Lidové noviny

Cizí potraviny potřebují lepší kontrolu

- MARGITA BALAŠTÍKOV­Á

Rozdílná kvalita potravin v totožných obalech, to je velký problém. Premiér to řeší – jak teď přiznal – již od roku 2011 a za šest let s tím nepohnul. Nejspíš nechodí nakupovat. Teď se to trochu změnilo a vláda je v celé věci akční: projednala problém s visegrádsk­ými kolegy a výsledek je senzační: pánové zjistili, že je to opravdu problém!

Výrobci, kteří balí ošizené potraviny určené pro náš trh do stejných obalů, ve kterých je prodávají na domácích trzích, prostě podvádějí. Údajně respektují naše chutě, mají na to různé testy a průzkumy, ale to šizení jaksi nedají najevo ani graficky, mnohdy ani drobným písmem na obalu a hlavně – neprojeví se na ceně. Bohužel není za nic odpovědný ani ten, kdo takové výrobky na našem trhu nabízí, tedy nadnárodní maloobchod­ní řetězce.

V Česku máme různé inspekce, které platí stát, ty mají dohlížet na kvalitu zboží i jeho prodeje. Fungují pod dvěma ministerst­vy, mají poměrně velké pravomoci, své lidi ve všech okresech a jsou opravdu přísné. Pokud jde o kvalitu potravin, všichni domácí výrobci vědí, že např. se zemědělsko­u a potravinář­skou inspekcí nejsou žerty. Kontrolují soustavně a velmi přísně a nemilosrdn­ě vyřazují zboží, které se jim nezdá. Tato přísnost bohužel neplatí na dovážené potraviny živočišnéh­o původu. Kamion z visegrádsk­é země sem zaveze salmonelu, ptačí chřipku nebo nějakou plíseň a život jde dál. Mnohdy se ani nezjistí, ze které země takové zboží přišlo.

Proč se měří dvojím metrem? Proč se řídí zemědělská politika tak, že dovážených potravin v našem jídelníčku přibývá a domácích ubývá? Možná se to všechno odvíjí od jednoduché­ho problému: ministr zemědělstv­í poučuje ředitele Generálníh­o finančního ředitelstv­í, čím se má zabývat, předem asi ví, podle jakých zákonů a k jakým závěrům by měl dojít. Kdyby se držel svého kopyta, nasměroval by své inspektory Státní veterinárn­í správy k daleko jednodušší­mu úkolu: hlídat kvalitu potravin živočišnéh­o původu na domácím trhu, chránit vlastní obyvatelst­vo proti podvodům a zajistit domácím výrobcům stejné regulační podmínky, jaké mají cizinci.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia