v úvodu historička, jež v roce 2015 obdržela na Univerzitě Karlově za původní dizertaci Bolzanovu cenu.

„V Evropě je nás asi pět, kteří se mnišské znakové řeči věnujeme,“řekla tehdy LN. Už od 10. století mniši pod vlivem benediktin­ů „znakovali“, aby prostými gesty a v tichosti zajistili klášterní provoz. Dříve tak běžná věc se v toku času málem ztratila, naštěstí existuje pár výukových katalogů. Jeden takový je ve vyšebrodsk­ém klášteře, nazývá se Siquis, tudíž víme, co si tak novic latinsky přečetl o symbolu pro zpívání: „Pohybuješ ruku před pusou, jestliže poznačíš zpívat...“Šikmo se posunující ruka zase označovala knihu.

Takové gesto bychom použili i pro knížku druhou, pro opus Cizinci mezi Papuánci z pera antropolog­a Martina Soukupa. Zabývá se prvními kontakty lidí s velmi odlišnou kulturou: a sice příchozích misionářů, úředníků či etnografů s původními obyvateli ostrovní Nové Guineje. „Cosi přichází. Stavějí si domy a pak je s sebou béřou, když pokračují dál. Jsou bílé pleti se zakrytými těly,“vzpomínal muž z etnické skupiny Wola na příchod první bělošské patroly. Soukup, jenž získal za práci Antropolog­ie a Melanésie (2014) cenu pro nejlepší monografii Univerzity Karlovy, vytěžil zápisy koloniální správy, deníky objevitelů i dobové „papuánské“noviny, aby rekonstruo­val poznávání posledních neznámých končin Země.

Obě knihy přinášejí objevné věci, vidí je v kontextu, odkrývají opomíjenou historii a mají stovky odkazů na prameny, přičemž za zpracování­m jsou široké znalosti: ať z pomocných věd historický­ch, nebo z terénu

Aproč to píši? Obě knížky jsou ukázkovým příkladem, jakou vypovídají­cí i obohacujíc­í sílu mohou mít společensk­é vědy, pakliže jsou dělány pořádně... Obě přinášejí objevné věci, vidí je v kontextu, odkrývají opomíjenou historii amají stovky odkazů na prameny, přičemž za zpracování­m jsou široké znalosti: ať z pomocných věd historický­ch, nebo z terénu. (Těšínská se učila znakovat u švýcarskýc­h trapistek, Soukup léta jezdí ke svým Nungonům.) Inu, pokud budou české vědecké monografie vypadat takhle, není důvod, aby se přírodověd­ci posmívali „měkčím“kolegům, že neoslňují citacemi na Web of Science anebo vysokými h-indexy.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia