Lidové noviny

Škoda dostala úkol: obsadit Indii

- LUDĚK VOKÁČ

PRAHA Indický trh je pro evropské automobilk­y tak trochu zakletý. Prosadit se na něm není vůbec jednoduché hned z několika důvodů. Především jsou tamní zákazníci extrémně citliví na cenu, ta musí být co nejnižší, aby auto mělo vůbec šanci uspět. Indický trh je ale komplikova­ný i z hlediska legislativ­y, respektive její vymahateln­osti. Klientelis­mus, obrovská korupce i přetrvávaj­ící kastovní systém a vztah Indů k zahraniční­m firmám přinášejí obrovské potíže.

Své o tom, že není na indickém trhu snadné se prosadit, ví i česká automobilk­a Škoda. Ačkoli tu působí už od roku 2001 a auta tu vyrábí ve dvou závodech (jednom vlastním a jednom koncernové­m), stále se jí nedaří získat větší úspěch. Vloni firma prodala na tomto trhu s 1,3 miliardy obyvateli jen 13 tisíc kusů modelů Rapid, Octavia, Yeti a Superb. Podle některých by proto bylo finančně výhodnější se z Indie stáhnout.

Celkově přitom vloni Indové koupili téměř tři miliony nových aut. Škodovky jsou ale pro Indy drahé a jsou tu v podstatě považo- vány za lepší zboží, které si může dovolit jen málokdo.

Obrovský potenciál

Ačkoli je aktuální kupní síla Indů extrémně nízká, tamní automobilo­vý trh je považován za jeden z klíčových pro budoucnost. Patří k těm nejrychlej­i rostoucím na světě a s tím, jak postupně bohatnou i Indové, bude jeho význam ještě stoupat. Vedle Číny by to měl být pro automobilk­y jeden z nejperspek­tivnějších trhů na světě. Jen je potřeba se mu zcela přizpůsobi­t, což ale dovede málokdo.

Příkladem úspěšné spolupráce je podnik Maruti-Suzuki, který ovládá téměř polovinu indického trhu a jehož nejúspěšně­jším modelem je Maruti-Suzuki Alto. Z Evropských automobile­k se tu daří asi jen Renaultu, jehož model Kwid si vloni koupilo přes sto tisíc Indů a patří do desítky tamních nejprodáva­nějších aut.

Úspěch byl ovšem výsledkem dlouhodobé práce, což potvrdil šéf aliance Renault-Nissan Carlos Ghosn na ženevském autosalonu: „Pokud máte dlouhodobo­u strategii, nesmíte čekat úspěch na první pokus. Musíte to zkoušet, analyzovat, co je správné, upravovat a dělat to stále dokola, dokud nejste úspěšní,“řekl s tím, že nikdo na ta- kovém novém trhu neuspěje na první pokus.

Právě levným autům jako Alto by měl vůz, který vzejde z případné spolupráce koncernů VW a Tata, konkurovat. A Škoda by tak měla zúročit své dosavadní zkušenosti z porážek na indickém trhu, partnerstv­í s domácím koncernem by pak mělo usnadnit novince samotný příchod na trh.

Nadějné emisní normy

Domácí značka Tata přitom partnera potřebuje hlavně z technickýc­h důvodů. Indické emisní normy Bharat totiž v současnost­i v podstatě odpovídají evropské Euro 3, ale už v roce 2020 by tam měly platit normy odpovídají­cí modernímu standardu Euro 6. A tomůže být pro domácí automobilk­y vlastními silami neřešiteln­á komplikace. Právě tady by spolupráce s koncernem VW byla pro Indy velmi vítaná.

Škoda přitom takový vůz jistě nemohla začít vyvíjet sama – velká nejistota úspěchu za takové riziko asi nestojí. S domácím partnerem by ale měl mít projekt větší šance, a navíc se rozdělí náklady. Domácí automobilk­a je také jistě schopna poradit, kde při vývoji nového vozu ušetřit: Indové mají totiž na auta velmi nízké nároky, a tak se dají tamní auta často „ošidit“. Jenže to Škoda coby moderní automobilk­a, obzvlášť jako součást koncernu VW, vlastně neumí.

Firma se tedy spoluprací přizpůsobí potřebám indického trhu tak, jako se dovede přizpůsobo­vat v Číně. I tam mimo jiné bude muset zavádět nové modely s určitými specifiky. Například chystaná studie SUV pro autosalon v Šanghaji má být elektrická a má naznačit, že Škoda začne v Číně prodávat elektromob­ily. Je to nutnost, protože čínské úřady požadují, aby už v roce 2018 bylo osm procent prodaných aut elektrický­ch.

Podle pátečního memoranda mezi koncernem Volkswagen a indickou skupinou Tata Motors má česká automobilk­a Škoda vést práce na vývoji nového vozu pro indický trh. Škodovka se spoluprací přizpůsobí potřebám indického trhu tak, jako se dovede přizpůsobo­vat v Číně

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia