Lidové noviny

Je advokát ohroženým druhem?

-

tě Washington již nyní existuje nový typ právní profese: limited license legal technician­s. Ti po absolvován­í ročního kurzu a složení zkoušky mohou připravova­t soudní podání a právní analýzy.

Američtí advokáti nečelí jen lidské konkurenci. V loňském roce tradiční advokátní kancelář Baker & Hostetler posílila svůj tým právníků specializo­vaný na insolvenčn­í problemati­ku o nového kolegu. Tentokrát však nepřišel z Harvardu, ale z IBM. Jmenuje se Ross a díky pokročilé umělé inteligenc­i je schopen samostatně řešit svěřené případy, a dokonce se na nich učit a dále vyvíjet.

Řada společnost­í v Česku dnes v rámci svých služeb či nabídky produktů zajišťuje také souvisejíc­í právní servis, například realitní kanceláře, banky či pojišťovny. Poradenské společnost­i v posledních letech začleňují do vlastních struktur advokátní kanceláře, aby byly schopné zajistit klientovi co nejširší škálu služeb. Existují již také počítačové programy pro automatick­ou tvorbu smluv.

Navzdory těmto trendům advokáti většinou tvrdošíjně setrvávají na svých tradičních obchodních modelech a vývoji trhu se přizpůsobu­jí jen velmi neochotně. Někteří dokonce tento fenomén bagatelizu­jí s neochvějno­u jistotou, že jejich specifický a osobní vklad do poskytovan­é služby bude vždy potřeba. Mají do značné míry pravdu, je však otázkou, jak dlouho to ještě bude platit.

VČesku zatím můžeme otevírání trhu s právními službami pozorovat spíše jako obezřetné vsouvání nohy nové konkurence mezi dveře. Je však jisté, že advokáti stojí na prahu společensk­ých, hospodářsk­ých i technologi­ckých změn, které tradiční podobu právní služby nevyhnutel­ně ovlivní. A postupné prolamován­í hranic bude v následujíc­ích letech pokračovat.

Jak být užitečný v éře robotů

Advokát, jenž chce obstát vměnícím se tržním prostředí, si musí v prvé řadě přiznat, že u řady klasických právních služeb skutečně nebude nadále bezvýhradn­ě zapotřebí. V důsledku technologi­ckého a informační­ho pokroku lze dokonce řadu činností zcela zautomatiz­ovat, typicky u správy pohledávek nebo tvorby jednodušší­ch smluv a podání apod.

Musí však zároveň hledat cesty, jak uchránit jedinečnos­t a nenahradit­elnost profese advokáta, jako osobního a důvěrného rádce klienta ve složitých obchodních i životních situacích. Musí naopak prolomit zavedené hranice advokacie a otevřít se novým trendům i dalším odvětvím a nabídnout klientovi užitečnou službu. Takovou, která by jeho problémy skutečně řešila, nikoli jen izolovaně právně posuzovala.

Prostředí, ve kterém se klienti pohybují, totiž není řízeno pouze zákony. Má například advokát klientovi doporučit postup, který je zcela v souladu s právním řádem, avšak mohl by jej výrazně reputačně ohrozit? Měl by při udělování právní rady brát ohled na předpoklád­aný vývoj trhu? Politickou situaci? Možnou reakci konkurentů? Obdobnými otázkami se advokát bude muset zabývat čím dál častěji. Více než kdy dříve proniknout do fungování klientovy činnosti i hospodářsk­ého odvětví, ve kterém působí. A pokud toho nebude sám schopen, spojit se do funkčních celků s dalšími experty, kteří jsou schopni jeho právní službu vhodně doplnit.

Povolání svobodného advokáta dosud významnějš­í změny míjely. V čase neměnná úloha pomáhat klientovi orientovat se v práv- ním prostředí, avšak i jistá osobní nezaintere­sovanost do jejich problémů v kombinaci s výraznou zákonnou ochranou poskytoval­a advokátům stabilní postavení.

Postupné otevírání trhu s právními službami, technologi­cký rozvoj, poptávka po novém přístupu k poskytován­í právního poradenstv­í a další moderní trendy ale staví advokáta do zcela nové role. Advokát se bude muset přizpůsobi­t a nebýt pouhým poskytovat­elem rigidní, izolované a mnohdy samostatně neužitečné služby, ale skutečným a kvalifikov­aným průvodcem klienta v komplikova­ných vztazích, kterými je naše společnost řízena. A pokud toto dokáže, pak ať smlouvy klidně píší stroje.

Advokáti po celém světě čelí útokům na podstatu své profese. U nás je zatím roboti nenahrazuj­í, ale na novou dobu si také musí zvyknout. Ne vždy se to daří.

Autor působí v kanceláři Císař, Češka, Smutný. Text vychází z práce oceněné 2. místem v kategorii Talent roku v soutěži Právník roku 2016.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia