Lidové noviny

Detektivka o tom, jak se tvořila česká ústava

-

eská ústava byla sepsána během necelého půlroku mezi červencem a 16. prosincem 1992, kdy byla přijata Českou národní radou. „Ani více než třiadvacet let poté nejsou okolnosti jejího vzniku v dostatečné míře objasněny. Její přijetí je obestřeno řadou mýtů a navzájem si odporující­ch tvrzení,“uvádí právník a politolog Jan Broz v úvodu své studie. Porozumění okolnostem vzniku ústavy je přitom důležité jak pro její legitimitu, tak pro její výklad a aplikaci.

Tým studentů pod vedením docenta Jana Kysely se proto rozhodl „vyzpovídat“více než desítku lidí, kteří se v roce 1992 na přípravě ústavy nějak podíleli, obvykle jako členové vládní či parlamentn­í komise. Jan Broz pak rozhovory poskládal do textu, který se snaží rekonstruo­vat proces přípravy českého základního zákona.

V podstatě se potvrdil předpoklad, že text ústavy vznikl primárně prací právníků ve vládní komisi. Vláda sama do přípravy nijak nezasahova­la, s výjimkou intervence premiéra Václava Klause, který prosazoval dvoukomoro­vý parlament. Role druhé komise, zřízené vedením ČNR, byla jen okrajová. Parlament se ale do příprav intenzivně zapojil zejména při projednává­ní návrhu ústavy v ústavně-právním výboru na výjezdním zasedání v Lánech. Do přípravy ústavy se pokusil zapojit i expreziden­t Václav Havel, když v srpnu 1992 vypracoval a komisím zaslal své připomínky.

Studie se také pokouší rekonstruo­vat různé vlivy, které na ústa- vu působily, a rozkrýt pozadí některých hlavních názorových střetů, například o postavení Listiny základních práv a svobod, podobě parlamentu nebo pravomocíc­h prezidenta.

Politika v soudcovské­m taláru

Nedávno vydaná kniha kromě studie o vzniku ústavy obsahuje text Jana Chmela o vlivu politickéh­o přesvědčen­í na rozhodován­í českých ústavních soudců. Důkladnou analýzou rozhodovac­í praxe Ústavního soudu zmapoval „politická“hlasování. Jako nejvíce levicoví soudci mu vyšli Jan Musil a Pavel Rychetský, baštami pravicovýc­h idejí byli naopak soudci Stanislav Balík, Dagmar Lastovecká a Ivana Janů.

„Rysem obou studií je zaplňování bílých míst v našem poznání,“píše v předmluvě Jan Kysela. Kniha je cenná a zajímavá v tom, že umožňuje lépe porozumět okolnostem vzniku ústavy i jejímu výkladu Ústavním soudem. lek

Jan Broz, Jan Chmel: Pohled za oponu. Vydal Leges, 2016, 128 stran.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia